Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος για τις εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος για τις εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος για τις εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3933 ΦΟΡΕΣ

Θα αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού

Στον απόηχο της βαρύνουσας σημασίας επίσκεψης στη Ρόδο της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη, τις προηγούμενες ημέρες, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, παραχώρησε χθες συνέντευξη Tύπου και δεν έκρυψε τη μεγάλη ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες της ενώ στάθηκε σε κάποια από τα σημαντικότερα έργα που ανακοίνωσε η Υπουργός τα οποία θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού.

Δικαιωμένος
Με μία προσωπική εξομολόγηση για την εμπλοκή του στην πολιτική, θέλησε να ξεκινήσει τη συνέντευξη ο Δήμαρχος, ο οποίος δήλωσε καταρχάς: «Αυτό το οποίο περνάει από τη σκέψη μου από χθες, είναι ότι η πολιτική είναι πάρα πολύ σκληρή και απαιτητική, είτε μέσα σε Μνημόνια, είτε με τρόικα, είτε με θεσμούς, είτε με κρίσεις οικονομικές, είτε με κοινωνικές κρίσεις, είτε με πανδημίες, είτε με υγειονομικές κρίσεις, με τη μία ή με την άλλη ευκαιρία, η πολιτική αποδεικνύεται μία πολύ σκληρή αρένα που απαιτεί πάρα πολλές προσπάθειες και σου δίνει στενοχώριες».

»Η καθημερινότητα και οι μάχες που πρέπει να δίνονται είναι πολλές. Όμως, η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) ημέρα ήταν ένα ωραίο διάλειμμα το οποίο γεμίζει την καρδιά ενός ανθρώπου που έφυγε από την επαγγελματική του ζωή και ήρθε στην Αυτοδιοίκηση, με κριτήριό του την αγάπη του για τον τόπο και τη θέλησή του να προσφέρει. Η χθεσινή ημέρα αποτελεί μία όαση που δικαιώνει τις αποφάσεις μου όταν επέλεξα ν’ ασχοληθώ με την Αυτοδιοίκηση και με τον Δήμο της Ρόδου».

Και συμπλήρωσε ακόμη για τις ανακοινώσεις της κας Μενδώνη από τη Ρόδo: «…Βλέπεις τη μεγάλη εικόνα και βλέπεις αυτά τα οποία ονειρευόσουν, αυτά τα οποία θεωρούσες αυτονόητα, να σε πλησιάζουν και μάλιστα με την εγγύηση πρωθυπουργού, Υπουργού Πολιτισμού αλλά ταυτόχρονα και με την εγγύηση χρονικού περιορισμού ολοκλήρωσης αυτών που μπαίνουν στο τραπέζι».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι το Ταμείο Στήριξης λήγει τον Δεκέμβριο του 2025 και αυτό είναι πάρα πολύ δεσμευτικό, πιεστικό μεν για τον νησιώτη, «όμως είναι η εγγύηση ότι αυτά τα οποία ξεκινούν δεν αναγγέλλονται προεκλογικά αλλά η δέσμευση είναι ότι θα ολοκληρωθούν γιατί αν δεν ολοκληρωθούν δεν θα είχαν μπει ποτέ στο τραπέζι της συζήτησης», όπως είπε.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος επέλεξε να σταθεί σε κάποια από τα σημαντικότερα έργα που ανακοίνωσε η Υπουργός για την ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου της Ρόδου. Αναλυτικά:

Για το Εθνικό Θέατρο
Σημαντικότερο, βέβαια, «ένα εμβληματικό τοπόσημο της Ρόδου μας», όπως είπε, ο Εθνικό Θέατρο. Και δήλωσε: «...Το Εθνικό Θέατρο απασχόλησε πάρα πολλούς μήνες και μονοπώλησε επιθέσεων και αμφισβήτησης. Εγώ αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου, ξεκινά με τη δέσμευση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο το 2025, σε δύο φάσεις βέβαια, τα 17,5 εκατ. ευρώ περίπου που προχθές ανακοίνωσε η Υπουργός, που έχουν σχέση με το κτήριο και τη δεύτερη φάση που θα είναι το κτίσιμο του κτηρίου με τον εξοπλισμό του, τον μηχανολογικό, τα ηχητικά, τα φώτα του, κυρίως δηλαδή με την ψυχή του επισκέπτη, του θεατή αλλά και όλων αυτών που θα στεγάσει το Εθνικό Θέατρο, από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι τους ανθρώπους που τις δημιουργούν.

Το Εθνικό Θέατρο είναι ένα εμβληματικό έργο που νομίζω ότι θα επιτρέψει σε ανθρώπους που αδικήθηκαν να βρουν μία στέγη και να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε έναν πολιτιστικό χώρο που έχει πάρα πολύ μέλλον και για τον πολιτισμό αλλά και για την καθημερινότητά μας».

Η «άγνωστη» περιβόλα
Αφού έκανε λόγο για τα πολλά έργα που θα γίνουν στο νησί μας, περιέγραψε τη διαδρομή που έκαναν με την Υπουργό, μετά τις συσκέψεις, και δεν είναι άλλη από την περιβόλα η οποία ξεκινάει από τη Δημοτική Πινακοθήκη στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης, στην πλατεία Σύμης, πίσω από το κτίριο, και καταλήγει στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου από την πίσω μεριά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουράκης, εκεί βρίσκονται αμέτρητα αρχαιολογικά κειμήλια. Πρόκειται για έναν χώρο περίπου είκοσι στρεμμάτων, «έναν χώρο ο οποίος για ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και που κρίνουν ότι η κατάκτηση του σκοπού είναι εξίσου σημαντική με το μεγαλείο της διαδρομής, της παράστασης, βλέπουν μία είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης και από την πλευρά του Μανδρακίου, από τη λαχαναγορά την παλαιότερη, μία διαδρομή εξαιρετική η οποία σαν ένα επισκέψιμο εργοτάξιο θα δώσει καταρχάς χαρά σ’ εμάς, στους νέους ανθρώπους αλλά και στους επισκέπτες μας», όπως είπε.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι κάτι το οποίο όσες φορές το είχε ακούσει τα τελευταία είκοσι χρόνια, το έβλεπε σαν μία απαγορευμένη περιοχή που ίσως δεν του επιτρεπόταν καν να ονειρεύεται και προχθές περπάτησε το δρόμο αυτό με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο αλλά και τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Πολεοδομίας κ. Στέφανο Δράκο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αλέξανδρο Κολιάδη αλλά και με τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρόδου, το απόλαυσαν και μάλιστα για δεύτερη φορά αφού και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε αυτή τη διαδρομή.

Μουσουλμανικά Μνημεία
Ακολούθως, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα μουσουλμανικά Μνημεία, όπως το Χασάν Μπέι, Ρετζέπ Πασά, Μουράτ Ρέις, τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί με μελέτες που ξεκινούν άμεσα. Θα δαπανηθούν 800.000 ευρώ, 400.000 ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ σε έργα που θα γίνουν τώρα και όχι σε προεκλογικά λόγια, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να ανοίξουν οι χώροι αυτοί οι οποίοι δεν θα πρέπει να εγκαταλείπονται, να μας ρεζιλεύουν και να μας πληγώνουν με την κατάντια στην οποία είναι σήμερα.

«Και με τις υπογραφές αυτές και με την έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης αυτών των Μνημείων εμείς είμαστε βέβαιοι ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όσα και να λέει, όποιος και να λέει, θα τα δούμε μπροστά μας και ζωντανά, τόνισε.

Οι μύλοι
Μετά από δώδεκα-δεκατρία χρόνια χρόνια οικονομικής καταστροφής στη χώρα-συνέχισε ο Δήμαρχος-με πολύ πόνο, όταν πηγαίνουμε στο λιμάνι βλέπουμε διάφορες υποδομές που σίγουρα η Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος της Ρόδου, οφείλει να προσφέρει και στους Ροδίτες και στους επισκέπτες.

Όμως, ένας πολύ μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός -όπως θα τον χαρακτήριζε- που υπάρχει, όσο και αν ενοχλεί το τελωνείο ή την υποδομή του λιμανιού μας διευκόλυνση των επισκεπτών, ειδικά αυτών που έρχονται εκτός Σέν-γκεν από τη γείτονα, είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας.

Πρόκειται-συνέχισε ο Δήμαρχος-για έναν πολύ μεγάλο χώρο με μύλους που αν δεν είσαι πάνω σε ένα κορυαζιερόπλοιο δεν τον βλέπεις όταν μπαίνεις στο λιμάνι της Ρόδου. Είπε ότι είναι ένας χώρος μοναδικός και κάλεσε κάθε Ροδίτη να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο του εμπορικού λιμανιού, ο οποίος θα αναδειχθεί, θα φτιαχτεί και αναπάντεχα, όπως είπε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αλλά και οι μύλοι στον φάρο του Αγίου Νικολάου στο Μανδράκι αναμένεται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Υπουργός.

«Μία πάρα πολύ ωραία μέρα»
Και δήλωσε, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος:
«Ήταν μία πάρα πολύ ωραία μέρα χθες. Ήταν μία ημέρα που κάνει κάθε πολιτικό, όσο ξύλο και αν έχει φάει, όσες θυσίες και αν έχει κάνει, προσωπικές, οικογενειακές, όσο και αν έχει στερηθεί τα αγαπημένα του πρόσωπα…υπάρχουν όμως και κάποιες στιγμές που νιώθεις εξαιρετικά υπερήφανος γιατί νιώθεις ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες σου και πιάνουν τόπο οι προσπάθειές σου». Και συνέχισε λέγοντας:

«Ένα-ένα τα θέματα μπαίνουν στον ίσιο δρόμο, άλλα με κάποιο κόπο παραπάνω, με κάποιες θυσίες, άλλες έχει έρθει η ώρα να ανθίσουν και να καρποφορήσουν και να προσφέρουν αυτό που οφείλουν να αποζημιώσουν τον Ροδίτη για όσα του στέρησαν δεκαετίες τώρα.

Δεν θα ασχοληθώ με την πίκρα ή με τη στενοχώρια ή με την αρνητική ενέργεια που βγάζει η λεγόμενη αντιπολίτευση. Για μένα αντιπολίτευση δεν είναι να είσαι ο δικηγόρος του διαβόλου... Νομίζω ότι η αντιπολίτευση δεν οφείλει να ψάχνει να βρει τα κακά σε κάθε λύση.

Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση πρέπει να προσφέρει αύξηση της θετικής πολιτικής για τον πολίτη και η αντιπολίτευση οφείλει να επιβραβεύει τα καλά, να αναγνωρίζει τα θετικά και να βοηθάει τα θετικά να γίνουν θετικότερα».

Μιλώντας και για την εποχή που ίδιος ήταν αντιπολίτευση από τη θέση που υπηρετούσε τότε, είπε ότι, η αντιπολίτευση από όποια πλευρά και να είναι, οφείλει να αναγνωρίζει ποιο είναι το καλό του πολίτη, να μη δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο, να μην ψεύδεται, να μην διαστρέφει την πραγματικότητα.

«Αλλά ας ασχοληθούν αυτοί με τα του οίκου τους και εγώ με τα του δικού μου οίκου που είναι η διοίκηση του Δήμου και η διοίκηση του Δήμου είναι υπερήφανη, από τον πιο ενεργό, από τον πιο προβεβλημένο έως τον λιγότερο προβεβλημένο δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας των δύο παρατάξεων, της δικής μου παράταξης και του Στράτου Καρίκη, όλων των αυτοδιοικητικών Α’ βαθμού που προσφέρουν καθημερινά στο νησί τον καλύτερό τους εαυτό και εγώ θεωρώ ότι αποτέλεσμα των δικών τους θυσιών είναι οι ωραίες μέρες που ήταν η χθεσινή και που ξημερώνουν για τη Ρόδο μας από εδώ και μπρος».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος το συνέδεσε με τον εορτασμό της επετείου της Ενσωμάτωσης λέγοντας: «Η χαρά μου εχθές (σ.σ. προχθές) ξεχείλισε, και η χαρά μου σήμερα, 75 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, από το μεγάλωμα της Ελλάδας από το 1947...».

Ανέφερε, ακόμη, ότι η αστική ανάπλαση έρχεται, που είναι «ένα πολύ μεγάλο, αναγκαίο, βήμα που πρέπει να κάνει η Ρόδος».

Ο κ. Καμπουράκης έκλεισε τη συνέντευξη έτσι όπως την ξεκίνησε, με την αναφορά στο Εθνικό Θέατρο, και είπε χαρακτηριστικά ότι αν μπορούσε στα εγκαίνια του Εθνικού Θεάτρου να στείλει τον μεγάλο ήρωα της προσπάθειας για την ανακατασκευή του, για την αναπαλαίωσή του, για την επαναφορά του στο κύρος που είχε κατά τη δημιουργία του, θα έστελνε τον ανώνυμο ροδίτη, τον μέσο Ροδίτη, που στερήθηκε ένα εμβληματικό τοπόσημο και δεν θα ήθελε να πάει καν στα εγκαίνια.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη