Μόνιμα στο παλιό νοσοκομείο το Κτηματολόγιο της Ρόδου

Μόνιμα στο παλιό νοσοκομείο το Κτηματολόγιο της Ρόδου

Μόνιμα στο παλιό νοσοκομείο το Κτηματολόγιο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 705 ΦΟΡΕΣ

Θα ζητήσω από τον δήμαρχο Ρόδου την παραχώρηση του κτηρίου για 20 χρόνια, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης

Την ικανοποίησή του για τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί σήμερα το Κτηματολόγιο Ρόδου εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος μάλιστα σε δηλώσεις του το χαρακτήρισε ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

Ο κ. Αλεξανδρής που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο νησί μας, επισκέφθηκε χθες τους νέους χώρους, στους οποίους στεγάζεται το κτηματολόγιο και αμέσως μετά παραχώρησε συνέντευξη Τύπου παρουσία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Βασίλη Περίδη και του μέλους του Δ.Σ. του συλλόγου Γιώργου Μαυρομμάτη.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης έπλεξε το εγκώμιο του γενικού γραμματέα λέγοντας ότι ο κ. Αλεξανδρής ασχολείται προσωπικά με τα θέματα της περιοχής και έρχεται ο ίδιος στα νησιά μας για να δει από κοντά τα ζητήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Επίσης είπε ότι έχει αφιερώσει πολλή ενέργεια για τα ζητήματα αυτά βλέποντάς τα διά ζώσης και για να έχει τις επαφές που πρέπει με όσους πρέπει να συνεργαστούν για να δοθούν λύσεις.

«Είχα την αγωνία να ακούσω πώς είδε ο ίδιος τον χώρο, στον οποίο λειτουργεί σήμερα το Κτηματολόγιο. Μου είπε ότι είδε ένα κτηματολόγιο που λειτουργεί με έναν τρόπο αξιοπρεπή σε έναν χώρο που κάνει γι’ αυτό το οποίο επελέγη» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι όλα τα προβλήματα έχουν λύσεις και ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση συνεργασίας και εμπιστοσύνη, οι λύσεις βρίσκονται.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η λύση που δόθηκε ήταν και σωστή και λειτουργική, ενώ έκανε γνωστό ότι ακολουθεί η ψηφιοποίηση της λειτουργίας του Κτηματολογίου, η οποία έχει να προσφέρει πάρα πολλά σε όλους.

Ο Π. Αλεξανδρής
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνισε ότι το Κτηματολόγιο της Ρόδου βρίσκεται σε ένα καινούριο κτήριο, το οποίο είναι ευάερο και ευήλιο δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «δεν... στραβώνεσαι για να δεις τους τόμους. Δεν μπαίνεις σε συνθήκες καταφυγίου για να κατορθώσεις να κάνεις τη δουλειά σου. Προσφέρονται στους πολίτες και κυρίως στους συναδέλφους τους δικηγόρους αξιοπρεπείς συνθήκες για να κάνουν μία δουλειά.

Αυτό που είδα είναι ότι ο κόσμος που ήταν μέσα στο Κτηματολόγιο ήταν ευτυχής που έκανε τη δουλειά του εκεί και ενδεχομένως ένα μέρος αυτού του κόσμου πριν από τρία χρόνια να πετροβολούσε όλες αυτές τις λύσεις που σήμερα τον ικανοποιούν».

Μιλώντας για τον ρόλο που παίζει το Κτηματολόγιο στάθηκε στη σημασία που έχει για την ανάπτυξη του τόπου μας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήρθα να δω πώς λειτουργεί το εθνικό Κτηματολόγιο. Σε όλη την Ελλάδα έχουμε πρόβλημα λόγω της ανεπάρκειας του προσωπικού στις καταχωρίσεις των πράξεων.

Θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε και με τη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και των συναδέλφων με μία προγραμματική σύμβαση για να αυξήσουμε τους υπαλλήλους ώστε να κάνουμε πολύ πιο γρήγορα τις καταχωρίσεις.

Εδώ το Κτηματολόγιο είναι εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Ποιος θα το καταλάβαινε τόσα χρόνια που το άφηνε κλειστό; Εδώ πραγματικά χτυπά ο παλμός της οικονομικής ανάπτυξης.

Εδώ είναι τα νησιά που έχουν χρήματα, δόξα τω Θεώ και μπορούν να επενδύσουν, να κάνουν πράξεις και να προσφέρουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Και χαίρομαι πολύ που το 2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Κτηματολόγιο αυτό θα μπει με όλα τα Κτηματολόγια στο εθνικό Κτηματολόγιο».

Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρής έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει από τον δήμαρχο Ρόδου να παρατείνει την παραχώρηση του κτηρίου τουλάχιστον για μία 20ετία, ώστε το Κτηματολόγιο να μείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ αναφερόμενος στο παλιό κτήριο του Κτηματολογίου και για τις δικαστικές υπηρεσίες που θα στεγάσει είπε τα εξής:

«Έχει ζητηθεί από το διοικητικό πρωτοδικείο να πάει εκεί και δεν έχουμε αντίρρηση. Θα εισηγηθώ θετικά να πάει εκεί το διοικητικό πρωτοδικείο και ακούω ότι θέλει να πάει και το ειρηνοδικείο. Περιμένω την αντίστοιχη επιστολή για να πάνε εκεί και οι δικές του υπηρεσίες.

Ώστε να δούμε τι θα κάνουμε σταδιακά και με το δικαστικό μέγαρο της Ρόδου. υπάρχει μία κατ’ αρχήν εκτίμηση, να τελειώσουμε με τα τεχνικά και τα οικονομικά, να δούμε τι χρειάζεται για να ανακατασκευαστεί.

Πότε άλλοτε είχαν γίνει αυτά; Πότε τα προβλήματα που δημιουργούνταν λύνονταν; Έχετε δει κανέναν γενικό γραμματέα Δικαιοσύνης να σας επισκέπτεται;

Έχω πάει και σε άλλα νησιά για να δω από κοντά πού υπάρχει πρόβλημα και να το λύσουμε. Σημασία στην πολιτική έχει η αποτελεσματικότητα. Από φούμαρα είχε χορτάσει ο ελληνικός λαός».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι προχωρά η ανέγερση του δικαστικού μεγάρου στην Κω, καθώς έχουν τελειώσει οι απαραίτητες μελέτες, ενώ συνοψίζοντας είπε: «μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε νέο κτήριο στο οποίο στεγάζεται το εθνικό Κτηματολόγιο, ένα νέο κτήριο που μετασκευάστηκε, στο οποίο θα μεταφερθούν δύο δικαστήρια και θα αρχίσουν οι εργασίες στο δικαστικό μέγαρο που αν πάμε καλά, σε μία διετία θα μπορούν να έχουν αποπερατωθεί».

Εν κατακλείδι, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι δεν θα είναι μεγάλος ο χρόνος που θα χρειαστεί για να τελειώσει ο εκσυγχρονισμός του παλιού κτηρίου δίνοντας λύσεις σε πολλές ανάγκες και έτσι ανοίγει και ο δρόμος ώστε ο υφιστάμενος χώρος, στον οποίο λειτουργούν τα δικαστήρια να κενωθεί σε ένα κομμάτι του και να μπορέσουν να αρχίσουν και εκεί κάποιες εργασίες.

Ο πρόεδρος του ΔΣΡ Βασίλης Περίδης ανέφερε παρεμπιπτόντως ότι ψηφίζεται σε δύο μέρες το νομοσχέδιο για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου στο εθνικό Κτηματολόγιο και ξεκινά πλέον σταδιακά η ψηφιοποίησή του.

Τέλος, ο βουλευτής Ιωάννης Παππάς ευχαρίστησε με δηλώσεις του δημόσια τον κ. Αλεξανδρή για την αγάπη και τη στήριξη που έχει δείξει στα νησιά μας, καθώς, όπως είπε, στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή στα προβλήματα του Κτηματολογίου όταν αντιμετωπίσαμε δύσκολες καταστάσεις.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι αιτήματα δεκαετιών βρήκαν λύσεις χάρη στη συνεργασία μαζί του.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών