Άμεσα μέτρα για τις ζημιές από τα ελάφια εξήγγειλε ο Γ. Αμυράς

Άμεσα μέτρα για τις ζημιές από  τα ελάφια εξήγγειλε ο Γ. Αμυράς

Άμεσα μέτρα για τις ζημιές από τα ελάφια εξήγγειλε ο Γ. Αμυράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 508 ΦΟΡΕΣ

Δρομολογούνται λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Ικανοποιημένος είναι ο αγροτικός κόσμος της Ρόδου από τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο υφυπουργός περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, αναφορικά με την προστασία των καλλιεργειών από τα ελάφια, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου.

Ο κ. Αμυράς συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα δασών, Κωνσταντίνο Αραβώση, τη διευθύντρια δασών Άρτεμις Αλεξιάδου και το διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μητσόπουλο, παρουσία των βουλευτών Μάνου Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Μίκας Ιατρίδη και Γιάννη Παππά, του περιφερειάρχη , Γιώργου Χατζημάρκου και του δημάρχου, Αντώνη Καμπουράκη καθώς και εκπροσώπων των αγροτών με επικεφαλή τον Γιώργο Σαββίδη, άκουσε τα προβλήματα και ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα.

Σκοπός των μέτρων αφενός να προστατευτούν οι καλλιέργειες και αφετέρου να προστατευτούν τα ίδια τα ελάφια που αποτελούν εμβληματικό και προστατευόμενο είδος.
Σημειώνεται ότι οι αγρότες έθεσαν και το θέμα ελέγχου του πληθυσμού των ελαφιών και η απάντηση που δόθηκε από το υπουργείο είναι ότι προτού ολοκληρωθεί μελέτη που θα αποτυπώνει τον πληθυσμό δεν μπορεί να ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση.

Όπως υπογραμμίστηκε, οι απόψεις για την αύξηση του πληθυσμού διίστανται. Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, με ταχύτατες διαδικασίες μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε στα χέρια μας στοχευμένη μελέτη μόνο για τον πληθυσμό των ελαφιών και τη διαχείρισή του. Μάλιστα τόνισε ότι η επιστημονική οδός θα μας οδηγήσει σε συμπεράσματα και όχι η πολιτική οδός, προσθέτοντας ότι το αποκλειστικό κριτήριο θα είναι η προστασία της βιοποικιλότητας του νησιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανατραπεί η ισορροπία στα είδη, στους βιοτόπους και στα οικοσυστήματα μεγάλου ενδιαφέροντος» είπε.

Οι δηλώσεις
Στο πλαίσιο της συνέντευξης που ακολούθησε ειπώθηκαν τα εξής:
Γιώργος Σαββίδης εκπρόσωπος των αγροτών : «ευχαριστούμε τον κ. υφυπουργό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της επίσκεψης. Κάναμε μία καλή συζήτηση, όσον αφορά στα θέματα που θέσαμε υπόψη του και μπορώ να πω ότι είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από αυτά που πήραμε. Άμεσα θα ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες, ώστε για το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε με τα ελάφια να δούμε… φως στο τούνελ. Θα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Γιώργος Αμυράς υφυπουργός περιβάλλοντος: «είχαμε μία πολύ θετική συζήτηση και συνεργασία. Δεν είναι πρώτη φορά που ασχολούμαστε με το ζήτημα των ελαφιών, αλλά ήρθε η ώρα να το λύσουμε. Το ζήτημα έχει πολλές διαφορετικές όψεις. Εμείς στο υπουργείο περιβάλλοντος έχουμε δύο πράγματα στο μυαλό μας: πρώτον την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων στη Ρόδο. Το ελάφι είναι ένα εμβληματικό είδος, προστατευόμενο για το νησί και όλη την Ελλάδα και οφείλουμε να το προστατεύσουμε, και δεύτερον να προστατέψουμε και τα υπόλοιπα άτομα διαφορετικών πληθυσμών ζώων αλλά και της χλωρίδας από την ανεξέλεγκτη επέκτασή του.

Τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει άμεσα και υλοποιούμε με αρχή υλοποίησης τις αμέσως επόμενες δύο εβδομάδες είναι τα εξής:
- Θα βάλουμε δεξαμενές νερού και θα μεταφέρουμε συστηματικά και αδιαλείπτως τροφή σε περιοχές μακριά από τις καλλιέργειες και τις πεδινές εκτάσεις για να κρατήσουμε τα ελάφια μακριά από κατοικημένες περιοχές
- Για να μειώσουμε τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες αποφασίσαμε με χρηματοδότηση από την δική μας πλευρά, σε συνεργασία με τη διεύθυνση δασών και την περιφέρεια να τοποθετήσουμε φράχτες ύψους 2,20 μέτρων στις περιοχές που θα υποδείξουν οι αγρότες ( άγιο Παύλο Κατταβιάς και Απολακκιά) . Θα μπορούν να ανοίγουν για να εμποδίσουν τη διέλευση των ελαφιών, ενώ θα φτιάξουμε και διαβάσεις στους δρόμους στους οποίους παρατηρείται η διέλευση των ελαφιών.

- Θα συνεργαστούμε με την περιφέρεια για τη σήμανση των δρόμων στα επικίνδυνα σημεία, ώστε να γνωρίζουν οδηγοί και διαβάτες και να περιορίσουμε τον κίνδυνο ατυχήματος
- Σε συνεργασία με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, θα εντάξουμε στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης την επιδότηση κατά 100% των αγροτών για τη δημιουργία ηλεκτροφόρων φραχτών. Θα έχουμε ανά αγρότη και ανά στρεμματική καλλιέργεια περίφραξη με ηλεκτροφόρους φράχτες.

Έχουμε υπό μελέτη τη δημιουργία 4 ή 5 ανοιχτών πάρκων ελαφιών, κυρίως στα νότια, μακριά από τις περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα (άγιος Σουλάς, Θάρρι, Ασκληπειό, Απολακκιά, φράγμα Γαδουρά)
Αποκτούμε κοινό βηματισμό για να προστατεύσαμε την πρωτογενή παραγωγή. Η Ρόδος είναι φημισμένη για τον τουρισμό της αλλά και για τα προϊόντα της, επομένως πρέπει να διασφαλίσουμε αυτή την υπεραξία και τον πλούτο της περιοχής και ανά δύο εβδομάδες θα παρακολουθούμε την υλοποίηση όσων αποφασίσαμε».

Γιώργος Χατζημάρκος περιφερειάρχης Δωδεκανήσου : «ευχαριστώ τον υπουργό γιατί είναι ουσιαστικός, αποτελεσματικός και σήμερα για ακόμα μία φορά μας έδειξε ότι δεν αρκείται στη θεωρία αλλά σχεδιάζει λύσεις που έχουν ένα ορατό και υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα και ξεκινά άμεσα αυτή η μεγάλη προσπάθεια.
Είναι η πρώτη φορά που κάποιος ασχολείται με τόσο μεγάλο πάθος και προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να δώσει λύσεις σε ένα τόσο δύσκολο ζήτημα.

Τι δήλωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές
Μάνος Κόνσολας: «αυτό το πρόβλημα εστιάζεται σε δύο άξονες. το πρώτο είναι η βιώσιμη διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών και το δεύτερο είναι η αποζημίωση από τις ζημιές που προκαλούν. Για το δεύτερο πρέπει να γίνει θεσμική αλλαγή , αφού προηγουμένως αναγνωριστεί ποια είναι αυτή η ζημιά που πρέπει να αποζημιωθεί.
Για να γίνει αυτό χρειάζονται μελέτες, όπως βοσκοϊκανότητας, αριθμού ελαφιών και αλγοριθμική μελέτη που σχετίζεται με το υπουργείο οικονομικών. Σε ότι αφορά τη βιώσιμη διαχείριση, κατέθεσα την πρόταση στον υπουργό, να υπάρχει ένας οργανισμός διαχείρισης των ελαφιών στην περιοχή».


Βασίλης Υψηλάντης: «Ο υφυπουργός από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό μας και αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι όσα συμφωνήθηκαν σήμερα θα γίνουν. Έγινε ένα τεράστιο βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κάναμε σήμερα κάποιες παρατηρήσεις και εγώ προσωπικά ζήτησα να επισπευστεί σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα η καταμέτρηση του πληθυσμού καθώς είναι σημαντικό να ξέρουμε αριθμούς, ώστε οι αγρότες μας να μην ζημιώνονται από το ελάφι».

Μίκα Ιατρίδη: «Από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Αμυρά έχουμε μία άμεση συνεργασία και καταφέραμε έτσι να λύσουμε διαχρονικά προβλήματα που δεν μπόρεσε καμία κυβέρνηση να επιλύσει. Νοιώθουν ασφάλεια και οι αγρότες καθώς βρίσκεται εδώ ένα μέρος της κυβέρνησης και θεωρώ ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη μόνο αισιοδοξία μπορούμε να νιώσουμε. Καταφέραμε και λύσαμε διαχρονικά ζητήματα και πολύ σοβαρά μάλιστα»
Γιάννης Παππάς: «ο κ. Αμυράς ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας και αυτό έχει μεγάλη σημασία και αξία. Για εμάς, το σημαντικό είναι σήμερα οι αγρότες να φύγουν ικανοποιημένοι και αυτό φάνηκε από την κουβέντα και τις τοποθετήσεις όλων.
Οι αγρότες είδαν ότι πραγματικά υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση για να δοθούν λύσεις. Όλοι είμαστε ενωμένοι και συντονισμένοι για να δίνουμε λύσεις. Το σημαντικό είναι ότι ανά 15 μέρες θα γίνεται ένας συντονισμός, για να βλέπουμε αν προχωρούν αυτά που αποφασίσαμε εδώ, ενώ θα συμμετέχουν και οι ίδιοι οι αγρότες».

Ο δήμαρχος Ρόδου
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα μέτρα και την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λέγοντας τα εξής:
«όσο πιο πραγματικό είναι το πρόβλημα τόσο πιο ξεκάθαρες θέσεις απαιτούνται. Είμαι αισιόδοξος μετά τις δικές σας δεσμεύσεις για άμεσες μελέτες, για την καταγραφή του πληθυσμού, για την πρόταση χώρων που θα μπορούν τα ελάφια να ζήσουν και να προστατευτούν και ταυτόχρονα να προστατέψουν και τον πρωτογενή τομέα που είναι πολύ σημαντικός για το νησί μας.

Είμαι αισιόδοξος γιατί αυτά για τα οποία δεσμεύεστε υπόσχονται ότι θα βρεθεί λύση πάρα πολύ σύντομα, καθώς το ελάφι είναι αγαπητό, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να παραμένει σε έναν αριθμό που να μπορεί να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον.
Η σωστή σχέση του πληθυσμού των ελαφιών στο νησί με την ανάγκη του αγρότη να προστατεύσει την παραγωγή του είναι η χρυσή τομή και αυτή είναι στο χέρι της συνεργασίας σας με τους τοπικούς φορείς».

Παράρτημα ΟΦΥΠΕΚΑ στη Ρόδο
Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε χτες ο κ. Αμυράς, ιδρύεται στη Ρόδο παράρτημα του οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) , το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του περί τα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης .

Μάλιστα, στην επισήμανση του ότι το υπουργείο αναζητά κτίριο για τη στέγασή του, ο περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι περιφέρεια και δήμος θα συνεργαστούν για την εξεύρεση χώρου που θα στεγάσει το παράρτημα.
«Με απόφαση που υπέγραψα ιδρύουμε παράρτημα του ΟΦΥΠΕΚΑ εδώ στη Ρόδο, παράρτημα της μονάδας νοτιοανατολικού Αιγαίου. Δεν υπήρχε ποτέ κάτι τέτοιο στη Ρόδο, υπήρχε μόνο στην Κάρπαθο, το διατηρούμε εκεί αλλά ανοίγουμε και στη Ρόδο. Αυτό σημαίνει ότι εμείς στην πράξη ενδιαφερόμαστε για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Εμείς δίνουμε βάση στη Ρόδο, μου το είχε προτείνει ο περιφερειάρχης, αποδέχτηκα την πρότασή του, και είμαστε στην αναζήτηση κτιρίου.

Η μονάδα θα είναι έτοιμη προς το τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης με προσωπικό και διαχειριστικά σχέδια όχι μόνο για το ελάφι αλλά για κάθε είδος είτε ανήκει στη χλωρίδα είτε στην πανίδα».
Καταλήγοντας επί του θέματος που αφορά στο ελάφι ο κ. Χατζημάρκος είπε χτες ότι δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί του ελαφιού, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν με πολύ αγάπη τη δουλειά τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν το οικοσύστημα του τόπου και όλες οι λύσεις δίνονται με επιστημονικά κριτήρια, ενώ όλοι δρουν με γνώμονα την ισορροπία της βιοποικιλότητας. Το ελάφι θα συνεχίσει να είναι το έμβλημά μας, αλλά θα προστατεύσουμε όλο το υπόλοιπο οικοσύστημα, κατέληξε.

Δασικοί χάρτες
Με αφορμή την παρουσία του κ. Αμυρά στη Ρόδο επισημάνθηκαν όλα όσα αφορούσαν στις εξελίξεις γύρω από τους δασικούς χάρτες καθώς επήλθαν αλλαγές προς όφελος των ιδιοκτητών γης.
Επ’ αυτού, ο κ. Αραβώσης δήλωσε τα εξής: «είχαμε ξαναέρθει στη Ρόδο πριν από περίπου ένα χρόνο και είχαμε συζητήσει ξανά για το θέμα υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα και υπήρξαν και σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις όσον αφορά το ιδιοκτησιακό αλλά θα υπάρξει και μία νομοθετική παρέμβαση στη βουλή για το θέμα των δασωμένων αγρών που αφορά στο 10% των εκτάσεων.

Ιδιαίτερα για αυτό που θα έρθει η λύση στη βουλή δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αντιρρήσεις οι πολίτες αλλά ο στόχος είναι οι ίδιες οι δασικές υπηρεσίες να κάνουν τις διορθώσεις στο πλαίσιο των προδήλων σφαλμάτων.
Σε ότι αφορά το θέμα της δυσκολίας με τα κτηματολογικά γραφεία όπου εκεί θα ζητήσετε κάποια παράταση επειδή είναι μία πολύ ειδική περίπτωση η δική σας στο νησί, θα το δούμε με την ηγεσία και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».

Δράττοντας της ευκαιρίας ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι ένα όνειρο των Δωδεκανησίων από το 1948 και μετά ήταν η κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας. 74 χρόνια μετά το όνειρο έγινε πραγματικότητα και το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου καταργήθηκε με νόμο που πήγε στη βουλή. «Σήμερα βρίσκονται μαζί μας οι άνθρωποι που πέρασαν αυτή τη διάταξη και εστάλη στη βουλή και οφείλω εκ μέρους όλων των Δωδεκανησίων να τους ευχαριστήσω» κατέληξε.

Τέλος, ο υφυπουργός περιβάλλοντος μιλώντας για τις αλλαγές που επήλθαν δήλωσε τα εξής:
«Πήγαινε ο κόσμος στα δικαστήρια έκανε ακόμα και 25 χρόνια, στο τέλος δικαιωνόταν αλλά είχαν ξοδέψει ένα σωρό χρήματα… αυτή η μεταρρύθμιση έγινε σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση με τους τέσσερις βουλευτές μας που κατέθεσαν από κοινού τη διάταξη και φέραμε τη λογική στην πραγματικότητα.
Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές μας, και η δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει μεγάλη εφαρμογή στη Ρόδο είναι οι δασωθέντες αγροί δηλαδή αυτά τα αγροτεμάχια που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας και για κάποιους άλλους λόγους έμειναν ακαλλιέργητα και ξαφνικά εμφανίζονται ως δασικά.

Εντός της εβδομάδας φέρνουμε την επόμενη μεγάλη ρυθμιστική διάταξη που θα αποδώσουμε αυτή τη γη στον αρχικό της χαρακτηρισμό γιατί εμείς θέλουμε να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη γη με νέες καλλιέργειες κυρίως οι νέοι με παραγωγικές καλλιέργειες υψηλής αξίας. Τελειώνει μία ακόμα εκκρεμότητα που κρατά από το 1978».

Διαβάστε ακόμη

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι