Η Ροδίτισσα που κυνηγά λαγούς, κι είναι δικηγόρος και μητέρα τεσσάρων παιδιών!

Η Ροδίτισσα που κυνηγά λαγούς, κι είναι δικηγόρος και μητέρα τεσσάρων παιδιών!

Η Ροδίτισσα που κυνηγά λαγούς, κι είναι δικηγόρος και μητέρα τεσσάρων παιδιών!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6223 ΦΟΡΕΣ

Η Χάρις Ματσίγκου, κι οι πολλαπλοί ρόλοι της

Συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη

Είναι ένα ξάφνιασμα να βλέπεις την κομψή, δυναμική δικηγόρο το πρωί στα δικαστήρια της Ρόδου, με τα κοσμήματα και τα θηλυκά ταγέρ και να τη συναντάς ξανά στην Κατταβιά, στη Λαχανιά, κι όπου αλλού πηγαίνουν οι κυνηγοί, με τη στολή παραλλαγής, το όπλο και τα σκυλιά της, να κυνηγά λαγούς!

Λαγούς, κυνηγά η Χάρις Ματσίγκου,- από το Χαριστούλα της Αρχαγγελίτικης καταγωγής της που προτάσσει σήμερα- κι ομολογεί ότι της οφείλει πολλά.

Δικηγόρος Ρόδου από το 1989, μητέρα τεσσάρων παιδιών, κυνηγός εδώ και τρία χρόνια γιατί μια γυναίκα μπορεί να έχει πολλαπλούς ρόλους, κι ας το πληρώνει ακριβά.

Έχοντας ιδιαίτερα αναπτυγμένη την κυνηγετική συνείδηση ένα προσκύνημα στη φύση είναι για εκείνην το κυνήγι, μαζί με ελευθερία.
Της είπα ότι θέλω δύο φωτογραφίες της: αυτήν πίσω από το βαρύ γραφείο το δικηγορικό, του κέντρου της πόλης όπου τη συνάντησα εκείνο το πρωί και την άλλη στη φύση με το όπλο και το σκύλο της!

«Δύο χρονιές τώρα έχω άδεια θήρας και άδεια κατοχής όπλου, μου λέει. Προηγήθηκε ένας χρόνος διερεύνησης αυτού του χώρου, ήταν το προπαρασκευαστικό στάδιο για τη μύησή μου στο κυνήγι που ήταν πραγματικά συνειδητή και είναι συνειδητή. Το έχω αγαπήσει τόσο πολύ αυτό το άθλημα που αισθάνομαι την ανάγκη να είμαι σ΄ αυτό το Σύλλογο κι αν μου δοθεί η δυνατότητα να προσφέρω όχι με το σώμα μου, με το μυαλό μου και τη ψυχή μου».

Με τι όπλο ρίξατε πρώτη φορά;
Πρώτη φορά έπιασα ένα δίκαννο. Δεν είχα γνώση. Ο «δάσκαλός» μου, ο Παναγιώτης Τσουρδιού που είναι κι ο σύντροφός μου, είναι κυνηγός από μικρό παιδί γιατί και ο πατέρας του ο Ανδρέας Τσουρδιού είναι από τους παλαιότερους κυνηγούς στη Ρόδο, με σωστά αναπτυγμένη κυνηγετική συνείδηση, πράγμα που μετέδωσαν και σε εμένα που έχω απόλυτο σεβασμό ως προς το θήραμα και τον χειρισμό του όπλου. Μ’ εκείνο το δίκαννο σκότωσα και τον πρώτο μου λαγό. Τώρα έχω καραμπίνα. Έχω πάρα πολύ καλούς δασκάλους. Έκανα πολλές προπονήσεις, βολές με κινούμενους στόχους, με μπαλίτσες, κι από ότι μου έχει πει ήμουν άριστη μαθήτρια.

Βοήθησε κι ο έρωτας για να γίνετε τόσο καλή!
Ο Έρωτας είναι η λέξη κλειδί για το κάθε τι.

Γιατί κυνηγάτε λαγούς, κι όχι πουλιά;
Το κυνήγι του λαγού, είναι πιο περιπετειώδες. Ψάχνεις το λαγό επί εδάφους. Ψάχνουν τα σκυλιά, συλλαμβάνεις στο έδαφος… Όμως πολλές φορές ατενίζω τον ουρανό και αισθάνομαι περισσότερο άνθρωπος.

Τι νιώθετε εκείνη την ώρα που σας συναρπάζει;
Εκείνη την ώρα που κυνηγώ σκληραγωγώ το σώμα μου, αντέχω, οξύνονται όλες μου οι αισθήσεις και το πνεύμα μου γιατί εκείνη την ώρα είμαι συγκεντρωμένη, η αντίληψή μου είναι στο ζενίθ γιατί είναι σε κλάσματα του δευτερολέπτου που θα πεταχτεί το θήραμα. Είναι και περιπέτεια. Αντιμετωπίζω δυσκολίες, μέσα στην άγρια φύση σκέφτομαι πώς θα αντιμετωπίσω τον αντίπαλό μου που εκείνη τη στιγμή είναι το θήραμα, έχω αυτοπειθαρχία, έχω καρτερία γιατί στην ενέδρα περιμένω να εμφανιστεί το θήραμα. Εξοικειώνομαι με τη φύση γιατί γίνομαι ένα εκείνη την ώρα. Η φύση, ο σκύλος μου και το θήραμα που είναι κρυμμένο και καιροφυλακτεί να ξεφύγει.

Διδάσκομαι μέσα από την παρατήρηση, διατηρώ τη δύναμή μου, τη σωματική και ψυχική μου υγεία. Αλλά κυρίως αισθάνομαι ότι είμαι ελεύθερη. Το κυνήγι είναι ένα σύμβολο ελευθερίας. Ο κυνηγός που έχει συνείδηση είναι προσκυνητής της φύσης και ένας δυναμικός και δυνατός άνθρωπος με θετική ψυχολογία για να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες. Έχει την ετοιμότητα η οποία μετατίθεται και στη ζωή του.

Σ’ αυτή τη δραστηριότητα υπάρχει μία τριμερής σχέση: o άνθρωπος, ο σκύλος και το όπλο. Συνδέεσαι τόσο πολύ με το σκυλί σου το οποίο αγωνίζεται πάνω στο βουνό για να πετύχει τον στόχο του ο οποίος είναι ιχνηλατώντας να φτάσει στο γιατάκι, στη μονή του λαγού και να τον σηκώσει, να φερμάρει, να τον σηκώσει, να τον συλλάβει μετά και να τον πάρει ως τρόπαιο στον κυνηγό. Είμαστε συναγωνιστές με το σκύλο, σ’ ένα στόχο που δεν είναι εύκολος. Όταν εγώ συλλαμβάνω το θήραμα, το σκυλί εκείνη την ώρα τρελαίνεται από τη χαρά του.

Επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού και πόσο;
Είναι άγρια πανίδα! Υπάρχουν περιορισμοί μέσω της νομοθεσίας. Κάθε κυνηγός δικαιούται ένα λαγό, κι έτσι δεν διαταράσσεται η ισορροπία αν γίνεται σωστή διαχείριση.

Πάντα σας άρεσε να βρίσκεστε στη φύση;
Από μικρή μου άρεσε η φύση, και τότε μου άρεσε η φύση γύρω από το οικογενειακό μας σπίτι στα Κολύμπια, εκεί όπου μας πήγαινε ο πατέρας μου ο Νίκος Ματσίγκος ο Θεολόγος, καταγόμενος από τον Αρχάγγελο. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι κόρη του. Ήταν ο πρώτος μου δάσκαλος για ν’ αγαπήσω τη φύση όπως ο ίδιος αγαπούσε το χωριό του, κι ήτανε περήφανος για την καταγωγή του. Μ’ έπαιρνε από μικρό παιδάκι στο κτήμα και τον βοηθούσα στις δουλειές που έκανε εκεί.

Παρά το γεγονός ότι ήταν άνθρωπος της πόλης λόγω και της δουλειάς του, τον ελεύθερό του χρόνο τον αφιέρωνε στο να ασχολείται με τη φύση και με δραστηριότητες σχετικές. Πολλές φορές τον παρότρυνα να πάμε στο κτήμα, να πάμε στον Αρχάγγελο που αγαπώ, είμαι Αρχαγγελίτισσα και έχω και το όνομα Χάρις που βγαίνει από το Χαριστούλα, της γιαγιάς μου το όνομα! Μου άρεσε να πηγαίνω στο χωριό, να συναναστρέφομαι, θεωρώ ότι έχω την Αρχαγγελίτικη φλέβα, πολύ έντονη. Είμαι Ποντορέα.

Στο δικηγορικό της γραφείο
Στο δικηγορικό της γραφείο

Γίνατε δικηγόρος, από το 1989 ασκείτε τη δικηγορία, και μητέρα τεσσάρων παιδιών!
Όταν αποφάσισα να γίνω δικηγόρος, ο κλάδος ήταν ακόμα ανδροκρατούμενος, έχω αριθμό μητρώου 206, δηλαδή ήμασταν 200 δικηγόροι στη Ρόδο όταν ξεκίνησα και τώρα είμαστε περισσότεροι από οκτακόσιοι! Χρειάζεται να διαθέτεις πολύ χρόνο, υπηρετώ αυτό τον κλάδο με απόλυτο σεβασμό και συνείδηση και ακόμα πιστεύω στο «δίκιο», γι’ αυτό και το υπηρετώ. Έγινα μητέρα τεσσάρων παιδιών, κι είχα αρκετό βάρος οικογενειακό όμως στην ηλικία που είναι τώρα τα παιδιά μου και είμαι και εγώ, απαλλαγμένη πια από το μεγάλο βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων, αφού ο μικρότερος είναι 25 χρονών, αποφάσισα να ζω επιλεκτικά πλέον τον ελεύθερό μου χρόνο.

Επιλέγω συνειδητά με τι θα ασχοληθώ, τι με γεμίζει, το κυνήγι των υποχρεώσεων πια δεν υπάρχει, κι εγώ βρίσκομαι στο μοτίβο του να κυνηγάω τη ζωή! Είμαι υποστηρίκτρια της θετικής ψυχολογίας στον άνθρωπο, παρά τα προβλήματα γιατί ο σταυρός που κουβαλάει ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όμως ο σταυρός που κουβαλάει ο κάθε άνθρωπος είναι αυτός που αντέχει να κουβαλάει, κι αυτός που του έδωσε ο Θεός να κουβαλάει, κι εδώ φαίνεται και η επίδραση του πατέρα μου στη φιλοσοφία της ζωής μου γιατί ο πατέρας μου ήταν οδηγός στη ζωή μου. Τώρα μπορώ να ζω τη ζωή που ονειρευόμουν, στα Κολύμπια, Τη δύναμη κάθε άνθρωπος την αντλεί από μέσα του.

Μία γυναίκα κυνηγός είναι ωστόσο κάτι πολύ ασυνήθιστο, για να επανέλθουμε! Πώς σας αντιμετωπίζουν οι άνδρες κυνηγοί;
Είναι μία εν τοις πράγμασι ανδρική δραστηριότητα και το σέβομαι απόλυτα αυτό διότι μία γυναίκα δεν μπορεί να εξισωθεί σε όλα με τον άνδρα και δεν είναι και ωραίο. Άλλωστε εγώ είμαι αντιφεμινίστρια. Η πραγματική θέση της γυναίκας είναι συνοδοιπόρος του άνδρα, είναι δίπλα στον άνδρα, δεν έπεται του ανδρός, αλλά έχει ανάγκη να νιώθει ασφάλεια μέσα στη δυνατή αγκαλιά ενός άνδρα, στη δύναμη του άνδρα, στην ετοιμότητά του να την προστατεύσει σε περίπτωση κινδύνου και στο να νιώθει θαλπωρή και φροντίδα δίπλα σε μία δυναμική παρουσία που έχει τη σωματική ευρωστία. Ναι, μεν συμμετέχω σε μία δραστηριότητα που είναι κατεξοχήν ανδρική όμως σέβομαι το ότι βρίσκομαι ανάμεσα στους άνδρες και αισθάνομαι και περισσότερη ασφάλεια και μ’ αρέσει αυτό. Οι άνδρες όταν τους αποδίδεται ο σεβασμός αυτός ότι εσείς είσαστε οι αρχηγοί γιατί έχετε τη σωματική δύναμη, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να προστατεύσουν τη γυναίκα και να την ανεβάσουν ψηλά, όχι να την υποτιμήσουν. Κι εγώ αυτή την αίσθηση έχω ότι συμμετέχοντας σ’ αυτό τον σύλλογο όλα τα μέλη του με σέβονται και με ανεβάζουν, δεν με υποτιμούν.

Η Χάρις Ματσίγκου, είναι υποψήφια στις εκλογές του Συλλόγου που θα γίνουν το επόμενο διάστημα!

«Με απόλυτη συνείδηση της ευθύνης είμαι υποψήφια για το Διοικητικό Συμβούλιο στις εκλογές που θα γίνουν στις 17 Απριλίου, μου λέει. Θα είμαι μαζί τους για να τους προσφέρω το μυαλό μου και τις γνώσεις μου ως δικηγόρου, σε σχέση με τη νομοθεσία και τις διαδικασίες ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα για το Σύλλογο των Κυνηγών».

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος