Στους 28.060 οι ασθενείς πέρυσι στο τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου της Ρόδου

Στους 28.060 οι ασθενείς πέρυσι στο τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου της Ρόδου

Στους 28.060 οι ασθενείς πέρυσι στο τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 586 ΦΟΡΕΣ

Την κίνηση του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κατά την περσινή χρονιά παρουσίασε χθες η υπεύθυνη του γραφείου ποιότητας και εκπαίδευσης του ΓΝΡ Ελένη Τσακίρη, παρουσία του διοικητή Γρηγόρη Ρουμάνη.

Όπως είπε, σκοπός της ανάλυσης των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν είναι η καταγραφή του συνολικού αριθμού των επισκέψεων στα ΤΕΠ για την αποτύπωση της εικόνας της λειτουργίας τους, καθώς και η ανάλυση και η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με τους εισερχόμενους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε:
1) το σύνολο των εισερχόμενων ασθενών ανά μήνα,
2) Ο αριθμός εισερχόμενων ασθενών ανά ημέρα,

3) Τα περιγραφικά μέτρα που προκύπτουν μέσα από τη στατιστική ανάλυση, σχετικά με το φύλο, τον μέσο όρο ηλικίας, τη θνητότητα,
4) Η κίνηση των ασθενών και συγκεκριμένα, οι κλινικές που εισήχθησαν,
5) Ο αριθμός των τουριστών, και
6) Ελλήνων (διακομιδών) από νησιά της Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Αποτελέσματα της καταγραφής
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2021 ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων στα ΤΕΠ ανήλθε στους 28.060 ασθενείς. Εάν μετατραπεί ο αριθμός σε ποσοστό αναλογικά με τον υπολογιζόμενο πληθυσμό της Ρόδου, διαπιστώνεται ότι ένα ποσοστό της τάξεως 23% του πληθυσμού της Ρόδου ζητά την παροχή «επείγουσας» φροντίδας, από τα ΤΕΠ του νοσοκομείου της Ρόδου.
Μάλιστα παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των εισερχόμενων ασθενών τους καλοκαιρινούς μήνες, περίπου 40% σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο του έτους. Όσον αφορά τον μέσο όρο εισερχόμενων ασθενών ανά ημέρα, ξεκινώντας το Ιανουάριο με 49 ασθενείς, τους καλοκαιρινούς μήνες ανήλθε στους 101 ανά ημέρα. Σχετικά με το φύλο δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στους άνδρες (55%) και στις γυναίκες (45%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των εισερχόμενων ασθενών στα ΤΕΠ ήταν τα 42,5 έτη. Ο μέσος όρος ηλικίας ανά μήνα κυμαινόταν από 38 έως 50 έτη. Η επικρατέστερη μέση τιμή ηλικίας ήταν τα 45 έτη. Σχετικά με την έκβαση της φροντίδας (αποτελέσματα έκβασης), το 73,4% (20.611) των εισερχόμενων ασθενών εξήλθαν με οδηγίες εξόδου. Οι υπόλοιποι ασθενείς εισήχθησαν σε κλινικές.

Οι περισσότερες εισαγωγές αφορούσαν τη Β’ Παθολογική Κλινική (1413), την Καρδιολογική (638), τη Μονάδα Εμφραγμάτων (626), τη Β’ Χειρουργική (593), την Ορθοπαιδική (462), την Α’ Χειρουργική (352) και Ουρολογική Κλινική (227). Επιπλέον 406 ασθενείς παραπέμφθηκαν στα Τακτικά Ιατρεία, λόγω του ότι δεν χαρακτηρίστηκαν ως επείγοντα περιστατικά. Στη συνέχεια, το 4,9% των ασθενών (1.394) δεν ολοκλήρωσαν τη φροντίδα τους είτε γιατί αποχώρησαν ιδία βουλήση είτε γιατί εξήλθαν λάθρα.
Ο δείκτης θνητότητας στα ΤΕΠ βρέθηκε να είναι χαμηλός, 0,002, καθώς καταγράφηκαν 80 θάνατοι (περίπου 7 θάνατοι/μήνα).

Σχετικά με τους τουρίστες, καταγράφηκαν 2.819 (˜10%) αλλοδαποί εισερχόμενοι ασθενείς και Έλληνες που ήταν διακομιδές από τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, ξεκινώντας με 39 εισερχόμενους τον Ιανουάριο με εντυπωσιακή αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικότερα τον Αύγουστο που ανήλθαν στους 706 ασθενείς. Ο μέσος όρος ηλικίας των αλλοδαπών – ασθενών που διακομίσθηκαν από νησιά ήταν τα 47 έτη, ενώ το εύρος ηλικίας αυτών των ασθενών ήταν από 35 έως 54 έτη. Σχετικά με το φύλο, υπήρξε στατιστικά πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στους άνδρες (57%) και τις γυναίκες (43%).

Όσον αφορά τους Έλληνες τουρίστες, οι περισσότεροι ήταν από Αθήνα (79), από Κρήτη (22) και από Θεσσαλονίκη (10) και πολύ λιγότεροι από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Όσον αφορά τα νησιά, οι περισσότεροι ασθενείς διακομίστηκαν από Σύμη (117), Κάρπαθο (73), Κω (66), Τήλο (42), Λέρο (32), Κάλυμνο (26), Χάλκη (23), Καστελλόριζο (13), λιγότεροι από Αστυπάλαια και Κάσο (9) και από Αμοργό και Ικαρία (1). Και σε αυτήν την περίπτωση, εντυπωσιακή αύξηση εισερχόμενων ασθενών σημειώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, αντίστοιχα.
Μόνο αλλοδαποί, καταγράφηκαν 2.207 ασθενείς. Οι περισσότεροι προέρχονταν από Γερμανία (358), Αγγλία (191), Ολλανδία (125), Γαλλία (105), Δανία (79), Πολωνία (64), Ρωσία (57), Βέλγιο (55), Τσεχία (45) και ακολούθησε μικρότερος αριθμός ασθενών από άλλες χώρες.

Συμπεράσματα
Σύμφωνα με την κ. Τσακίρη ενώ τα τελευταία έτη έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ωστόσο το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο νοσοκομείο της Ρόδου αποτελεί μερικές φορές τη μοναδική οργανωτική και λειτουργική οντότητα για την υποδοχή και την αντιμετώπιση των ασθενών.

«Ο σκοπός λειτουργίας των ΤΕΠ είναι η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και η αποστολή τους επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των πραγματικά επειγόντων περιστατικών. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι δεν είναι μόνο τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στα ΤΕΠ. Πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι πρέπει να προσφύγουν στο νοσοκομείο, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πάντοτε επείγον πρόβλημα» είπε.

ΜΗΝΑΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1.524
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1.530
ΜΑΡΤΙΟΣ 1.719
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1.794
ΜΑΪΟΣ 2.377
ΙΟΥΝΙΟΣ 2.818
ΙΟΥΛΙΟΣ 3.142
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 3.143
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2.981
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2.728
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2.226
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2.078
ΣΥΝΟΛΟ 28.060

Μέσα από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι κατηγορίες ασθενών που προσήλθαν στα ΤΕΠ ήταν: 1)περιστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,

2)επενεπίσκεψη στα ΤΕΠ (λόγω επιπλοκών),

3)ασθενείς που λόγω ελλιπούς γνώσης ή πλήρους άγνοιας δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης τους, βιώνουν ανασφάλεια και αναζητούν βοήθεια στα ΤΕΠ, δ)ασθενείς που γνωρίζουν ότι δεν είναι επείγον το πρόβλημά τους, αλλά καταφεύγουν στις υπηρεσίες του ΤΕΠ, ασκώντας έμμεση πίεση, ώστε να εξυπηρετηθούν γρηγορότερα από τα αντίστοιχα προγραμματισμένα περιστατικά στα Τακτικά Ιατρεία, και

4) ασθενείς , οι οποίοι για οικονομικούς λόγους προσφεύγουν στα ΤΕΠ, όπου η εξέταση και νοσηλεία είναι δωρεάν, αποφεύγοντας την καταβολή της δαπάνης στα Εξωτερικά Ιατρεία,

5) ασθενείς για ειδικούς ψυχοκοινωνικούς λόγους (άστεγοι, ψυχιατρικά περιστατικά, άτομα σε κατάσταση μέθης, θύματα βίας ή κακοποίησης),

6) άτομα που για εργασιακούς λόγους οδηγούνται στα ΤΕΠ λόγω 24ωρης λειτουργίας,

7) χρονίως πάσχοντες ασθενείς για follow up ή αντιμετώπιση επιπλοκών, και 8) παραπομπή από ιδιώτες ιατρούς για εκτέλεση ακτινοδιαγνωστικών ή εργαστηριακών εξετάσεων.
«Τα ΤΕΠ αποτελούν την «ελκυστική» οδό για πολλούς, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να καταβάλουν το αντίτιμο για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν.

Μέσα από τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης για τη λειτουργία των ΤΕΠ αναδύονται βασικές προκλήσεις, όπως η στροφή από τον παραδοσιακό ιατροκεντρικό τρόπο λειτουργίας προς πιο ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές σε σχέση με το κόστος λύσεις, καθώς και η συστηματική αποτίμηση του τρόπου λειτουργίας στο πλαίσιο νέων λύσεων, όπως σε προηγμένα υγειονομικά συστήματα. Στο πλαίσιο των συστημάτων αυτών, δεν παραλείπεται αλλά αντίθετα αναγνωρίζεται ο θεμελιώδης ρόλος των ΤΕΠ, δεδομένου ότι αποτελούν κόμβους παροχής επείγουσας φροντίδας και κέντρα πλούσιας και εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης. Δεδομένου ότι το σύστημα παροχής επείγουσας φροντίδας είναι ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα, σχεδιάζεται σύμφωνα με τις ανάγκες (εκφρασμένες και συνεπαγόμενες), τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό, η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει αφορά τους επαγγελματίες υγείας.

Τέλος, η ανάλυση, η αξιολόγηση και η γνωστοποίηση των συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων συνεπικουρούν στη βελτίωση της εμπειρίας των εισερχόμενων ασθενών στα ΤΕΠ και τη ροή τους μέσα στο δίκτυο υπηρεσιών επείγουσας φροντίδας. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η συνολική εικόνα για το σύστημα Υγείας και αυξάνεται το επίπεδο ικανοποίησης των χρηστών υπηρεσιών υγείας» κατέληξε η κ. Τσακίρη.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη