Σ. Διακοσταματίου: Το πρόβλημα με τα αποθεματικά του δήμου Ρόδου οφείλεται σε κακή διαχείριση

Σ. Διακοσταματίου: Το πρόβλημα με τα αποθεματικά του δήμου Ρόδου οφείλεται σε κακή διαχείριση

Σ. Διακοσταματίου: Το πρόβλημα με τα αποθεματικά του δήμου Ρόδου οφείλεται σε κακή διαχείριση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 427 ΦΟΡΕΣ

Στην κακή διαχείριση οφείλεται το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τα αποθεματικά του δήμου, κάτι που ανάγκασε το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει σε αναμόρφωση προϋπολογισμού και να περικόψει ποσό ύψους 24 εκατ. ευρώ, επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Διακοσταματίου.

Όπως δήλωσε χθες, ο ίδιος από καιρό είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, στην οποία συμμετείχε έχοντας μεταξύ άλλων και τη θέση του αντιδημάρχου, άφησε παρακαταθήκη στο δήμο ποσό περίπου 55 εκατ. ευρώ το οποίο σήμερα έχει μειωθεί και έχει φτάσει περίπου στα 30 εκατ. ευρώ.

«Εγώ έχω προβλέψει τη σημερινή κατάσταση και μπορείτε να ανατρέξετε στα πρακτικά της οικονομικής επιτροπής και στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου όπου έγκαιρα από τον προηγούμενο χρόνο είχαμε επισημάνει ότι ο δήμος θα έφτανε σε αυτή την κατάσταση.

Δεν κάνει κανείς συνειδητή τροποποίηση 24 εκατ. ευρώ, είναι υποχρεωτική αναμόρφωση γιατί πολύ απλά ο προϋπολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα έσοδα δεν φτάνουν για να υλοποιήσεις την πολιτική σου.

Έτσι λοιπόν υπήρξε μία πρώτη περικοπή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του τεχνικού προγράμματος κατά 6 εκατ. ευρώ, και σήμερα ακολουθεί μία οριζόντια περικοπή δαπανών για ίδιους πόρους άλλων 24 εκατ. ευρώ. που σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα υλοποιηθεί καμία προμήθεια και κανένα έργο μέσα στο 2022 που έχει προϋπολογιστεί με ίδιους πόρους.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, δηλαδή το υπόλοιπο του ταμείου το οποίο επί των ημερών μας ήταν 55 εκατ. ευρώ σήμερα έχει φτάσει στα 30. Αν αφαιρέσει κανείς τα έσοδα τα οποία δεν μπορείς να τα… ακουμπήσεις γιατί πάνε για ειδικά έργα και ειδικούς σκοπούς, αν αφαιρέσει κανείς τις δύο μισθοδοσίες που πρέπει να έχεις μέσα, αυτό που μένει είναι περίπου 6 εκατ. για να υλοποιήσεις έργα, προμήθειες και άλλες δράσεις με ίδιους πόρους» δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου λέγοντας παράλληλα ότι αυτό σημαίνει ότι ο δήμος έχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Μάλιστα αναφέρθηκε τόσο στη δική του θητεία όσο και στη θητεία συναδέλφων του στη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών, και μάλιστα εν μέσω της μνημονιακής κρίσης.

«Αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί έγινε κακή διαχείριση και εκτέλεση των προϋπολογισμών των προηγούμενων δύο χρόνων. Το επιχείρημα της πανδημίας υπάρχει και εν μέρει είναι σωστό αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να γνωρίζεις ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις σου προκειμένου να μην έχεις αυτό το πρόβλημα το οποίο θα είναι πρόβλημα και για το επόμενο έτος.

Θα πει κανείς ότι φταίει η πανδημία, αλλά θα πω και εγώ ότι ο κ. Τσουκαλάς, ο κ. Περδίκης και λιγότερο εγώ αντιμετωπίσαμε τη συνέπεια της οικονομικής κρίσης και τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας όπου πραγματικά δεν υπήρχαν εισοδήματα και δεν υπήρχε κυβερνητική ενίσχυση στις επαγγελματικές ομάδες» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να ακολουθήσει άλλη τακτική περικόπτοντας δαπάνες.

Είπε συγκεκριμένα τα εξής: «Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι παροχές αυτές σε διάφορες μελέτες που είναι αμφιβόλου χρηστικότητας για τον δήμο μας, να γίνει μία περιστολή δαπανών και να προσπαθήσουν να εισπράξουν φέτος το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά. Εμείς έπρεπε να ενώσουμε δέκα δήμους, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, όταν αναλάβαμε είχαμε να πληρώσουμε δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης μπορώ να ανασύρω από το αρχείο μου ποιοι ψήφισαν το 2011 και 2012 τους ισολογισμούς των δήμων τους οποίους υπηρετούσαν και δη ως αντιδήμαρχοι Οικονομικών εκείνη την περίοδο. Δηλαδή δεν έχουμε παρθενογένεση, κάποιοι όντως εκλέγονται για πρώτη φορά αλλά κάποιοι άλλοι όχι, υπήρξαν και επί καποδιστριακών δήμων και μετά επί Καλλικρατικού δήμου».

Σύμφωνα με τον κ. Διακοσταματίου έγινε οριζόντια περικοπή από όλους τους κωδικούς προκειμένου να μπορέσει ο δήμος να αντεπεξέλθει, ακόμα και για περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, ενώ ζήτησε από τη δημοτική αρχή να αλλάξει τακτική για να μην οδηγήσει τον δήμο σε κατάρρευση.

«Πρέπει ο φετινός προϋπολογισμός να ακολουθήσει μία τέτοια διαδρομή ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση του δήμου. Ο δήμος αυτή τη στιγμή είναι οριακά. Έχουν κοπεί οριζόντια μισθοδοσίες τοκοχρεολύσια δανείων εργοδοτικές εισφορές που, κατά την άποψή μου, δεν επιτρέπεται να γίνουν γιατί είναι υπολογισμένα με βάση μαθηματικούς τύπους και με βάση τις εγκυκλίους που έρχονται από το κράτος. Αυτά τα έκαναν με τη λογική ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουν το πλεόνασμα να το συμπληρώσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να πεις έκανα λάθος…

Εγώ το είχα προβλέψει. Δεν θέλω να μην γίνουν έργα στα χωριά μας ή στην πόλη; Ελπίζω η διαχείριση του προϋπολογισμού από τώρα μέχρι και το τέλος να είναι τέτοια ώστε να επιτρέψει να έχει καλύτερη εικόνα το 2023.

Είχαν προϋπολογίσει κάποια ποσά και άφησαν λιγότερα χρήματα γιατί έπρεπε να καλύψουν την απώλεια από τα ταμειακά διαθέσιμα. Έτσι αναγκάστηκαν και έκοψαν από όλους τους κωδικούς οριζόντια ποσά. Έυκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει τι αφορά η περικοπή των 24 εκατ. ευρώ» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος