Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για αστέγους»

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για αστέγους»

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για αστέγους»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 267 ΦΟΡΕΣ

Θα ωφεληθούν στην τρίτη φάση 15 νοικοκυριά και 5 γυναίκες θύματα βίας

Συνεχίζεται στον δήμο Ρόδου η υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους» μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του τα προηγούμενα χρόνια, στο οποίο θα συμμετέχει πλέον και ο αναπτυξιακός οργανισμός του Δήμου Ρόδου «Κολοσσός 2047».

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί, το οποίο έχει σκοπό την κοινωνική και οικονομική ένταξη των αστέγων στην κοινωνία, ενώ όπως έγινε γνωστό, 15 νοικοκυριά από το κέντρο κοινότητας με παράρτημα Ρομά και 5 νοικοκυριά με γυναίκες που ήδη φιλοξενούνται στον ξενώνα γυναικών θυμάτων βίας, θα είναι ανάμεσα στους ωφελούμενους.

Για την υλοποίησή του ενημέρωσαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Αντιδήμαρχος Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας Τρίτης Ηλικίας, Γιώργος Τριάντος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και ΔΕ Αρχάγγελου, Γιώργος Πατσάης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Ρόδου «Κολοσσός 2047», Γιάννης Δημόπουλος, ενώ παρευρέθηκαν η προϊσταμένη της διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής Χριστίνα Καραγιάννη και ο κοινωνικός λειτουργός Αντώνης Γιασιράνης.

Ο αντιδήμαρχος κ. Τριάντος κάνοντας την αρχή αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων προγραμμάτων στον δήμο Ρόδου ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Πατσάης στάθηκε στο πόσο βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς να αντεπεξέλθουν στην καθημερινή τους ζωή.

«Η οικονομική κρίση και η πανδημία επηρέασαν αρνητικά και το δικό μας το νησί, εμφανίστηκε και σε εμάς το φαινόμενο της αστεγίας και κυρίως το φαινόμενο οικογένειες που μένουν σε κατάλληλα κτήρια, οπότε η δημοτική αρχή έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ευάλωτες ομάδες δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη στο πως θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Ως αντιδημαρχία Προγραμματισμού καταθέσαμε ένα σχέδιο δράσης στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο εθνικό πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους», ώστε να μπορέσουν αυτές οι ομάδες να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους και στην καθημερινή τους ζωή.

Με συνολικό προϋπολογισμό 377.000 ευρώ κατατέθηκε αυτή η πρόταση που αφορά μία παρέμβαση για ένταξη κοινωνική και οικονομική, καθώς όλες αυτές οι οικογένειες αντλώντας αυτούς τους πόρους να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους» δήλωσε ο κ. Πατσάης.

Η προϊσταμένη της διεύθυνσης Κοινωνικής πολιτικής και Υγείας Χριστίνα Καραγιάννη, αφού υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους» είναι το τρίτο πρόγραμμα που υλοποιείται στον δήμο Ρόδου δήλωσε:

«Το πρόγραμμα ήταν πιλοτικό και στο πρώτο είχαν ωφεληθεί 5 νοικοκυριά με συνολικά 16 άτομα ενώ στο δεύτερο ήταν 20 νοικοκυριά με συνολικά 54 άτομα. Μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες γνωρίζουμε ποιοι είναι άστεγοι και ποιοι κατοικούν σε ακατάλληλα οικήματα. Έτσι η κοινωνική υπηρεσία φροντίζει να έχει καταλόγους. Αφού έρθει ο ωφελούμενος και ζητήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα γίνεται κοινωνική έρευνα, φτιάχνουμε το κοινωνικό του ιστορικό και σιγά-σιγά εντάσσεται.

Το πρόγραμμα δίνει πληρωμή ενοικίου μέχρι κάποιο ποσό και εργασιακή ένταξη μέσω του προγράμματος, καθώς χρηματοδοτούμε την επιχείρηση για να μπορεί να προσλάβει τον ωφελούμενο».

Μάλιστα τόνισε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η κοινωνική στήριξη που του παρέχεται, η ψυχολογική στήριξη αλλά και η στήριξη από εξειδικευμένο λογιστή ή διοικητικό προσωπικό, ο οποίος στηρίζει την ένταξή του στην αγορά εργασίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κοινωνικές υπηρεσίες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα «παίρνει» τον άνθρωπο και οδηγώντας τον σιγά-σιγά τον επανεντάσσει στην οικονομική και κοινωνική του ζωή δίνοντάς του την ευκαιρία να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας και να δει με μία διαφορετική οπτική τη ζωή του.

Από την πλευρά του ο κοινωνικός λειτουργός Αντώνης Γιασιράνης δήλωσε ότι τα νοικοκυριά που ωφελήθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα προήλθαν από καταγραφή της υπηρεσίας είτε σε συνεργασία με τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών είτε με άλλες υπηρεσίες του δήμου.

Αυτό αφορούσε την κάλυψη ενοικίου και λογαριασμών ΔΕΚΟ μέχρι ένα ποσό, και την αγορά οικοσκευής επίσης με ένα συγκεκριμένο ποσό και ήταν μία ουσιαστική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί η αστεγία.

Πάντως, όπως είπε, υπήρχαν και δυσκολίες όπως η ανεύρεση κατοικίας, η συνεργασία με άλλες υπηρεσίες αλλά και με τους ίδιους τους ωφελούμενους.

Τέλος, ο Γιάννης Δημόπουλος διευθύνων σύμβουλος του αναπτυξιακού οργανισμού του δήμου δήλωσε για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τα εξής:

«Με αυτό το πρόγραμμα στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα και εκμεταλλευόμενοι τα εργαλεία που μας δίνει το κράτος θα προχωρήσουμε με το ποσό αυτό ώστε να επιδοτήσουμε το ενοίκιο για τα συγκεκριμένα νοικοκυριά για 24 μήνες. Επίσης, θα προχωρήσουμε σε δαπάνες για οικοσκευές και πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ ενώ παράλληλα θα παρέχεται και μία στήριξη ψυχοκοινωνική στους ωφελούμενους ώστε να επανενταχθούν πιο ομαλά στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, 5 ενήλικες θα επιλεγούν για να επιδοτηθούν ώστε να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες. Εμείς ως αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου Ρόδου θα είμαστε ο διαχειριστής φορέας που θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη ενός κοινωνικού λειτουργού που θα βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους».

Σημειώνεται ότι ο δήμος Ρόδου είναι 15ος στην κατάταξη μεταξύ 43 δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη