Υπερχείλισε το φράγμα του Γαδουρά από τις βροχοπτώσεις του τελευταίου τετραημέρου

Υπερχείλισε το φράγμα  του Γαδουρά από τις βροχοπτώσεις του τελευταίου τετραημέρου

Υπερχείλισε το φράγμα του Γαδουρά από τις βροχοπτώσεις του τελευταίου τετραημέρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5491 ΦΟΡΕΣ

Άκρως ικανοποιητικό χαρακτηρίζεται το γεγονός

Υπερχείλισε το πρωί της Τρίτης, 11 Ιανουαρίου, το φράγμα του Γαδουρά, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων 5 ημερών, κατάφεραν να γεμίσουν στο 100% τον ταμιευτήρα του φράγματος, δίνοντας έτσι ισχυρά αποθέματα νερού για το νησί της Ρόδου για ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο!

Οι βροχοπτώσεις αυτές, εκτός από τα προβλήματα που εκ των πραγμάτων δημιουργούν, προσέφεραν επίσης στην ύπαιθρο του νησιού μας, τις αναγκαίες ποσότητες νερού για να ξεδιψάσουν, ενώ σημαντική θεωρείται επίσης και η ενίσχυση που θα γίνει σταδιακά στους υδροφόρους ορίζοντες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων, το απόθεμα σε νερό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι φτάνει τα 67,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Το φράγμα του Γαδουρά, έχει ύψος 67 μέτρα, μήκος στέψης 585 μέτρα και πλάτος στέψης 10 μέτρα.

Η συνολική εκτιμώμενη χωρητικότητα του ταμιευτήρα είναι 67,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, με ωφέλιμη εκτιμώμενη χωρητικότητα τα 63 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η μέγιστη επιφάνεια καθρέπτη του ταμιευτήρα είναι 4.380 στρέμματα και η λεκάνη απορροής φτάνει τα 148 τετραγωνικά χλμ, περίπου το 11% της συνολικής επιφάνειας του νησιού.

Το υδραγωγείο Τροφοδοσίας Ανεπεξέργαστου Νερού
Οι υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (Α΄ Φάση), σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν, ώστε να επεξεργάζονται ημερησίως 60.000 κυβικά μέτρα νερού ποιότητας Α2, και να παράγουν υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Η δυναμικότητα της Ε.Ε.Ν. Ρόδου προβλέπεται να αυξηθεί σε 120.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, με την κατασκευή των έργων της Β’ Φάσης.

Για την επεξεργασία του νερού χρησιμοποιούνται οι πλέον σύγχρονες και παγκοσμίως αναγνωρισμένες μέθοδοι και τεχνολογίες καθαρισμού. Τα στάδια επεξεργασίας των Ε.Ε.Ν. περιλαμβάνουν:
προχλωρίωση
κροκίδωση-καθίζηση
διύλιση σε κλίνες άμμου
απολύμανση
και επεξεργασία της παραγόμενης ιλύος.

Το επεξεργασμένο πόσιμο νερό, αποθηκεύεται προσωρινά σε δύο δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 6.000 κυβικών μέτρων, και στη συνέχεια οδηγείται με αντλιοστάσιο συνολικής δυναμικότητας 3.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα, στο υδραγωγείο τροφοδοσίας της πόλης της Ρόδου.

Η λειτουργία του συνόλου του Έργου ελέγχεται και ρυθμίζεται από σύστημα αυτοματισμού, τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού (SCADA), εγκατεστημένο στην Ε.Ε.Ν. Ρόδου, και παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα καμερών.

Το επεξεργασμένο πόσιμο νερό οδηγείται από την Ε.Ε.Ν στις Δεξαμενές Ασγούρου και Αγίων Αποστόλων της πόλης της Ρόδου, μέσω του Υδραγωγείου, τα βασικά τμήματα του οποίου είναι:
- το δίκτυο αγωγού μεταφοράς του πόσιμου νερού, μήκους περίπου 39,71 χλμ.,
- η δεξαμενή κεφαλής αποτελούμενη από δύο διακριτές δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 6.000 κυβικών μέτρων.
- τέσσερα (4) φρεάτια διακοπής πίεσης νερού και ελέγχου ροής και
- δύο (2) τερματικά αντλιοστάσια στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας και των Αγίων Αποστόλων συνολικής, δυναμικότητας περίπου 3.600 και 700 κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα, αντίστοιχα.

Το υδραγωγείο έχει κατασκευαστεί από χαλυβδοσωλήνες διαφόρων διατομών (Φ1200, Φ1100 και Φ1000), και η μέγιστη παροχή σχεδιασμού του είναι 1,39 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη