Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για Εθνικό Θέατρο και φράγμα Γαδουρά

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για Εθνικό Θέατρο και φράγμα Γαδουρά

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για Εθνικό Θέατρο και φράγμα Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 250 ΦΟΡΕΣ

Για δύο από τα σημαντικότερα έργα για το νησί της Ρόδου και όχι μόνο, το Εθνικό Θέατρο και τη β’ φάση του φράγματος Γαδουρά, ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο, στη χθεσινή του συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Για το Εθνικό Θέατρο
Ενημερώνοντας για την πορεία δημοπράτησης της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου, ο Περιφερειάρχης ξεκίνησε λέγοντας ότι μετά από μία εικοσαετία και βάλε που μόνο καταστρέφεται, ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί, κάτι που θα γίνει μέσα από μία μεγάλη συμμαχία.

Όπως είπε, η Περιφέρεια μπήκε μπροστά για το έργο αυτό με επαφές και συζητήσεις και κατάφεραν να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 16,8 εκατ. ευρώ ενώ μισό εκατομμύριο ευρώ το καλύπτει η Περιφέρεια. Επανέλαβε ότι φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια, ο Δήμος Ρόδου είναι ο κύριος του έργου και το Υπουργείο Πολιτισμού θα ήταν ούτως ή άλλως ο φορέας που θα επόπτευε γιατί το Εθνικό Θέατρο είναι χαρακτηρισμένο Μνημείο και επίσης είναι ο φορέας χρηματοδότησης.

Μίλησε ακόμα για έναν μεγάλο ιστορικό συμβολισμό που υπάρχει στο έργο αυτό και σχολίασε ότι μας αρέσει να λέμε «μας αρμέγουν» αλλά στον τόπο μας λείπει η πολιτική γενναιοδωρία όταν βλέπουμε τέτοιες χρηματοδοτήσεις και συγκεκριμένα έχουν εξασφαλίσει πάνω από 60 εκατ. ευρώ για τέτοια έργα στα νησιά μας. Θέλησε, λοιπόν, να ρωτήσει όλους αυτούς που κάνουν κριτική από τον καναπέ τους όπως είπε, πόσες φορές στην ιστορία αυτού του τόπου το Υπουργείο Πολιτισμού με δικά του χρήματα έχει χρηματοδοτήσει ακίνητα που δεν είναι ιδιοκτησίας του και τόνισε ότι δεν υπάρχουν τέτοια παραδείγματα.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το Εθνικό Θέατρο βρίσκεται προ των πυλών για τη δημοπράτηση καθώς τους παραδόθηκαν οι μελέτες, 224 αρχεία, από τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανο Δράκο, θεωρημένα και υπογεγραμμένα από το Υπουργείο, ακόμη συντάχθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των τριών φορέων, στην οποία περιγράφεται με σαφήνεια τι κάνει ο καθένας, με τι ποσό χρηματοδοτεί ο κάθε φορέας κτλ.

Αυτή την π.σ. τη συνέταξαν κυρίως οι Υπηρεσίες του Υπουργείου και εγκρίθηκε επίσης από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και αυτήν του Δήμου Ρόδου. Στη συνέχεια, στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση και αμέσως μετά θα προχωρήσουν στην υπογραφή της. Έτσι, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ετοιμάζουν το σχέδιο της διακήρυξης και μόλις ολοκληρωθεί θα τη γνωστοποιήσουν στον Δήμο και το Υπουργείο, μια και δεν απαιτείται η έγκρισή τους ενώ το ίδιο θα γίνει και με τα τεύχη δημοπράτησης.

Είπε ακόμη ότι ο τρόπος που θα γίνει αυτή είναι συμφωνημένος από την πρώτη στιγμή, με το άρθρο 50 του νόμου 4412 των δημόσιων έργων. Παράλληλα, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας ετοιμάζει το σχέδιο διακήρυξης που κάποια στιγμή θα έρθει στην Ο.Ε. όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία προκειμένου να ανέβει στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσής του είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2025, οπότε και λήγει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το φράγμα
Για τη β’ φάση του φράγματος Γαδουρά, ο Περιφερειάρχης, καταρχάς, εξήγησε ότι πρόκειται για δύο έργα μαζί που το ένα συνδέεται με το άλλο: είναι το τεχνικό έργο της κατασκευής του νοτίου υδραγωγείου και των δικτύων με τα οποία θα υδροδοτηθεί η νότια Ρόδος, η Λίνδος, η Κάλαθος, οι Πεύκη, ο Αρχάγγελος και τ’ Αφάντου και είναι και η υπηρεσία που είναι η λειτουργία του φράγματος, του ταχυδιυλιστηρίου και των δικτύων του.

Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο, θύμισε ότι το 2017 εγκαταστάθηκε ανάδοχος που λειτουργεί το έργο, απρόσκοπτα αυτά τα τέσσερα χρόνια και απομένει περίπου ένας χρόνος και κάτι για τη λήξη της σύμβασης.
Τώρα, προετιομάζεται γιατί η διαδικασία ανάδειξης νέου αναδόχου θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο αφού πρόκειται για μεγάλο διεθνή διαγωνισμό. Ο στόχος τους είναι περίπου με τη λήξη της τωρινής σύμβασης να έχει βγει ο νέος ανάδοχος για τη συνέχεια.

Είπε, ακόμη, ότι το ποσό της νέας σύμβασης ανέρχεται περίπου στα 22 εκατομμύρια ευρώ γιατί σ’ αυτό που έχουμε σήμερα και είχε δημοπρατηθεί γύρω στα 9 εκατ. ευρώ το 2016, έχο8υν υπολογίσει και το επόμενο έργο, δηλαδή τη β φάσης του φράγματος. Δηλαδή, στο έργο για το οποίο σήμερα υπάρχει ανάδοχος προσθέτουν τη λειτουργία του νότιου υδραγωγείου, περίπου 55-60 χλμ. νέων δικτύων, συν το νότιο υδραγωγείο και τους ενδιάμεσους σταθμούς.

Επιπλέον, υπάρχει μία σημαντική επιβάρυνση στο κόστος που έχει να κάνει με την τιμή των χημικών η οποία έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα. Είπε, ακόμη, ότι η υπηρεσία προσπάθησε να το αντιμετωπίσει μεσοσταθμικά ωστόσο δεν μπορεί να το υπολογίσει με ακρίβεια λόγω των συνεχών ανατιμήσεων.

Για την υπηρεσία αυτή χτίζεται μία προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΥΑΡ, τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια η οποία λειτουργεί το ταχυδιυλιστήριο με νόμο και όχι με απόφασή της. Είπε, ακόμη, ότι για την υπηρεσία αυτή δεν έχει κάποιο οικονομικό κόστος αφού το σύνολό της το καταβάλει η ΔΕΥΑΡ στην Περιφέρεια μιας και είναι ανταποδοτική.

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό έργο για την ύδρευση της νότιας Ρόδου, είπε ότι ενέταξαν το έργο στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», σήμερα «Αντώνης Τρίτσης» απ’ όπου και πήραν τα 20 εκατ. ευρώ γιατί αν το ενέτασσαν στα προγράμματα που ήδη χειρίζεται η Περιφέρεια, επειδή το έργο έχει πολύ μεγάλο προϋπολογισμό θα αντλούσαν ένα μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων της που προορίζονται για έργα ύδρευσης σε άλλα νησιά. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και πριν δέκα ημέρες υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση και σε τριάντα-σαράντα ημέρες θα αναπτυχθεί το εργοτάξιο.

Στο σημείο αυτό ο κ. Χατζημάρκος θέλησε να κάνει μία σημαντική παρατήρηση που έχει να κάνει με τη δραματική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών με αυτό που συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία. Αποτέλεσμα είναι οι εργοληπτικές εταιρίες σε όλη τη χώρα να καταφεύγουν στο Υπουργείο Υποδομών, δηλώνοντας ότι σε πάρα πολλά έργα ανά τη χώρα έχουν αδυναμία υλοποίησής τους στις τιμές που τα είχαν αναλάβει. Όπως είπε, αυτό δεν το χειρίζεται η κάθε αναθέτουσα Αρχή χωριστά αλλά έχουν ζητήσει από τον Υπουργό, τον κ. Καραμανλή, να υπάρξει κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει ενιαία και οριζόντια αντιμετώπιση πανελλαδικά. Η ενημέρωση που έχουν είναι ότι αν υπάρξει αναθεώρηση τιμών, όπως στο σίδερο και την άσφαλτο, πρέπει να υπάρξει μία θεραπεία ή ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος κεντρικά.

Η συζήτηση
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τα μέλη του Σώματος, στις οποίες ο Περιφερειάρχης απάντησε και στη συνέχεια οι τοποθετήσεις. Σε σχέση με την κριτική στάση που κράτησαν, ειδικά για το έργο του φράγματος, σύμβουλοι όπως η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κα Μαρία Χατζηγιάννη αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μανόλης Γλυνός, τοποθετήθηκε στο τέλος ο κ. Χατζημάρκος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γλυνός, αφού τόνισε ότι πρόκειται για δύο μεγάλα και χρήσιμα έργα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι μικρόψυχοι και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το Εθνικό Θέατρο.
Για τη β’ φάση του φράγματος Γαδουρά, είπε επίσης ότι είναι μεγάλο έργο, από αυτά που χρειάζεται η Ρόδος, εξέφρασε ωστόσο την ένστασή τους για το ύψος της προγραμματικής σύμβασης καθώς τη θεωρεί υπέρογκη μια και η υπάρχει η τρέχουσα που είναι γύρω στα 8 εκατ. ευρώ και τώρα με την καινούργια έργα πάει γύρω στα 22 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κόστος τριπλασιάζεται.

Η κα Χατζηγιάννη διατύπωσε τη θέση τους για το φράγμα λέγοντας ότι είναι κατά οποιασδήποτε ιδιωτικοποίησης ενώ χαρακτήρισε επαχθέστατους τους όρους για τη ΔΕΥΑΡ που, όπως είπε, θα επωμιστεί το κόστος λειτουργίας, δαπάνης, συντήρησης, ακόμα και τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές ενώ στη σύμβαση αναφέρεται ότι η Εταιρεία θα θωρακιστεί απ’ οποιαδήποτε απεργία. Ακόμη, έχει δικαίωμα διακοπής της παροχής νερού προς τη ΔΕΥΑΡ αν αυτή δεν πληρώνει εγκαίρως και όπως είπε όλο αυτό το δυσβάσταχτο κόστος είναι βέβαιο ότι θα μετακυλιστεί στους δημότες που έχουν λυγίσει.

Ο Περιφερειάρχης
Απαντώντας στα παραπάνω, ο Περιφερειάρχης ξεκίνησε λέγοντας ότι η αδυναμία μας να λύσουμε παθογένειες έχει να κάνει με το ότι το πρόβλημα πάντα ήταν τοπικό και όχι κεντρικό αφού δεν υπάρχει τρόπος για κανενός είδους συνεννόηση σε τοπικό επίπεδο. Είπε, πάντως, ότι χαίρεται για το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζουν τον «λυσσαλέο πόλεμο» που αντιμετώπισαν το 2017 και 2018 και αυτό είναι δείγμα προόδου.

Ξεκαθάρισε, στη συνέχεια, ότι με τη νέα σύμβαση δεν κάνουν το νερό εμπόρευμα αλλά αυτό που κάνουν είναι ότι έχουν μία υπηρεσία και λένε ότι αυτοί που εισπράττουν από τους πολίτες τη μεταβιβάζουν στην Περιφέρεια η οποία δεν αποκομίζει ούτε ένα ευρώ, κάτι το οποίο το χαρακτήρισε ως τεράστιο πολιτικό άλμα για όλη τη χώρα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η ΔΕΥΑΡ ακόμη και αν πάρει το σύνολο του νερού θα πληρώσει το ίδιο ακριβώς γιατί δεν εμπορεύονται το νερό. «Με ένα σορό ψεμάτων δηλητηριάζετε την κοινή γνώμη», είπε απαντώντας στην κα Χατζηγιάννη.

Ρώτησε ακόμη εάν πιστεύουν ότι η Διοίκηση της ΔΕΑΥΡ και ο Δήμος Ρόδου δεν έχουν…πάρει χαμπάρι για αυτά και ανέφερε ότι έχουν περάσει ξενύχτια για το έργο αυτό.
Όσο για το αν θα αυξηθεί η τιμή του νερού που ρώτησε η κα Γαμβιεράκη, είπε ότι είναι πολύ περήφανοι να λένε ότι δίνουν το ασφαλέστερο, ποιοτικότερο και φθηνότερο νερό που δίνει ταχυδιυλιστήριο στην Ευρώπη και είναι 6 σεντς το κυβικό μέτρο. Επίσης, η ΔΕΥΑΡ θα κάνει και πολύ μεγάλη οικονομία αφού θα οδηγηθεί και στο κλείσιμο δεκάδων γεωτρήσεων.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη