Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν από τη Ρόδο, Θ. Φωτίου και Ν. Σαντορινιός

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν από τη Ρόδο, Θ. Φωτίου και Ν. Σαντορινιός

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν από τη Ρόδο, Θ. Φωτίου και Ν. Σαντορινιός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 339 ΦΟΡΕΣ

Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που εξήγγειλε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, άσκησαν χθες, από τη Ρόδο, η βουλευτής, αναπληρώτρια τομεάρχης και πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κα Θεανώ Φωτίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του κόμματος και τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής και ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός καθώς και η πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας και οικονομολόγος κα Φωτεινή Κούβελα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κα Φωτίου ξεκίνησε από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπισης της κρίσης, τα οποία χαρακτήρισε «ηπίως αναποτελεσματικά και επιδεικτικά ότι αγνοούν και την ακρίβεια αλλά και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού». Είπε, στη συνέχεια, ότι η κυβέρνηση δεν θίγει καθόλου το πρόβλημα στη βάση του, δηλαδή για τη μείωση τιμών είτε στα προϊόντα, είτε στο ρεύμα, στο αέριο και στα καύσιμα.

Αντίθετα, είναι αναποτελεσματικά μέτρα για τα αδύναμα και μεσαία στρώματα της χώρας μας, τα οποία φτωχοποιούνται ραγδαία. Όπως είπε θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει γιατί φτωχοποιούνται αλλά παριστάνει ότι δεν το βλέπει. Σύμφωνα με την κα Φωτίου, υπάρχει φτωχοποίηση γιατί πρώτον η κατάσταση σήμερα χαρακτηρίζεται από δύο παράγοντες. Ο ένας είναι τα εισοδήματα των Ελλήνων και ο δεύτερος είναι τα έξοδα που κάνουν οι Έλληνες, κυρίως στη στέγη και στα τρόφιμα, στην επιβίωσή τους δηλαδή.

«Είμαστε η τρίτη χειρότερη χώρα σε εισοδήματα στην Ευρώπη και συγχρόνως έχουμε και από τους μεγαλύτερους πληθωρισμούς», είπε και συμπλήρωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης…καμώνεται ότι κάνει μέτρα αφού δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για να μειώσει τα έξοδα». Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν αυτή τη στιγμή τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα στέγης (νοίκι-δάνειο, ηλεκτρικό ρεύμα, κοινόχρηστα, τηλέφωνο, νερό και ψύξη-θέρμανση). Το 40% του πληθυσμού μας, δηλαδή τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά, βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση, δηλαδή πληρώνει πάνω από το 50% των εισοδημάτων του, γι’ αυτά τα έξοδα, εξήγησε.

«Όταν συμβαίνει αυτό βρίσκεσαι σε στεγαστική κρίση και αμέσως επισιτιστική», τόνισε. Μάλιστα, είπε ότι είναι μοναδικό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αφού ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 9,2% αλλά αυτά δεν τα βλέπει ο πρωθυπουργός γιατί είναι ταγμένος να δίνει τα χρήματα στα μεγάλα κεφάλαια ενώ αρνείται πεισματικά να κάνει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, όπως ζητούν.

Ακόμη-συνέχισε-αρνείται πεισματικά να πάρει τα μέτρα εκείνα που θα έκοβαν το πρόβλημα στην πηγή, δηλαδή τη μείωση του φόρου ειδικής κατανάλωσης στα καύσιμα, το ΦΠΑ στα τρόφιμα κτλ. Από την άλλη λέει να μην ανησυχούμε γιατί ενισχύει το εισόδημα με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Γι’ αυτόν η πρώην αν. Υπουργός είπε ότι για το 85% του ελληνικού λαού με τη μικροϊδιοκτησία που έχει, θα φέρει στην τσέπη των Ελλήνων 50-60 ευρώ το χρόνο και αυτό θα είναι το όφελος ενώ στην τσέπη αυτών που έχουν χρήματα οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγάλες.

Είπε, ακόμη, ότι ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίστηκε την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική με εγκληματικό τρόπο, ώστε να φθάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα και τώρα διαχειρίζεται, με επίσης εγκληματικό τρόπο, τη γεωπολιτική κρίση και τον πόλεμο. Μίλησε ακόμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΕΦΚΑ και τα bonus που δίνουν τα golden boys…στον εαυτό τους αλλά ούτε ένα ευρώ για τους άνεργους ενώ ετοιμάζεται να κλείσει και τον ΟΑΕΔ.

Όσο αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους που αντί να πάρουν τη δέκατη τρίτη σύνταξη που ήταν δικαίωμά τους, τους κάνει επαίτες με ένα 200άρι τα Χριστούγεννα και ένα το Πάσχα. Για τους ακραία φτωχούς είπε: «Εξοικονόμηση του δημοσιονομικού κράτους, των πόρων, για να μην πέσει έξω το Κράτος, την έκανε ο κ. Μητσοτάκης από τους ευάλωτους, από τους φτωχούς, από τους ανασφάλιστους υπερήλικες και από τους ανασφάλιστους ανάπηρους», και ζήτησε να φύγει γρήγορα η κυβέρνηση.

Ο Ν. Σαντορινιός
Στα μέτρα για τα νησιά και στη νησιωτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Σαντορινιός, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν κανείς έβγαζε ένα συμπέρασμα για το τι ήταν αληθινό στο διάγγελμα του πρωθυπουργού προχθές το βράδυ, εγώ το έβγαλα το συμπέρασμα ότι το μόνο πράγμα που ήταν αληθινό ήταν το μούσι του!, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι δεν αναφέρεται στο μούσι που είχε στο πρόσωπο αλλά…στο μούσι που πουλάει στον ελληνικό λαό ότι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του.

Και είπε, στη συνέχεια: «Γιατί είναι προφανές ότι με τα μέτρα-ανέκδοτο που ανακοίνωσε, όχι μόνο δεν έχουν αντιληφθεί το τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία αλλά προσπαθούν να εμπαίξουν την κοινωνία.

Όταν όμως, οι Έλληνες πολίτες, ανοίγουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ και δίπλα χρειάζονται έναν…καρδιολόγο, όταν οι Έλληνες πολίτες βγαίνουν από το σούπερ μάρκετ και απ’ έξω, όταν φθάνουν στο ταμείο δεν μπορούν να πιστέψουν το τι έχει συμβεί, όταν οι Έλληνες πολίτες και η Ελληνική οικογένεια, τη 19η μέρα, με βάση μελέτη του ΙΝΕ-ΓΕΣΕΒΕ τελειώνει το εισόδημα, τότε δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι με αυτά που ακούσανε γιατί δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη ρίζα».

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι κυρίως ενεργειακό για το οποίο οι ίδιοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από το Ιούνιο του 2021. Στη Γι’ αυτό-συνέχισε-χρειαζόμαστε άλλη πολιτική στην ενέργεια, δηλαδή να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια, «τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, όπως λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία στη χώρα μας έφθασαν το 1,5 δις και αυτά θα πρέπει τουλάχιστον να φορολογηθούν ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να υπάρξουν παρεμβάσεις.

Όπως είπε, η πραγματικότητα είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να αγγίξει τα κέρδη συγκεκριμένων επιχειρήσεων που τον στηρίζουν. Αυτό που λένε οι ίδιοι είναι ότι πρέπει να υπάρξει πλαφόν και διμερείς συμβάσεις μεγάλης διάρκειας οι οποίες θα αλλάξουν το ενεργειακό μείγμα, θ’ αλλάξουν το οικονομικό μείγμα στην ενέργεια και επομένως θ έχουμε πιο φθηνή ενέργεια.

Το δεύτερο μεγάλο ατόπημα αυτής της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Δωδεκανήσιο βουλευτή, ξεκίνησε πολύ πριν την ενεργειακή κρίση, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε «ξαφνικά» να γίνει «πράσινος», να εξαρτήσει το ενεργειακό μείγμα της χώρας μας από το φυσικό αέριο και το LNG (σ.σ. υγροποιημένο φυσικό αέριο) και να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες όταν η Ευρώπη σήμερα λέει ότι πρέπει να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας τους και θύμισε ότι τους έλεγαν στη Βουλή να μην εξαρτούν το ενεργειακό μείγμα της χώρας από ένα ακριβό καύσιμο το οποίο έρχεται από το εξωτερικό. Ανέλυσε και το πρόβλημα της ακρίβειας για το οποίο ζητούν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Για τη νησιωτικότητα
Καταρχάς, μίλησε για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ) που εφαρμόστηκε επί Υπουργίας του, λέγοντας ότι για το 2021 δεν έχει πληρωθεί για τις επιχειρήσεις και ο Υπουργός είπε ότι θα πληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι ενώ ο προϋπολογισμός του ΜΙ είναι γύρω στα 150 εκατ. αυξημένος και με πολύ λιγότερα θα μπορούσε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών, κάθε χρόνο βάζουν 23 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, άρα δεν θέλουν να το στηρίξουν.

Και επειδή υπήρχε και ένας τρίτος πυλώνας στο ΜΙ που ήταν η ενίσχυση του κόστος των καυσίμων που είχε ξεκινήσει από τα μικρά νησιά, θύμισε ότι έδιναν 22Λ ενίσχυση σε κανονικές συνθήκες έκπτωση στην αντλία για όλα τα καύσιμα σε όλα τα μικρά νησιά, σε όλους τους πολίτες και όχι για 60 λίτρα το μήνα και υπήρχε η πρόβλεψη τον Αύγουστο του 2019 να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά με μικρότερο ποσό επιδότησης στην αντλία λόγω διαφορετικού κόστους μεταφοράς. Όμως, θα εξισορροπούσε το κόστος καυσίμων και θα το έφερνε στο μέσο όρο της ηπειρωτικής χώρας, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει γιατί δεν αντιλαμβάνεται τη νησιωτικότητα, όπως είπε.

Η Φ. Κούβελα
Τέλος, η κα Κούβελα μίλησε για το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που αφορά τις γυναίκες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο διότι, όπως είπε, ήδη οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανεργία, χαμηλότερα εισοδήματα, μεγάλο χάσμα στις συντάξεις ενώ το κοινωνικό κράτος το οποίο προσπάθησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρουν, βλέπουν ότι σιγά-σιγά καταργείται.

«Άρα, λοιπόν, οι γυναίκες έχουν έναν επιπλέον λόγο να θέλουν να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, προοδευτική, που θα βάλει τα θέματα της ισότητας στην πρώτη γραμμή και δεν θα φανεί, όπως ήταν και στην περίοδο της προηγούμενης κρίσης, η ισότητα ότι είναι μία πολυτέλεια», τόνισε. Θύμισε, ακόμη, ότι έχουν ψηφίσει δύο βασικούς νόμους: ο ένας είναι για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία και ο δεύτερος είναι ο νόμος για την ουσιαστική ισότητα που πέρασαν την ισότητα ως υποχρέωση του Κράτους σε όλες τις δομές του.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο