Σύσκεψη έγινε χθες για τα αδέσποτα αιγοπρόβατα

Σύσκεψη έγινε χθες για τα αδέσποτα αιγοπρόβατα

Σύσκεψη έγινε χθες για τα αδέσποτα αιγοπρόβατα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 587 ΦΟΡΕΣ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις αναμένεται να πάρει το επόμενο διάστημα το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης που ταλανίζει το νησί της Ρόδου και «πονοκεφαλιάζει» αρμοδίους και γεωργούς εδώ και πολλά χρόνια.

Χθες, στο δημοτικό κατάστημα Κρεμαστής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την εντεταλμένη σύμβουλο του πρωτογενή τομέα, κα Κική Πάττα-Αποστολίδη και υπηρεσιακούς, μετά και την προσφυγή τριών συμπολιτών μας στη Δικαιοσύνη καθώς υπέστησαν ζημιές αρκετών χιλιάδων ευρώ από ανεπιτήρητα κατσίκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες έδωσαν μία εβδομάδα διορία για να μαζευτούν τα κατσίκια και αν δεν γίνει αυτό θα στήσουν τις λεγόμενες παγίδες με τροφή ώστε να προσεγγίσουν τα ζώα, να τα περισυλλέξουν και στη συνέχεια να τα πάνε στο σφαγείο και το κρέας θα διανεμηθεί στα ιδρύματα της περιοχής μας.

Το θέμα είναι, όμως, ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί το νησί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ωστόσο δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να βρεθεί μία λύση. Μάλιστα, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των ζωοτροφών που έχει εκτιναχθεί μέχρι και τρεις φορές πάνω! Επίσης, το τελευταίο διάστημα, εκτός από τα κατσίκια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και ανεπιτήρητα γουρούνια!

Εμείς, όμως, θέλουμε και τη γεωργία και τη κτηνοτροφία γιατί ο πρωτογενής τομέας πρέπει ν’ αναπτυχθεί στο νησί και αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι κτηνοτρόφοι, διαμηνύουν από την αρμόδια Υπηρεσία.

Οι αρμόδιοι, πάντως, έχουν καταθέσει και σχετικές προτάσεις στο Υπουργείο για την επίλυση αυτού του θέματος το οποίο, όμως, καταλήγει στο τέλος να είναι θέμα παιδείας αφού θα πρέπει να το καταλάβουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι (μερικοί) κτηνοτρόφοι που δημιουργούν αυτό το πρόβλημα.

Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι στο νησί υπολογίζονται στους 290 που ο καθένας τους έχει από 60 έως και 200 ζώα, κάποιοι και περισσότερα, και από αυτούς εκείνοι των οποίων τα ζώα δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι γύρω στους 7, λένε οι ίδιες πληροφορίες. Τα ζώα στο νησί που είναι επιτηρούμενα ανέρχονται στις 35 χιλιάδες και άλλα τόσα είναι εκείνα που είναι ανεξέλεγκτα, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο νούμερο.

Την τελευταία πενταετία η Υπηρεσία περισυνέλλεξε γύρω στα 2000 ανεπιτήρητα ζώα ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι στελεχώνεται μόλις από δύο άτομα και άλλα δύο μετά οποία έχει συνάψει σύμβαση ο Δήμος.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών