Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου - Άρθρο του Ροδίτη ογκολόγου Γιώργου Πισσάκα

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου - Άρθρο του Ροδίτη ογκολόγου Γιώργου Πισσάκα

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου - Άρθρο του Ροδίτη ογκολόγου Γιώργου Πισσάκα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 413 ΦΟΡΕΣ

Ο Ροδίτης ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γιώργος Πισσάκας για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου σε άρθρο του διηγείται μια αληθινή ιστορία αναφέροντας τα εξής:

«Το ραντεβού κλείστηκε από έναν συνάδελφο. Ασθενής ο Δημήτρης, νέος γύρω στα 25, αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Μιλάμε, του εξηγώ τι ακριβώς επιδιώκουμε με την ακτινοθεραπεία και όλη τη διαδικασία.

Ο Δημήτρης δείχνει δυνατός (πάντα σκέπτομαι τι πραγματικά νιώθει στο βάθος της ψυχής του καθένας μας όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τον καρκίνο). Δείχνει πρόθυμος να δώσει τη μάχη του.

Η ακτινοθεραπεία του είναι σε περιοχή χαμηλά στην κοιλιά και για τον λόγο αυτό του εξηγώ ότι θα φτιάξουμε ένα σύστημα προστασίας, ούτως ώστε να μην επηρεάσουμε καθόλου την γονιμότητά του, γιατί η ζωή είναι μπροστά του και τι πιο λογικό κάποια στιγμή να θέλει να αποκτήσει παιδιά.

Μου χαμογέλασε, μου είπε: «γιατί όχι;» κι αφού ετοιμάστηκαν όλα άρχισε τη θεραπεία του. Πάντα σταθερός, πάντα δυνατός, πάντα στην ώρα του, ερχόταν κάθε μέρα μόνος (η θεραπεία του θα διαρκούσε περίπου ένα μήνα) αφού ήταν από νησί και η οικογένειά του έμενε εκεί.

Γύρω στα μέσα της θεραπείας έρχεται για ένα γεια ο Παύλος. Ο Παύλος πλησίαζε τα 40 και είχε κάνει την ίδια θεραπεία με τον Δημήτρη 12 χρόνια πριν. Του είπα ότι «αυτή τη στιγμή κάτω στο μηχάνημα υπάρχει ένας άλλος νέος με το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισες πριν τόσα χρόνια και θα του έκανε πολύ καλό αν έβλεπε και μίλαγε με κάποιον που είχε περάσει τα ίδια».

Χωρίς δεύτερη κουβέντα ο Παύλος κατέβηκε να τον βρει. Μια ώρα μετά ο Δημήτρης με περίμενε έξω από το ιατρείο. Ήθελε να με ευχαριστήσει γιατί είχε περάσει ένα πολύ δύσκολο βράδυ σε αναζητήσεις στο internet για το πρόβλημά του και η συζήτηση με τον Παύλο ήταν ως μάννα εξ ουρανού.

Μιλήσαμε όμως για την «γνώση» που πήρε από το internet και διαπίστωσα ότι αυτό που διάβασε δεν αφορούσε καν το δικό του πρόβλημα! Πόσοι άραγε περνούν βασανιστικές ώρες στο διαδίκτυο αναζητώντας γνώσεις για προβλήματα που πιθανώς δεν είναι τα δικά τους.

Ο Δημήτρης τελείωσε τη θεραπεία του, γύρισε στο νησί του αλλά η επικοινωνία συνεχίστηκε και βέβαια επέστρεφε στην Αθήνα στο πλαίσιο των προβλεπόμενων επανελέγχων. Τρία χρόνια μετά βρίσκομαι για διακοπές στο νησί του.

Ένα απόγευμα, αργά, δίπλα στη θάλασσα, ένα ποτό και μια συζήτηση που κάποια στιγμή γυρίζει στις στιγμές της θεραπείας. «Όταν έγινε η διάγνωση θεώρησα ότι η ζωή μου τελείωσε... Στην πραγματικότητα δεν πίστευα ότι άξιζε ο παραμικρός αγώνας. Όμως αποφάσισα να κάνω τις θεραπείες για να έχουν και οι δικοί μου την αίσθηση, όταν θα έχω φύγει, ότι το πάλεψα.

Έρχομαι σε σένα και εσύ μου μιλάς για παιδιά, για διατήρηση της γονιμότητας κ.λπ., κ.λπ. Και λέω μέσα μου... Τι μου λέει αυτός... Εγώ πεθαίνω και μου λέει το πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσω τη γονιμότητα; Ήταν η πρώτη στιγμή που άρχισα να αναρωτιέμαι αν όντως τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα και ότι μπορεί να υπήρχε ελπίδα...».

Σήμερα 20 χρόνια μετά ο Δημήτρης υγιής, δυνατός, χαμογελαστός, έχοντας δημιουργήσει τη δική του οικογένεια μπορεί και δικαιούται να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, τιμώντας την ημέρα αυτή κατά του καρκίνου».

4 Φεβρουαρίου... Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου. Έργο του Rene Magritte
4 Φεβρουαρίου... Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου. Έργο του Rene Magritte


Πηγή: dekatos-tetartos.com

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;