Απαράδεκτη διασπάθιση δημοτικών πόρων καταγγέλλει η αντιπολίτευση στον δήμο Χάλκης

Απαράδεκτη διασπάθιση δημοτικών πόρων καταγγέλλει η αντιπολίτευση στον δήμο Χάλκης

Απαράδεκτη διασπάθιση δημοτικών πόρων καταγγέλλει η αντιπολίτευση στον δήμο Χάλκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 393 ΦΟΡΕΣ

Ανακοίνωση αναφορικά με τη λειτουργία και την οικονομοτεχνική μελέτη που κατατέθηκε σε ό,τι αφορά την ίδρυση ανώνυμης δημοτικής εταιρείας στον Δήμο της Χάλκης, εξέδωσε χθες ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του νησιού κος Μιχάλης Σταματιάδης χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω διαδικασίες απαράδεκτες και επιζήμιες για το νησί.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνεται συγκεκριμένα:
«Στο δημοτικό συμβούλιο της 22ας Οκτωβρίου 2021, ο Δήμαρχος Χάλκης έφερε προς ψήφιση οικονομοτεχνική μελέτη για την ίδρυση ανώνυμης δημοτικής εταιρείας, η οποία και ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του.

Οι προτάσεις του Δημάρχου Χάλκης που περιγράφονται στην ανωτέρω οικονομοτεχνική μελέτη, αποτελούν μνημείο κατασπατάλησης και διασπάθισης δημοτικών πόρων, για πολλούς λόγους, μερικούς εκ των οποίων αναφέρουμε ενδεικτικά παρακάτω:
1. Ο Δήμαρχος Χάλκης κατά τρόπο πρωτοφανή και αντιδεοντολογικό, μεταφέρει όλα τα ενοίκια των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου Χάλκης, στην εν λόγω υπό ίδρυση Ανώνυμη Εταιρεία, χαρακτηρίζοντάς τα εφεξής ως έσοδα (κύκλο εργασιών) της εταιρείας αυτής, παραθέτοντας τον ακόλουθο πίνακα (Α)

2. Με εντελώς αυθαίρετους και μη βασιζόμενους σε κανένα πραγματικό στοιχείο υπολογισμούς, προβλέπει για την πρώτη τετραετία 2022 – 2025, τα παρακάτω ΔΗΘΕΝ ετήσια έσοδα, τα οποία, πλην των ενοικίων, βρίσκονται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας (Β).

Όπως φαίνεται ολοκάθαρα από την επακριβή παράθεση των ίδιων των στοιχείων του Δημάρχου Χάλκης, ο προϋπολογιζόμενος ετήσιος κύκλος εργασιών (ετήσια έσοδα), της εν λόγω ανώνυμης εταιρείας, προϋπολογίζεται να είναι, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια 2022-2025 από 109.000,00 € έως 135.500,00 €.

Δηλαδή ίσος περίπου με τον ετήσιο κύκλο εργασιών ενός συνοικιακού περιπτέρου, ή ενός συνοικιακού ψιλικατζίδικου της Ρόδου.
Εδώ ακριβώς ολοκληρώνεται η διασπάθιση και η κατασπατάληση των δημοτικών πόρων, αφού ο Δήμαρχος Χάλκης προβλέπει ότι για να λειτουργήσει μία τέτοια επιχείρηση, επιπέδου συνοικιακού περιπτέρου ή συνοικιακού ψιλικατζίδικου, χρειάζεται να διορίσει τα ακόλουθα στελέχη για να την διοικήσουν και μάλιστα από το πρώτο έτος λειτουργίας, το 2022 (Γ).

Στο ανωτέρω εξωφρενικό ποσό των αμοιβών, όταν προστεθούν και τα άλλα αναφερόμενα λειτουργικά έξοδα (!), μεταφορών, ταξιδιών, υποδοχής και φιλοξενίας, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνων, ενοικίων, ασφαλίστρων, επισκευών – συντηρήσεων, εξόδων συνδρομών – εισφορών σε έντυπα, υλικών άμεσης ανάλωσης κ.λπ., τα προϋπολογιζόμενα από τη μελέτη λειτουργικά έξοδα, εκτοξεύονται για ένα περίπτερο ή ψιλικατζίδικο, για την τετραετία 2022-2025, σε 110.800,00 € έως 115.200,00 € ετησίως.

Όπως είναι ολοφάνερο, από τα ανωτέρω στοιχεία της ίδιας της μελέτης του, ο Δήμαρχος Χάλκης επιδιώκει κατ’ ουσία, με την ίδρυση της εν λόγω εταιρείας και την κατασπατάληση και διασπάθιση των δημοτικών εσόδων από τα ενοίκια των δημοτικών ακινήτων, να ικανοποιήσει υψηλόμισθους εκλογικούς του φίλους και συνεργάτες.

Επειδή η κατάσταση της ανοργανωσιάς, της αδιαφάνειας, της ασυδοσίας, της σπατάλης και της διασπάθισης των δημοτικών πόρων, πηγαίνει δυστυχώς από το κακό στο χειρότερο στον Δήμο Χάλκης, η αντιπολίτευση του Δήμου λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία, ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί εποικοδομητική κριτική, στις πράξεις και παραλείψεις της δημοτικής αρχής, επιδιώκοντας να βοηθήσει στη μείωση των λαθών, των παρατυπιών και παρανομιών της και να ενημερώνει παράλληλα το σύνολο των δημοτών του Δήμου Χάλκης».

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχημένη η αναβίωση του εθίμου " Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων " στη Χάλκη

Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων στη Χάλκη: Μια Παράδοση που Αναβιώνει

Χώρος περίθαλψης για τα ζώα συντροφιάς στη Χάλκη

Τιμώμενο νησί η Χάλκη στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Ιδρυτική βραδιά της Λέσχης Lions Χάλκης

Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, για το έργο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης