Σοφές σκέψεις για το βιβλίο

Σοφές σκέψεις για το βιβλίο

Σοφές σκέψεις για το βιβλίο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1222 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Ελευθερία Μουρσελλά-Δράκου

Η συντροφιά ενός βιβλίου είναι η γυμναστική του πνεύματος
Βίκτωρ Ουγκώ

Αν στη βιβλιοθήκη σου δεν έχεις έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένεις σ’ ένα σπίτι δίχως φως
Μπέρναντ Σω

Τα βιβία ιδίως τα πολύ παλιά τα φθαρμένα από τον χρόνο που οι παλιές οικογένειες με τόση φροντίδα τα φύλαγαν στις βιβλιοθήκες τους είναι αυτά που μας βοηθούν να γνωρίσουμε την τότε ζωή, τα ήθη και έθιμά μας και ιδίως τον πολιτισμό μας.

Τότε που η Ελλάδα ήταν υπό την Οθωμανική και αργότερα την Ενετική κυριαρχία, οι τότε λόγιοι φρόντισαν με πολλές δυσκολίες να κρατήσουν καθετί ελληνικό. Με την πέννα τους που είχε για οδηγό την αγάπη τους για την εξύψωση της ελληνικής ψυχής έγραφαν τα ανεκτίμητα και μοναδικά τόσο σε ποιότητα όσο και στην υπέροχη εικονογράφησή τους - σωστή ζωγραφιά - βιβλία.

Τα βιβλία τυπώθηκαν στα τυπογραφεία της Βιέννης, Βενετίας, Οδησσού και Ρωσίας. Οι σπουδαίοι Φαναριώτες οι τότε δραγουμάνοι κατόρθωσαν με το μεράκι τους να διασώσουν έργα των Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Θουκυδίδη, Αισχύλουυ και τόσων άλλων σοφών της Αρχαιότητάς μας. Αξιόλογοι επιστήμονες και εύποροι Έλληνες με την οικονομική εισφορά τους συνέβαλαν στην εκτύπωση αυτών των έργων. Ονόματα όπως Μαυροκορδάτος, Λούβαρης, Μέγας, Κοραής, Δούκας, Κοσμάς ο Αιτωλός και τόσοι άλλοι φωτισμένοι λόγιοι προσπάθησαν με το συγγραφικό έργο τους να υποκινήσουν τους ξενιτεμένους Έλληνες εμπόρους να συμβάλουν στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων.

Είναι γνωστό ότι και ο Ι. Καποδίστριας όταν ήταν στη Ρωσία χρηματοδότησε την έκδοση των επιστολών του Αποστόλου Παύλου. Πολλοί Έλληνες που έζησαν στις δύσκολες εκείνες εποχές ξενιτεύτηκαν και αποκτώντας περιουσία με την σκληρή δουλειά τους, συνέβαλαν στην εκτύπωση των βιβλίων γιατί ποθούσαν να κρατηθεί άσβεστη η δάδα της μόρφωσης της ελληνικής φυλής.

Τα υπέροχα αυτά βιβλία των οποίων η αξία τους είναι ανεκτίμητη, βοηθούν τους επιστήμονες και τους φοιτητές να καταφεύγουν στις βιβλιοθήκες όπως τις: Γεννάδιο, Βατικανού, Βενετίας, Σινά, Αγίου Όρους και Αλεξανδρείας. Σ’ αυτές βρίσκουν βοήθεια για κάθε θέμα που διαπραγματεύονται. Ακόμη και πολλά πανεπιστήμια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τις βιβλιοθήκες τους προσφέρουν γνώσεις. Μέσα απ’ αυτά τα βιβλία προβάλλεται η ιστορία του τόπου μας που είναι το ισχυρότερο όπλο του μέλλοντος του τόπου μας.

Ανοίγοντας κάποιο βιβλίο μορφώνεσαι, εμπνέεσαι και ανακουφίζεσαι ψυχικά. Σου δίνει γνώση και δύναμη για τη ζωή σου. Πολλοί είναι που χάρη στην επίπονη εργασία τους συντηρούν παλιά βιβλία, όπως γίνεται και σε πολλά μοναστήρια από ειδικούς μοναχούς. Είναι αξιέπαινοι. Υπάρχουν πολλοί λάτρεις των παλιών βιβλίων. Πάντα το βιβλίο προσφέρει στον νου και στην ψυχή. Εύχομαι ολόψυχα τα νέα παιδιά ν’ αγαπήσουν το βιβλίο, που τόσα προσφέρει, χωρίς να μας ζητά το παραμικρό. Είναι γνωστό ότι και στο νησί μας πολλοί μορφωμένοι αλλά και απλοί άνθρωποι έγραψαν και γράφουν θαυμάσια βιβλία για τη Ρόδο, τα χωριά της και στ’ άλλα νησιά της Δωδεκανήσου που μαρτυρούν την ομορφιά της φύσης, την ανθισμένη και την στολισμένη με τα υπέροχα χρώματα της ίριδας καθώς και για την ιστορία τους, τον πολιτισμό και την παράδοση.

Ζούμε σ’ έναν τόπο ευλογημένο που κάθε γωνιά του κρύβει στα σωθικά του την ιστορία του.

Αυτά τα βιβλία είναι ανεκτίμητα κειμήλια για τους νεότερους. Αποφεύγω ν’ αναφέρω ονόματα συγγραφέων. Κατόρθωσαν με την πέννα τους να κρατήσουν την αξία του αθάνατου πολιτισμού μας. Είναι αρκετό και μόνο να στρέψουμε το βλέμμα μας στον Παρθενώνα, στον ναό τον αφιερωμένο στη θεά της σοφίας, Αθηνά και στο μοναδικό βυζαντινό μνημείο, την Αγία Σοφία, τιμώντας τη Σοφία του Θεού.
Η εκπομπή της ΕΤ2 για τους ευεργέτες της παιδείας, τόσο στην Ήπειρο όσο και στ’ άλλα μέρη της Ελλάδας είναι μια άριστη τιμή γι’ αυτούς. Κι εμείς στη Δωδεκάνησό μας καμαρώνουμε γιατί πολλοί ήταν αυτοί που ξενιτεύτηκαν κυρίως στην Αίγυπτο και ιδίως στην Αλεξάνδρειά της. Με την οικονομική ευμάρεια που απέκτησαν έχτισαν υπέροχα σχολεία γιατί ποθούσαν τα παιδιά να αποκτήσουν σωστή παιδεία. Είναι γνωστά τα ονόματά τους και πρέπει πάντα να τους μνημονεύουμε και να τους τιμούμε για το θεάρεστο έργο τους. Κάθε νησί της Δωδεκανήσου χαίρεται και τιμά τον δικό της ευεργέτη.

Πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή της ΕΤ1, «Διασυνδέσεις», ένιωσα μια ιδιαίτερη συγκίνηση, χαρά και υπερηφάνεια. Στο Κάιρο, στην έκθεση του βιβλίου τίμησαν Έλληνες συγγραφείς, μεταφράστες και τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο Έλληνα Αλεξανδρινό ποιητή, τον Κ. Καβάφη.
Ήταν μια σπουδαία εκδήλωση τιμής και θαυμασμού για την Ελλάδα μας. Την Ελλάδα που τόσο προσέφερε και προσφέρει στον πολιτισμό.

Πράγματι
Ένα βιβλίο ανοιχτό μπροστά σου, είναι ένα παράθυρο από το οποίο μπορείς ν’ αγναντέψεις στο άπειρο.
Ανώνυμος

Υ.Γ. Η 9η Φεβρουαρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα.

Αν κάνει ο Μάρτης δύο νερά
κι ο Απρίλης άλλο ένα
χαράς στον γεωργό
που’χει πολλά σπαρμένα.

Να δεις κουλούρια τα παιδιά
και πίττες οι μανάδες
και ψιλονακουμπώματα
οι κλεφτομυλωνάδες.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους