Θα εκσυγχρονιστούν οι υποδομές για τη διαχείριση των αποβλήτων

Θα εκσυγχρονιστούν οι υποδομές για τη διαχείριση των αποβλήτων

Θα εκσυγχρονιστούν οι υποδομές για τη διαχείριση των αποβλήτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 239 ΦΟΡΕΣ

Συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν χθες ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Ρόδου

Τις πλέον σύγχρονες υποδομές στη διαχείριση των αποβλήτων και των αστικών λυμάτων θα αποκτήσει η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, διά στόματος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, κ. Μανόλη Γραφάκου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή μας και χθες είχε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Ρόδου και Πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, καταρχάς ο κ. Γραφάκος είχε συνάντηση αρκετής ώρας με τον Δήμαρχο, στο Δημαρχείο, και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Βιολογικό. Μαζί τους ήταν τόσο ο νυν όσο και ο τέως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ.κ. Γιάννης Καμπούρης και Βασίλης Μανέττας αντίστοιχα. Ακολούθως, ο Γενικός, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο, μετέβη στο Μέγαρο της Περιφέρειας όπου τους υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης και ακολούθησε συνάντηση εργασίας.

Ο κ. Χατζημάρκος, καλωσορίζοντας τον Γενικό που πρόσφατα επιφορτίστηκε με ένα πολύ μεγάλο βάρος, μία «ελληνική αμαρτία», όπως είπε χαρακτηριστικά: τα αστικά λύματα, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Ρόδο γιατί δύο χρόνια τώρα αφότου ιδρύθηκε ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, βρίσκονται σε συνεχή επαφή, για όλα τα νησιά.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι σήμερα θα βρίσκονται στην Τήλο για να εγκαινιάσουν το project “just go zero”, δηλαδή μηδενικό υπόλειμμα, το οποίο, όπως είπε, είναι πραγματικά συγκλονιστικό και προφανώς θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά. Στην Τήλο θα συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ πριν από την τελετή των εγκαινίων και με τη συμμετοχή του Γενικού θα καθορίσουν τα πρώτα βήματα «μίας υπέροχης συνέχειας».

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε, ακόμη, ότι ο Δήμαρχος και ο κ. Γραφάκος επισκέφθηκαν δύο υποδομές του νησιού, τον Βιολογικό καθαρισμό και τον ΧΥΤΑ και θέλησε να σταθεί στον τελευταίο χαρακτηρίζοντας τον ως… «κατ’ ευφημισμό ΧΥΤΑ», και είπε: «Είναι μία απαράδεκτη, επικίνδυνη, προσβλητική, χωματερή. Δεκαετίες τώρα. Για όποιον λοιπόν έχει απορίες γιατί ιδρύθηκε ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, να πάει…μια βόλτα εκεί και θα καταλάβει γιατί ιδρύθηκε. Γιατί, συνήθως, ξέρετε, απορίες έχουν αυτοί οι οποίοι έκαναν τα εγκλήματα για τα οποία σήμερα κατηγορούν… Μία χωματέρη που προσβάλλει την υγεία μας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.

Και αυτό, για να τελειώσει, θέλει πάρα πολλή δουλειά από πάρα πολλούς ανθρώπους, θέλει σχέδιο, θέλει αποφασιστικότητα, θέλει συνεργασίες, θέλει προϋπολογισμό μεγάλο. Και νομίζω ότι ήδη στα δύο χρόνια έχουμε δείξει με την άριστη συνεργασία που υπάρχει και σε τοπικό επίπεδο αλλά και με την Κεντρική Διοίκηση, ότι όλα τα θέματα δρομολογούνται. Και το έργο του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου στα δύο αυτά χρόνια είναι ένα έργο που μας κάνει πάρα πολύ υπερήφανους, το οποίο θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο με την πρόσληψη του προσωπικού…». Είπε, ακόμη, ότι υπάρχουν και άλλες «πληγέ» στο νησί που θα δει ο κ. Γραφάκος με τον οποίο θα έχουν συνεργασία για να λύνουν προβλήματα στα νησιά.

Ο δήμαρχος
Υποδεχόμενος τον Γ.Γ. στη Ρόδο αλλά και τα Δωδεκάνησα, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι πάνε στην Τήλο, όπου υπάρχουν καλά αλλά και κακά νέα. Καταρχάς, εγκαινιάζουν μία νέα σκέψη όπου το αποτύπωμα του νησιού είναι απολύτως ικανοποιητικό και για εμάς ως πολίτες και νησιώτες αλλά και ως Ευρωπαίους που θέλουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον. Το κακό είναι-συνέχισε-ότι η Τήλος είναι ένα μικρό νησί και μπορεί το παράδειγμα να είναι εξαιρετικό αλλά αν πάει κανείς να το μεταφέρει στη Ρόδο τότε προκαλεί θλίψη.

Είπε, λοιπόν, ο Δήμαρχος ότι επισκέφθηκαν και τον ΧΥΤΑ και τον Βιολογικό. Και δήλωσε: «Ο μύθος λέει ότι θέλουν κάποιες βελτιώσεις, κάποια…πασαλείμματα για να γίνουν εξαιρετικά. Ότι όλα τα χρόνια έγιναν τέλεια και ότι αυτή τη στιγμή λείπουν ένα-δύο λεπτομέρειες για να μπορείς να πεις ότι είσαι στο 2022…».

Και συνέχισε λέγοντας ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική μια και, δυστυχώς, στον ΧΥΤΑ, τα έργα που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει να επανέλθει στη λογική λειτουργία που θα προκαλέσει πρόστιμα είναι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, όχι κάτω από δέκα εκατ. ευρώ όπως εκτιμά ο ίδιος, ώστε να μπορέσει να έρθει σε μία κατάσταση που η σημερινή διαχείριση του ΧΥΤΑ να μη ρυπαίνει το περιβάλλον, να μην προκαλεί πρόστιμα και να μην είναι αντίθετη ξεκάθαρα με τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές οδηγίες.

Τα ίδια και για τον Βιολογικό και για τα δύο όμως-συνέχισε ο Δήμαρχος-η συνεργασία με τον Γενικό «με δεκαπέντε χρόνια στην πολιτική, και στην Αυτοδιοίκηση και την Κεντρική πολιτική σκηνή, είναι χαρά γιατί σου φέρνει λύσεις και θεραπεία στα προβλήματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, όσο αφορά στον Βιολογικό, η ΔΕΥΑΡ έχει ξεκινήσει ήδη την προκήρυξη του διαγωνισμού για τα έργα που απαιτούνται για να δουλέψει όσο καλύτερα μπορεί αυτός ο Βιολογικός. Όσο αφορά στο ΧΥΤΑ, μαζί με τον ΦΟΔΣΑ, τα πράγματα και εκεί αρχίζουν να μπαίνουν στον ίσιο δρόμο.

Και είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος: «Είμαι χαρούμενος γιατί οι συναντήσεις με τον Γ.Γ. Μανόλη Γραφάκο, φέρνουν πάντα λύσεις και φέρνουν πάντα ελπίδα στο μέλλον γιατί το μέλλον δυστυχώς έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Ο Ροδίτης και ο Δωδεκανήσιος στερήθηκε πάρα πολλά από τα δικαιώματα που είχε και τα δικαιώματα αυτά ήταν να μπορέσει να έχει την ευκαιρία να δώσει στα παιδιά του το ίδιο καλό περιβάλλον που κληρονόμησε κι αυτός από τους γονείς του».

Ο γενικός γραμματέας
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γραφάκος, αφού εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πολύ καλούς φίλους και συνεργάτες και που βρίσκεται στην πιο όμορφη περιφέρεια της χώρας, «μιας περιφέρεια που έχει τη γεωγραφική ασυνέχεια που της δημιουργεί τα αυτονόητα προβλήματα σε όλους τους τομείς, πόσο δε μάλλον και στη διαχείριση των αποβλήτων και των αστικών λυμάτων», αναφέρθηκε στη σημερινή εκδήλωση στην Τήλο.

Είπε, λοιπόν, ότι είναι μία σημαντική πρωτοβουλία η οποία δείχνει ότι σε κάποια μικρά νησιά μπορεί να εφαρμοστεί μία διαδικασία διαχείρισης αποβλήτων με μηδενικά υπολείμματα.

Στη συνέχεια, εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης τις μεγάλες ευχαριστίες της στον Περιφερειάρχη, την Περιφέρεια αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ διότι υλοποίησαν στην πράξη μία μεγάλη μεταρρύθμιση. Όπως είπε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η ουραγός περιφέρεια στη διαχείριση αποβλήτων, ήταν μία περιφέρεια με προβλήματα τα οποία τα γνώριζαν, όπως οι πάρα πολλοί ΧΑΔΑ αλλά και προβλήματα που δεν τα γνώριζαν ή σκοπίμως τα αφήναμε κάτω από το χαλί και προβλήματα με μεγάλη καθυστέρηση στις υποδομές τους.

Έτσι, η κυβέρνηση τόλμησε να κάνει μία μεταρρύθμιση εδώ και μετά από δύο χρόνια τολμούν να πουν ότι αυτή η μεταρρύθμιση πέτυχε επειδή αν συγκρίνουμε την κατάσταση δύο χρόνια πριν με το τι έχουμε σήμερα, η κατάσταση είναι «η μέρα με τη νύχτα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αυτά τα στοιχεία σκοπεύουν να τα δώσουν στη δημοσιότητα στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ στην Τήλο. Σύμφωνα με τον Γενικό, λοιπόν, όλα τα έργα πάνε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, στη Ρόδο, στην Κω, στην Κάλυμνο, στη Σαντορίνη, στην Τήνο, στη Μύλο, στην Κάρπαθο κτλ. πάνε με γοργούς ρυθμούς ενώ κλείνουν και ΧΑΔΑ.

Επίσης, στη χθεσινή σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, θα συζητούσαν τον αυξημένο ρόλο που έχουν πλέον οι περιφέρειες όλης της χώρας στη διαχείριση των αστικών λυμάτων αφού όπως είπε ο κ. Γραφάκος η διαχείρισή τους περνάει σε μία άλλη εποχή.
Στην επόμενη προγραμματική περίοδο όλα τα έργα θα έρθουν μέσα από τα ΠΕΠ, αυτή είναι η συμφωνία που έχουν κάνει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κάτι που σημαίνει ότι η Περιφέρεια θα πρέπει από τώρα να ετοιμάζεται γι’ αυτό το «ωραίο βάρος» που θα της έρθει, με ιεράρχηση των οικισμών, και με το πέρασμα πλέον στην επόμενη περίοδο που θα χρηματοδοτούνται πλέον και οι οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων, με μία προτεραιότητα βέβαια και μία από αυτές θα είναι και η νησιωτικότητα.

«Εδώ λοιπόν έχουμε πεδίον δόξης λαμπρόν», είπε ο Γενικός και μίλησε για συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά και με τις τοπικές αρχές για να ωριμάσουν έργα όπως η σημαντική αναβάθμιση του Βιολογικού, ακόμα έχουν θέματα και με τους οικισμούς Γ που θα τα βάλουν σε μία σειρά και δήλωσε αισιόδοξος ότι μέσα στα τελευταία δυόμιση χρόνια που βρίσκονται στο τιμόνι και τα δύο τελευταία π ου συνεργάζονται με την Περιφέρεια και το νέο ΦΟΔΣΑ έχουν δείξει ένα σημαντικό έργο.


Είπε, ακόμη, ότι ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων είναι αυτή του Νοτίου Αιγαίου διότι τα προβλήματα που έχει να επιλύσει είναι τα πιο πολύπλοκα.

Ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε σχετικά με το ΧΥΤΑ ότι δεν τον έχει παραλάβει ακόμα ο ΦΟΔΣΑ, κάτι που θα κάνει μέσα στο 2022 γιατί ακόμα κάνουν την αποτύπωση της κατάστασης. Μάλιστα, ανέφερε ότι ούτε φάκελο διοικητικό δεν είχε «ο…δήθεν ΧΥΤΑ της Ρόδο πόσο μάλλον να αποτυπώσουν μία απερίγραπτη κατάσταση». Όπως είπε, ούτε άδεια λειτουργίας είχε, οι βιολογικοί δεν δουλεύουν, ασφάλειες δεν υπάρχουν. Και είπε με νόημα:

«Όσοι πέρασαν, να κάτσουν να σκεφτούν λίγο πριν μιλήσουν τι παρέδιδε ο ένας στον άλλο. Γιατί σήμερα είναι εύκολη η κριτική και εύκολα τα παχιά τα λόγια, για την αγάπη και το σεβασμό στο περιβάλλον».
Κλείνοντας θέλησε να πει ότι η επόμενη ημέρα θα τους κάνει όλους περήφανους, το ΣΔΙΤ, το μεγάλο έργο, έχει προκηρυχθεί και έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και μέσα στο 2022 ολοκληρώνεται μία τεράστια δουλειά που θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από είκοσι και πλέον χρόνια.

Ο κ. Γραφάκος, από την πλευρά του είπε ότι η ανάπτυξη και η τοπική οικονομία βασίζεται συντριπτικά, στομ μεγαλύτερο βαθμό της, στον τουρισμό και η Περιφέρεια είναι και ένας από τους τουριστικούς πρεσβευτές της χώρας μας διεθνώς γι’ αυτό και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του περιβάλλοντος έχουν υψηλό βαθμό αξιολόγησης από τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας. Και δήλωσε: «Η ΠΝΑΙ και στη διαχείριση των αποβλήτων και στη διαχείριση των αστικών λυμάτων θα αποκτήσει πολύ σύγχρονες υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν.

Οι νέοι βιολογικοί καθαρισμοί οι οποίοι θα γίνουν, οι νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο μπορεί να έχει η χώρα. Αντίστοιχα και η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στη Ρόδο αλλά και οι επόμενες οι οποίες θα γίνουν θα είναι οι σύγχρονης τεχνολογίας μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης με πολύ χαμηλά ποσοστά υπολειμμάτων και στα πλαίσια τώρα της μελέτης για την ενεργειακή αξιοποίηση θα δούμε εν τέλει ποια θα είναι η κοντινότερη εγκατάσταση η οποία θα μπορέσει να δεχθεί το δευτερογενές καύσιμο που θα παράγεται από όλες τις μονάδες του Νοτίου Αιγαίου ούτως ώστε και στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου να πέσει το ποσοστό ταφής αισθητά κάτω από το 10%.

Στον εθνικό σχεδιασμό υπάρχει ο μέσος όρος της χώρας κάτω από το 10% αλλά εκεί υπήρξε εξαίρεση για το Νότιο Αιγαίο. Θα προχωρήσουμε σύντομα εμείς σε μία τροποποίηση κάποιων θεμάτων στον εθνικό σχεδιασμό και θα τροποποιήσουμε και αυτό διότι καταφέραμε τελικά στη δύσκολη Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου να είναι εξίσου με την υπόλοιπη χώρα χαμηλά στους στόχους ταφής και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε, ακόμη, τον κ. Καμπουράκη λέγοντας ότι ο ρόλος του ως Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ ήταν καθοριστικούς. Ατην πλευρά του ο Δήμαρχος θέλησε να πει στον Γενικό ότι η μη παραλαβή του ΧΥΤΑ από τον ΦΟΔΣΑ μέχρι σήμερα είναι μία έκφανση κοινωνικού προσώπου του Δήμου γιατί το κόστος της σοβαρής διαχείρισης θα πρέπει να είναι 2,3,4 εκατ. ευρώ το χρόνο και αυτός που πληρώνει είναι ο πολίτης και επειδή, όπως είπε, οι ροδίτες καταλαβαίνουν πολλά, είναι διαφορετικό το να παίρνεις απορρίμματα και να τα πετάς στη θάλασσα, διαφορετικό να τα πετάς σε ρέματα, διαφορετικό το κόστος να τα κρύβεις κάτω από το χαλί και διαφορετικό να τα διαχειρίζεσαι όπως πρέπει. Και κατέληξε λέγοντας ο ίδιος: «Είναι κι αυτό ένα κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, σε εποχές κορωνοϊού, σε εποχές που κατέρρευσε η τοπική οικονομία και σε εποχές που η αντιπολιτευτική γνώμη θεωρεί ότι δεν υπάρχει κοινωνικό πρόσωπο, κοινωνικό πρόσωπο υπάρχει.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μεταφέρουμε την ώρα της σοβαρότητας όταν έχει ξανασηκωθεί ο ροδίτης και αρχίζει να κινείται και να εισπράττει ψωμί η ροδίτικη οικογένεια. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Νομίζω ότι εγώ είμαι Δήμαρχος μίας περιοχής της Ελλάδας που έχει ευφυέστατους και ικανότατους ανθρώπους να καταλαβαίνουν αυτά τα οποία μερικές φορές πρέπει να κάνεις χωρίς να τα λες».

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος