Αναστάσιος Πλατής: Η θεραπευτική και πολιτική πτυχή στην ανθρώπινη υπόσταση

Αναστάσιος Πλατής: Η θεραπευτική και πολιτική πτυχή στην ανθρώπινη υπόσταση

Αναστάσιος Πλατής: Η θεραπευτική και πολιτική πτυχή στην ανθρώπινη υπόσταση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 215 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Αναστάσιος Πλατής
Ψυχίατρος*

Η διαδικασία χειραφέτησης και αυτοδιάθεσης που συνοδεύει και διαμορφώνει την ατομική ζωή του κάθε ανθρώπου, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος εκείνης της ευρύτερης ιστορικώς διαδικασίας, η οποία σε κάθε εποχή καθορίζει την ανάπτυξη της ανθρώπινης υπόστασης μιας κοινωνίας.

Όποιος αντιλαμβάνεται αυτή τη σχέση μεταξύ της ατομικής κατάκτησης της προσωπικής αυτονομίας και της ταυτόχρονης προσπάθειας χειραφέτησης μιας κοινωνίας, μπορεί να αντιληφθεί πλήρως την αλληλεξάρτηση της ατομικής ψυχοσωματικής ευεξίας και της πολιτιστικής ευεξίας ενός πληθυσμού, μέσα σε ένα θεσμικό και πολιτιστικό σύστημα, ιστορικά προσδιορισμένο.

Συνεπώς, η θεραπευτική και η πολιτική πτυχή αποτελούν δύο διαστάσεις που συνυπάρχουν στην ανθρώπινη υπόσταση και που θα έπρεπε να είναι ομοούσιες για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με άλλους ανθρώπους, για όσους βοηθούν και συμβάλλουν με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους στην αποδοχή του εαυτού και στην επίτευξη ισορροπίας τόσο εσωτερικής όσο και στις σχέσεις με τους άλλους.

Εάν το πρωταρχικό καθήκον του είναι να απευθυνθεί σε όσους έχουν ανάγκη από καθοδήγηση και υποστήριξη για να ανακτήσουν μια εσωτερική συνομιλία, για να μπορέσουν να αρχίσουν ή να συνεχίσουν μια σχέση με τους άλλους, με σκοπό να ζήσουν πλήρως τη δική τους υπόσταση, ως άνθρωποι, τότε ένα εξίσου καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι θεσμοί και η ευνοϊκή έννομη τάξη που εκπορεύεται από το συγκεκριμένο πολιτιστικό και πολιτικό κλίμα της εκάστοτε εποχής.

Αυτές οι σκέψεις επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση της ιστορικής και θεσμικής σημασίας των συζητήσεων που προηγήθηκαν της υιοθέτησης του νέου ψυχιατρικού νόμου στην Ελλάδα.

Πρώτος στόχος της νέας τάξης πραγμάτων που τέθηκε σε ισχύ πριν από 40 χρόνια, είναι η δημιουργία δομικών, οργανωτικών και ανθρώπινων συνθηκών, έτσι ώστε στην Ελλάδα και στα Δωδεκάνησα, χωρίς καμία διάκριση, να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να καθοδηγηθεί κατάλληλα η ανάκτηση της προσωπικής ψυχικής ισορροπίας.

Σε αυτούς τους πιο εύθραυστους συνταξιδιώτες μας (με ψυχικές διαταραχές) πρέπει να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ένα σημείο στήριξης, έναν οικείο τόπο που θα επιτρέψει και θα διευκολύνει τη μετάβαση από την απώλεια της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, στην ανάκτηση της προσωπικής τους ψυχικής ισορροπίας. Η εικοσαετής εμπειρία μας αποτελεί την αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι αυτός ο χώρος μετάβασης μπορεί να υπάρξει, μπορεί να οργανωθεί, μπορεί να μελετηθεί και να κριθεί υπό το πρίσμα των γεγονότων.

Ταυτόχρονα, δύναται να αντιπροσωπεύσει τον ανασχηματισμό της συλλογικής νοοτροπίας, μέσω της ώθησης μιας πολιτικής σκέψης του Υπουργείου Υγείας, η οποία συμπεριλήφθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο και αφορά την κοινωνικο-ψυχιατρική υποστήριξη: πρόκειται για μια πραγματικότητα που αποτελεί μέρος της ιστορίας της Ελλάδος και στην προκειμένη περίπτωση της ιστορίας της Δωδεκανήσου και της Ρόδου.

* Ο Αναστάσιος Πλατής είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας «ΠΑΝΑΚΕΙΑ».

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;