Ελεύθεροι με όρους αφέθηκαν οι 4 για τις κλοπές των καλωδίων

Ελεύθεροι με όρους αφέθηκαν  οι 4 για τις κλοπές των καλωδίων

Ελεύθεροι με όρους αφέθηκαν οι 4 για τις κλοπές των καλωδίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1461 ΦΟΡΕΣ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους και οι τέσσερις από τους έξι εμπλεκόμενους που φέρονται να ανήκουν στο «κύκλωμα» που δρούσε στο νησί μας από το 2020 διαπράττοντας συστηματικά κλοπές καλωδίων ηλεκτροφωτισμού.

Συγκεκριμένα, χθες πέρασαν διαδοχικά την πόρτα της ανακρίτριας για να δώσουν εξηγήσεις ο 25χρονος φερόμενος ως «αρχηγός» της οργάνωσης και τέσσερις άνδρες ηλικίας 20, 29 και 19 ετών που φέρονται ως «βασικά μέλη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 25χρονος συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Μανώλη Κουτσούκο, Ζαμπετούλα Φουτούλη και Ματούλα Παπαβεργή, ήταν αυτός που παραδέχτηκε τις πράξεις του και δήλωσε ότι η οικονομική του ανέχεια ήταν αυτή που τον οδήγησε σε αυτές του τις πράξεις.

Ο ίδιος δήλωσε μετανιωμένος και πρόσθεσε ότι θα κινήσει τη διαδικασία για ποινική διαμεσολάβηση.
Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους τρεις συγκατηγορούμενους του, όλοι αρνήθηκαν την ένταξη και συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση και αποδέχτηκαν έκαστος, ότι συμμετείχε σε ορισμένες από τις περιπτώσεις που τους καταλογίζονται. Οι ίδιοι τόνισαν πως όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους καθώς διαμένουν στο ίδιο χωριό. Ο 29χρονος είπε μάλιστα πως βοήθησε στο να φορτώσουν κάποια καλώδια, χωρίς όμως να πάρει ουδέποτε χρήματα για αυτό.

Ο 20χρονος από την πλευρά του είπε και αυτός ότι πήγε για να κουβαλήσει πράγματα, ως «μεροκάματο» καθώς είχε ανάγκη τα χρήματα λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, ενώ όλοι δήλωσαν πως αναγνωρίζουν το λάθος τους. Και οι τέσσερις άνδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης τους μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ στον 29χρονο επιβλήθηκε και εγγυοδοσία ποσού 2.000 ευρώ.

Συνήγοροι υπεράσπισης για τον 20χρονο ήταν ο κ. Νικήτας Μπόλκας, για τον 29χρονο οι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής και Δήμος Μουτάφης και για τον 19χρονο ο κ. Φώτης Κωστόπουλος. Την προσεχή Τρίτη 10 Μαΐου θα απολογηθούν για την ίδια υπόθεση ο δεύτερος 29χρονος συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Γιάννη Χριστοφορίδη και ο 24χρονος Ρομά συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Άκη Δημητριάδη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των έξι εμπλεκομένων, φέρονται να συμμετείχαν σε τουλάχιστον επτά κλοπές ηλεκτροκαλωδίων από δημόσιο δίκτυο φωτισμού και αποθήκες στη Ρόδο, προκαλώντας ζημία άνω των 100.000 ευρώ!

Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη της υπόθεσης και ανακοινώθηκε από την αστυνομία, οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, δρούσαν από κοινού με διαφορετική σύνθεση, κατά περίπτωση και έχοντας δημιουργήσει κατάλληλη υποδομή αφαιρούσαν καλώδια ηλεκτροφωτισμού από το οδικό δίκτυο και αποθήκες επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου και του Αρχαγγέλου.

Στη συνέχεια διέθεταν τα κλεμμένα καλώδια στον 24χρονο Ρομά προς εκμετάλλευσή τους ως χαλκό, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.
Από την εξακρίβωση της εγκληματικής τους δραστηριότητας εξιχνιάστηκαν επτά περιπτώσεις κλοπών, οι οποίες προσδιορίζονται στο χρονικό διάστημα από 22 Οκτωβρίου 2020 έως 23 Απριλίου 2022, ενώ η οικονομική ζημιά που προκάλεσαν εκτιμάται πάνω από τις 100.000,00 ευρώ.

Κατά τις έρευνες που έγιναν σε δύο κατοικίες και αποθήκη των δραστών βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
• 500 μέτρα καλώδιο ηλεκτροφωτισμού, που είχαν αφαιρέσει πρόσφατα
• Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως μέσο για την τέλεση των παράνομων ενεργειών τους
• Ηλεκτρικός τροχός κοπής καλωδίων.

Για την εξιχνιάση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2022, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου και τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»