Δημοσιεύτηκε η οδηγία για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μας

Δημοσιεύτηκε η οδηγία για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μας

Δημοσιεύτηκε η οδηγία για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4228 ΦΟΡΕΣ

Δημοσιεύτηκε χθες και επισήμως η νέα οδηγία 2022/542 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τροποποίηση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Η οδηγία που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρκετά ξεκάθαρα και πέραν κάθε αμφισβήτησης αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στους νομούς Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Βορείων Σποράδων, Σαμοθράκης και της Σκύρου.
Με τη νέα οδηγία, για την οποία πάλεψε η κυβέρνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ανοίγει πράγματι ο δρόμος για να αποκατασταθεί η αδικία που είχε συμβεί σε βάρος των νησιών μας.

Η αναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι σαφές ότι θα θωρακίσει τις τοπικές οικονομίες, πράγμα άλλωστε που είναι και το ζητούμενο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η συμφωνία, η οποία θα υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από το 2025, είναι το αποτέλεσμα συμβιβασμού και επιτυχούς διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Ε.Ε. τα τελευταία 2,5 έτη.
Κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Συμβουλίου Ε.Ε., αποτέλεσε πολιτική επιλογή η εκπροσώπηση της χώρας μας σε υψηλό Κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να εκφράζονται διαρκώς οι πολιτικές θέσεις και επιλογές της Ελλάδας για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την επαναφορά φορολογικών δικαιωμάτων, τα οποία από δεκαετίες είχε κατοχυρώσει η χώρα, όσον αφορά, κατά βάση, στην εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Επιλογή που απεδείχθη ορθή και αποτελεσματική, καθώς η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Δυνατότητα η οποία είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στα πλαίσια του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Ανάδειξη του θέματος στο Ecofin
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών, δια της Γενικής Γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κυρίας Αθηνάς Καλύβα, που παρευρέθη σε όλες τις τεχνικές συσκέψεις σε επίπεδο Συμβουλίου Ε.Ε., και του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε επίπεδο Συμβουλίου Ecofin, ανέδειξε το ζήτημα διατήρησης ειδικών συντελεστών σε νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το ελληνικό αίτημα με την τελική της συμφωνία επί του συνόλου των ρυθμίσεων της πρότασης και αναδεικνύοντας ιδιαιτερότητες ελληνικής νησιωτικότητας, αλλά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής θέσης.

Η ξεκάθαρη αναφορά στα νησιά μας σαν οδηγία που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαίκής Ένωσης
Η ξεκάθαρη αναφορά στα νησιά μας σαν οδηγία που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαίκής Ένωσης

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο