Εγκρίθηκε από το υπουργείο το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» του δήμου Ρόδου

Εγκρίθηκε από το υπουργείο το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» του δήμου Ρόδου

Εγκρίθηκε από το υπουργείο το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» του δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 472 ΦΟΡΕΣ

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εργασίας το σχέδιο για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» που θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Ρόδου.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου, ενέκρινε την υλοποίηση του σχεδίου με τίτλο: «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας στον Δήμο Ρόδου», με δικαιούχο φορέα τον τελευταίο και φορέα διαχείρισης τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου «Κολοσσός 20147».


Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε από τους αρμοδίους του Δήμου η συνέχιση του προγράμματος αυτού στη Ρόδο το οποίο έχει υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.


Στόχος του σχεδίου είναι η ένταξη στο πρόγραμμα και η παροχή υπηρεσιών στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία άστεγων νοικοκυριών. Πιο αναλυτικά, επιχειρησιακοί στόχοι του σχεδίου αποτελούν:


1) Η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας κατ’ ελάχιστον 20 άστεγων νοικοκυριών (37 ωφελουμένων), όπως αυτά προσδιορίζονται ειδικότερα στην αναμορφωμένη αίτηση χρηματοδότησης που κατέθεσε ο Δήμος.


2) Η κινητοποίηση για επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης.


3) Η ένταξη στο πρόγραμμα του συνόλου των ωφελουμένων του σχεδίου για διάστημα έως και είκοσι τεσσάρων μηνών.


4) Από το σύνολο των ενήλικων ωφελουμένων, ικανών για εργασία, η ένταξη υποχρεωτικά ποσοστού 20% κατ’ ελάχιστον, σε επιδότηση εργασίας και 10% σε επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.


5) Η ανάπτυξη συνεργειών με συναρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του δικαιούχου και άλλων δημόσιων φορέων.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του Σχεδίου ανέρχεται στο ποσό των 377.018,32 ευρώ. Ο Δικαιούχος και ο Διαχειριστής φορέας υποχρεούνται να συνυποβάλουν στην Αρχή Διαχείρισης και στην Επιτροπή Εποπτείας διμηνιαία δελτία δεικτών και εκθέσεις υλοποίησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου εντός δεκαπέντε ημερών από τη συμπλήρωση του διμήνου.


Σύμφωνα με τον αναλυτικό προϋπολογισμό δαπανών σχεδίου, θα δαπανηθούν 136.800 ευρώ για την κάλυψη του ενοικίου των νοικοκυριών που θα ωφεληθούν για διάστημα 24 μηνών. Από αυτά τα νοικοκυριά, 12 θα είναι μονοπρόσωπα και θα επιδοτηθούν με 250 ευρώ τον μήνα, 2 θα είναι των 2 ατόμων και θα επιδοτηθούν με 300 ευρώ τον μήνα καθώς και 6 νοικοκυριά θα είναι των 3 ατόμων και θα επιδοτηθούν με 350 ευρώ τον μήνα για 24 μήνες.


Οι δαπάνες για τις οικοσκευές θα ανέλθουν συνολικά στα 22 χιλιάδες ευρώ και θα διανεμηθούν ως εξής: από 1.000 ευρώ σε 12 μονοπρόσωπα νοικοκυριά, από 1.100 ευρώ σε 2 νοικοκυριά των 2 ατόμων και από 1.300 ευρώ σε 6 νοικοκυριά των 3 ατόμων.
Όσον αφορά τις δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κοινοχρήστων, θα δαπανηθούν επίσης 22.000 ευρώ, από τα οποία με 1.000 ευρώ θα επιδοτηθούν 12 μονοπρόσωπα νοικοκυριά, από 1.100 ευρώ θα πάρουν 2 νοικοκυριά των 2 ατόμων και από 1.300 ευρώ 6 νοικοκυριά των 3 ατόμων.


Σχετικά με την εργασιακή επανένταξη των ωφελουμένων, 5 άτομα θα επιδοτηθούν με 900 ευρώ για 14 μήνες, για την κάλυψη του μηνιαίου μισθολογικού κόστους και του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ. 12 μήνες εργασία συν τα επιδόματα αδείας, Πάσχα και δώρα Χριστουγέννων).


Πρόκειται για την απασχόληση των ωφελουμένων αυτών με σύμβαση εργασίας ενώ 5 άτομα θα επιδοτηθούν με 1.000 ευρώ για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.


Τέλος, για τις λειτουργικές δαπάνες του προγράμματος έχει προβλεφθεί επιδότηση 93.728,32 ευρώ καθώς θα χρειαστούν οι υπηρεσίες ενός κοινωνικού λειτουργού ανά είκοσι νοικοκυριά για διάστημα έως και 24 μήνες, όπως επίσης διοικητικός και οικονομικός υπεύθυνος ενώ έχουν προβλεφθεί και οι έμμεσες δαπάνες.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη