Ελεύθεροι με όρους και οι άλλοι δύο για τις κλοπές των καλωδίων

Ελεύθεροι με όρους και οι άλλοι δύο για τις κλοπές των καλωδίων

Ελεύθεροι με όρους και οι άλλοι δύο για τις κλοπές των καλωδίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 967 ΦΟΡΕΣ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους και οι άλλοι δύο από τους έξι εμπλεκομένους, που φέρονται να ανήκουν στο «κύκλωμα» που δρούσε στο νησί μας από το 2020 διαπράττοντας συστηματικά κλοπές καλωδίων ηλεκτροφωτισμού.

Χθες την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου πέρασαν διαδοχικά ο δεύτερος 29χρονος συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Στέλιο Αλεξανδρή και Γιάννη Χριστοφορίδη και ο 24χρονος Ρομά συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Άκη Δημητριάδη.

Και οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και τόνισαν ότι ουδεμία σχέση έχουν με εγκληματική οργάνωση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 24χρονος είπε μεταξύ άλλων, ότι μαζί με τον 25χρονο φερόμενο ως «αρχηγό» και τον 20χρονο φερόμενο ως «βασικό μέλος» συμμετείχε μόνο σε μία κλοπή καλωδίων στην εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου, έχοντας επιβοηθητικό ρόλο και συγκεκριμένα βοήθησε στο να φορτωθούν τα καλώδια που έκοβε ο 25χρονος στο αυτοκίνητο, τα οποία εν συνεχεία τον βοήθησε να τα εναποθέσει σε ένα χωράφι του. Για τη βοήθεια αυτή που παρείχε, ο 29χρονος είπε ότι έλαβε το ποσό των 450 ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι ουδεμία ανάμειξη είχε στην πώληση των καλωδίων, την οποία έκανε ο 25χρονος, ως προκύπτει από την προανακριτική απολογία του 24χρονου Ρομά.

Ο τελευταίος τώρα, κατά την απολογία του είπε πως διατηρεί επιχείρηση ανακύκλωσης στη Ρόδο και στο πλαίσιο της εμπορίας σκραπ, αγοράζει διάφορα υλικά που είναι άχρηστα, όπως μπαταρίες, παλιά άχρηστα αυτοκίνητα, θερμοσίφωνες κ.α.

Από τους συγκατηγορουμένους του γνωρίζει μόνο τον 25χρονο, τον οποίο και είχε δει πρώτη φορά σε ένα συνεργείο, από το οποίο αγόραζε ανακυκλώσιμα, όπως μπαταρίες, χαλκό και μέταλλα.

Σε τυχαία κουβέντα ο 25χρονος τον είχε ρωτήσει εάν η επιχείρηση του αποδίδει και ο 24χρονος του είπε ότι αποδίδει αλλά χρειάζεται πολύ τρέξιμο και κόπο. Τότε ο 25χρονος τον ρώτησε τι αποδίδει περισσότερο και του απάντησε ο χαλκός.

Ο 24χρονος Ρομά διευκρίνισε ότι ουδέποτε είπε στον 25χρονο για καλώδια και μάλιστα του ηλεκτροφωτισμού, ωστόσο κάποια στιγμή έλαβε ένα τηλεφώνημα από αυτόν, ο οποίος και του είπε ότι «έχει κάτι καλώδια να του πουλήσει τα οποία πήρε από ένα ξενοδοχείο που έκανε ανακίνηση».

Ο 24χρονος πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα καλώδια είναι κλεμένα καθώς ο 25χρονος είναι ένας άνθρωπος που εργάζεται.

Άλλες τρεις φορές ο 25χρονος πήρε καλώδια στον 24χρονο Ρομά, σύμφωνα με την απολογία του, τα οποία ήταν καλώδια που χρησιμοποιούνται και στις εγκαταστάσεις υψηλής τάσεως στα ξενοδοχεία.

Ο 24χρονος δήλωσε ότι για όλα αυτά είχε κόψει και παραστατικά.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ τους επιβλήθηκε και εγγυοδοσία ποσού 2.000 ευρώ στον 29χρονο και 6.000 ευρώ στον 24χρονο Ρομά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι λοιποί τέσσερις συγκατηγορούμενοί τους που απολογήθηκαν στις 6 Μαΐου 2022, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ όλοι αρνήθηκαν την ένταξη και τη συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση και αποδέχτηκαν έκαστος ότι συμμετείχε σε ορισμένες από τις περιπτώσεις που τους καταλογίζονται.

Σε ό,τι αφορά τον 25χρονο φερόμενο ως «αρχηγό», κατά την απολογία του παραδέχτηκε τις πράξεις του και δήλωσε ότι η οικονομική του ανέχεια ήταν αυτή που τον οδήγησε σε αυτές, ενώ δήλωσε μετανιωμένος και πρόσθεσε ότι θα κινήσει τη διαδικασία για ποινική διαμεσολάβηση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των έξι εμπλεκομένων, φέρονται να συμμετείχαν σε τουλάχιστον επτά κλοπές ηλεκτροκαλωδίων από δημόσιο δίκτυο φωτισμού και αποθήκες στη Ρόδο, προκαλώντας ζημία άνω των 100.000 ευρώ!

Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη της υπόθεσης και ανακοινώθηκε από την αστυνομία, οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, δρούσαν από κοινού με διαφορετική σύνθεση, κατά περίπτωση και έχοντας δημιουργήσει κατάλληλη υποδομή αφαιρούσαν καλώδια ηλεκτροφωτισμού από το οδικό δίκτυο και αποθήκες επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου και του Αρχαγγέλου.

Στη συνέχεια διέθεταν τα κλεμμένα καλώδια στον 24χρονο Ρομά προς εκμετάλλευσή τους ως χαλκό, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Από την εξακρίβωση της εγκληματικής τους δραστηριότητας εξιχνιάστηκαν επτά περιπτώσεις κλοπών οι οποίες προσδιορίζονται στο χρονικό διάστημα από 22 Οκτωβρίου 2020 έως 23 Απριλίου 2022, ενώ η οικονομική ζημιά που προκάλεσαν εκτιμάται πάνω από τις 100.000,00 ευρώ.

Κατά τις έρευνες που έγιναν σε δύο κατοικίες και αποθήκη των δραστών βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
• 500 μέτρα καλώδιο ηλεκτροφωτισμού, που είχαν αφαιρέσει πρόσφατα

• Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως μέσο για την τέλεση των παράνομων ενεργειών τους

• Ηλεκτρικός τροχός κοπής καλωδίων.

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2022, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου και τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»