Γιάννης Πάππου του Δημητρίου: «Γιατί αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου»

Γιάννης Πάππου του Δημητρίου: «Γιατί αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου»

Γιάννης Πάππου του Δημητρίου: «Γιατί αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1817 ΦΟΡΕΣ

Ο τόπος μας χρειάζεται δουλειές και χρήματα για όλους και όχι μόνο για τους λίγους

Για την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου μίλησε στη «Ροδιακή» ο επιχειρηματίας κος Γιάννης Πάππου του Δημητρίου.

Με μια ομάδα συνεργατών, οι οποίοι ετοιμάζουν και συγκροτούν με κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμά τους για κάθε νησί της Δωδεκανήσου, ο Γιάννης Πάππου του Δημητρίου, δηλώνει έτοιμος να προσφέρει στον τόπο μας και από κοινού με όλο τον κόσμο που απαρτίζει τις παραγωγικές τάξεις του ΕΒΕΔ ένα καλύτερο «αύριο» από αυτό που σήμερα βιώνει η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ροδιακή» τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ο τόπος μας χρειάζεται δουλειές και χρήματα για όλους και όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς» και υπογραμμίζει ότι αυτό που απαιτείται είναι να φυσήξει άνεμος ανανέωσης τόσο δυνατά όσο χρειάζεται για να ανοίξει πανιά αυτή η ομάδα αφήνοντας πίσω της, το παλιό και το ξεπερασμένο.

Ανακοινώσατε πρόσφατα ότι θα είσαστε υποψήφιος πρόεδρος για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στις εκλογές που, όπως υπολογίζεται, θα γίνουν στο τέλος του τρέχοντος έτους. Πώς προέκυψε αυτή η απόφαση;
Ήταν μια ώριμη απόφαση δική μου, αλλά κυρίως ήταν μια απαίτηση του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου των Δωδεκανήσων. Είναι κοινό μας μυστικό, θα έλεγα, ότι η πολύχρονη μονοδιάστατη και μονοαναφορική θητεία της απερχόμενης διοίκησης του Επιμελητηρίου, μόνο προβλήματα δημιούργησε.
Είναι απαίτηση του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου του τόπου μας να βγούμε από τον βάλτο και τα λασπόνερα που βρισκόμαστε και να φυσήξει ένα καθαρό αεράκι αλλαγής, ανανέωσης, ελπίδας για να ευημερήσουμε όλοι μας – και όχι μόνο ορισμένοι αρεστοί σε ένα τοπικό σύστημα που παραγκωνίζει τις αξίες και τις ικανότητες των επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς λέω.

Τι είδους στελέχη θα θέλατε να πλαισιώσουν τον συνδυασμό σας; Φαντάζομαι, θα έχετε ολοκληρώσει ήδη τις πρώτες επαφές. Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς συναδέλφων σας επιχειρηματιών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σταθούν στο πλευρό σας;
Ο συνδυασμός μας «Δωδεκάνησα-Η ευημερία μάς αφορά όλους» στελεχώνεται ήδη υπερκομματικά και θα έλεγα έξω από τα γνωστά και συνηθισμένα «καλούπια». Αγκαλιάζει όλους και όλες που επιθυμούν, θέλουν και ενδιαφέρονται ώστε το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα στα Δωδεκάνησά μας να ξαναλάμψουν με υγιή τρόπο. Αρκετά με τη μιζέρια, τις αρρωστημένες καταστάσεις και τα βιλαέτια που καθοδηγούνται από ανθρώπους που δεν εκπροσωπούν τον κλάδο μας.
Πολύ περισσότερο που την επόμενη τετραετία με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις άμεσες επενδύσεις η χώρα μας θα διαχειριστεί πάνω από 100 δισ. ευρώ και εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε τον κόσμο μας. Και αυτό θα κάνουμε. Γι’ αυτό ζητώ τη στήριξη όλων των υγιών δυνάμεων των Δωδεκανήσων σε αυτόν τον δύσκολο, αλλά ωραίο, αγώνα που ξεκινάμε. Τους θέλουμε στον συνδυασμό μας. Από κάθε νησί μας, γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Τι πρέπει να αλλάξει σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό χώρο, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα η τοπική μας οικονομία;
Πολλά. Ειδικά μετά τα δέκα χρόνια των πολύ σκληρών, άδικων εν πολλοίς και αναποτελεσματικών τελικά «μνημονίων» που μας επέβαλλαν οι ξένοι φίλοι μας αλλά και τα δύο χρόνια της Πανδημίας – που ακόμη δεν έχει λήξει επίσημα – έχουμε απόλυτη ανάγκη αυτή την ΑΛΛΑΓΗ. Να κοιτάξουμε τον τόπο μας, τους ανθρώπους μας, τα παιδιά μας. Τα Δωδεκάνησα είναι ένας ευλογημένος τόπος, αλλά αυτό από μόνο του, δεν φτάνει. Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά για να γυρίσουμε σελίδα προς την ευημερία μας και να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα πέτρινα χρόνια που μας ταλαιπώρησαν και μας πλήγωσαν. Μαζί και συμπεριφορές και ανθρώπους που κοιτάζουν μόνο «την πάρτη τους και την τσέπη τους».
Είναι μικρός ο τόπος μας και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Θα έλεγα επίσης ότι καλό είναι να κρατήσουμε σε αυτή τη φάση ως οδηγό μας την πικρή εμπειρία αυτών των χρόνων για να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι πολίτες, ώστε το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα να ανθίσουν πάλι για όλους. Είμαι κι εγώ επιχειρηματίας. Σύνθημά μας λοιπόν είναι: Δουλειές και χρήματα για όλους και όχι μόνο για τους λίγους.
Χρειαζόμαστε τη δύναμη του κόσμου για να φυσήξει επιτέλους δυνατά άνεμος ανανέωσης, τόσο όσο να ανοίξει πανιά αυτή η ομάδα, αφήνοντας πίσω της το παλιό και το ξεπερασμένο.

Πόσο δύσκολη είναι σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τον κλάδο των επιχειρήσεων και πόσο σας ανησυχεί το γενικότερο πρόβλημα που προκύπτει με τις τρομακτικές αυξήσεις στον τομέα των καυσίμων που έχουν συμπαρασύρει ήδη αντίστοιχες αυξήσεις σε τρόφιμα, μεταφορές, συγκοινωνίες και λογαριασμούς του ρεύματος;
Η ακρίβεια τσακίζει τους πιο αδύναμους. Τις πιο μικρότερες επιχειρήσεις. Θερίζει το εμπόριο. Είναι μια ακόμα θηλιά στον λαιμό μας που πρέπει να την βγάλουμε και να την απομακρύνουμε. Πλήττονται βάναυσα όμως και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις γιατί χάνουν τους πελάτες τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το Επιμελητήριο τα προηγούμενα χρόνια έχει απαξιωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ούτε το ένα εικοστό των μελών του ενδιαφέρεται για να ψηφίσει. Δείγμα της ανυποληψίας και της παρακμής που σας περιέγραψα.
Αυτή η ραγιάδικη αντίληψη, δεν τιμά τους Δωδεκανήσιους εμπόρους και επιχειρηματίες. Είμαστε υπερήφανοι, δημιουργικοί, ανεξάρτητοι και αυτόνομοι άνθρωποι και οφείλουμε να χαράξουμε σταθερά τον δρόμο της ευημερίας για όλους, πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας. Καλώ όλες τις υγιείς δυνάμεις στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα να συμπορευτούμε ΜΑΖΙ σε αυτόν τον αγώνα. Θα νικήσουμε.


*Ο Γιάννης Δημητρίου Πάππου είναι επιχειρηματίας, 54 χρόνων με πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Δημόσια Διοίκηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταπτυχιακό στη Διακυβέρνηση, την Ανάπτυξη και την Ασφάλεια στη Μεσόγειο από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διακυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης της Κύπρου. Υπήρξε έφεδρος αξιωματικός οικονομικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής