Συμμετοχή του 7ου Γυμνασίου Ρόδου σε εκπαιδευτική συνάντηση Erasmus στην Τουρκία

Συμμετοχή του 7ου Γυμνασίου Ρόδου σε εκπαιδευτική συνάντηση Erasmus στην Τουρκία

Συμμετοχή του 7ου Γυμνασίου Ρόδου σε εκπαιδευτική συνάντηση Erasmus στην Τουρκία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 593 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + “Umweltfrundliches Europa-Die Zukunft beginnt jezt=Φιλική προς το περιβάλλον Ευρώπη. Το μέλλον αρχίζει τώρα”, την εβδομάδα από 8 έως 13 Μαΐου 2022 διεξήχθη η 3η εκπαιδευτική συνάντηση στην Αττάλεια της Τουρκίας στο σχολείο Özel Antalya Bahçeşehir Anadolu Lisesi.

Το σχολείο που διοργάνωσε τη συνάντηση είναι ιδιωτικό, παράρτημα αλυσίδας σχολείων με 125 σχολεία στην Τουρκία, ένα στον Καναδά και ένα στο Αζερμπαϊτζάν. Παρέχει εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο.

Στο πρόγραμμα Erasmus μετέχουν μαθητές του Γυμνασίου. Στη συνάντηση εκ μέρους του 7ου Γυμνασίου Ρόδου μετείχαν, δύο καθηγητές, ο Δημήτριος Μαριεττάκης και η Λουκία Ορφανού, οι μαθήτριες, Σελίν Ζαμαντάκη και Ναρίν Ντουραλή και οι μαθητές Σταμάτης Καστρουνής και Στέφανος Χρυσοχός. Γλώσσα εργασίας ήταν τα γερμανικά και τα αγγλικά.

Πιο αναλυτικά, από το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου και συγκεκριμένα από τους εκπαιδευτικούς Λουκία Ορφανού και Δημήτρη Μαριεττάκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η συνάντηση είχε ως θέμα τη «διατροφή και την αειφορία», πώς δηλαδή επιτυγχάνεται η μείωση έως εκμηδένιση των αποβλήτων από τη διατροφή μας.

Στις εργασίες τους οι μαθητές παρουσίασαν συνταγές μαγειρικής με υλικά που θα μπορούσαν να πεταχθούν. Μίλησαν επίσης για τρόπους μείωσης έως και εκμηδένισης των αποβλήτων από τα γεύματά μας.

Σε εργαστήρια που έγιναν στο σχολείο οι μαθητές έμαθαν να φτιάχνουν σβώλους σπόρων (seedballs) για να τους φυτέψουν σε περιοχές με έλλειψη βλάστησης, σε καμένες περιοχές, στις γειτονιές χωρίς πράσινο.

Ακόμα, μετείχαν σε εργαστήριο ρομποτικής όπου επιδείχθηκε το πώς κατασκευάζεται σύστημα ποτίσματος για το θερμοκήπιο του σχολείου.

Στον κήπο του σχολείου φύτεψαν λουλούδια και μετείχαν σε εργαστήριο κατασκευής σπιτιών για αδέσποτα ζώα από πλαστικά απορρίμματα (πλαστικά τελάρα, πλαστικές σακούλες κ.λπ.). Εξαιρετικά χρήσιμη για το θέμα της συνάντησης ήταν η επίσκεψη στο εργοστάσιο κατασκευής μηχανημάτων κομποστοποίησης και μηχανημάτων διαλογής απορριμμάτων Opsis.

Είδαμε οικιακούς κομποστοποιητές, αλλά και μεγαλύτερους για επιχειρήσεις εστίασης και διαπιστώσαμε τα οφέλη από τη χρήση τους. Κάποιοι λειτουργούσαν με φωτοβολταϊκά.

Στο φεστιβάλ περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του Δήμου Μουράτ Πασά (Muratpaşa) μαθητές και καθηγητές μετείχαμε σε εργαστήριο κατασκευής ψωμιού με επαναχρησιμοποιημένα υλικά και σε εργαστήριο στο οποίο μάθαμε τρόπους μακροχρόνιας διατήρησης των λαχανικών (λάχανο τουρσί).

Ενημερωθήκαμε επίσης για το σύστημα ανταποδοτικής περισυλλογής αποβλήτων που εφαρμόζει ο Δήμος (Komsu Kart).

Σύμφωνα με αυτό, οι δημότες διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους και τα δίνουν στον Δήμο συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό, το οποίο πιστώνεται σε ειδική κάρτα. Μέχρι στιγμής η συμμετοχή των δημοτών είναι μέτρια. Ο Δήμος ελπίζει σε μεγαλύτερη ανταπόκριση στο μέλλον.

Στο φεστιβάλ αυτό οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επιδοθούν σε ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες (διελκυστίνδα, kids –athletics) αλλά και να ενημερωθούν και για άλλες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως την εκστρατεία για τη διάσωση της μεσογειακής φώκια και της χελώνας καρέτα-καρέτα από ΜΚΟ.

Ο καθαρισμός μέρους της παραλίας κοντά στο ξενοδοχείο μας υπήρξε πράξη άκρως διδακτική. Τα απορρίμματα ήταν κυρίως αποτσίγαρα τα οποία λόγω των ρυπογόνων ουσιών που περιέχουν είναι επικίνδυνα για το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και για το έδαφος, τη χλωρίδα και την πανίδα.

Πρέπει οι καπνιστές να αποκτήσουν μια πιο υπεύθυνη συμπεριφορά και να χρησιμοποιούνται ευρέως βιοαποικοδομήσιμα φίλτρα.

Κατά τη συνάντησή μας, ακόμα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τους καταρράκτες Kursunlu (Φυσικό πάρκο με μεσογειακή βλάστηση), τον εντυπωσιακό καταρράκτη Manavgat κοντά στην αρχαία πόλη της Σίδης και τον καταρράκτη Düden (τον κατώτερο) στη Lara, που έχει δημιουργηθεί από σταθμό ανακυκλωμένου νερού και πέφτει στη Μεσόγειο.

Ιδιαίτερα μας εντυπωσίασε η περιήγηση στην πόλη της Τερμησσού, που είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις της αρχαιότητας. Η ανάβαση σε αυτήν μοναδική εμπειρία. Η πόλη σου αποκαλύπτεται σταδιακά και μένεις ενεός με το επίπεδο του πολιτισμού της. Ο Μ. Αλέξανδρος δεν μπόρεσε να την καταλάβει.

«Σαν αετοφωλιά μοιάζει..."», σύμφωνα με τον ιστορικό Αρριανό. Λόγω του φυσικού και ιστορικού πλούτου της, η πόλη έχει συμπεριληφθεί σε εθνικό πάρκο που φέρει το όνομά της, το Εθνικό Πάρκο Όρους Γκιουλούκ-Τερμησσός.

Ο επισκέπτης στην εσωτερική πόλη αφού περάσει δύο σειρές από τείχη διακρίνει την αγορά, το γυμνάσιο, το θέατρο κτισμένο στους ελληνιστικούς χρόνους και συμπληρωμένο κατά τους ρωμαϊκούς, ωδείο, ναούς και τάφους σκαλισμένους στο βράχο.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούμε το καλύτερα διατηρημένο θέατρο της αρχαιότητας, το θέατρο της Ασπένδου του 2ου αιώνα μ.Χ. έργο του αρχιτέκτονα Ζήνωνα. Το κοίλο ήταν κατασκευασμένο αμφιθεατρικά και έφερε τρία διαζώματα, (το κάτω, το μεσαίο και το άνω με θολωτές καμάρες) ενδιάμεσα των οποίων φέρονταν ανά είκοσι σειρές μαρμάρινων καθισμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη παρουσιάζει η μεγάλη πρόσοψη της σκηνής που το ύψος της έφθανε περίπου τα 14 μ.

Και η περιήγηση στη Σίδη μας εντυπωσίασε! Ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Κύμης της Εύβοιας κατά τον 7ο αιώνα π.Χ.

Η πόλη άκμασε σημαντικά κατά τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ., και αποτελούσε μαζί με την Αττάλεια το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Σήμερα είναι ορατά κατάλοιπα από το αρχαίο θέατρο (ρωμαϊκό), την αγορά με ναό της θεάς Τύχης, βιβλιοθήκη, τον ναό του Απόλλωνα (περίπτερος κορινθιακού ρυθμού, 2ου αιώνα μ.Χ.) και της Αθηνάς και από τη βυζαντινή περίοδο εκκλησία (βασιλική 5ου αιώνα μΧ και ναίσκος 8ου αιώνα μ.Χ.), σπίτια και Νοσοκομείο. Η πόλη είναι και ένα πολύ σημαντικό τουριστικό κέντρο που αναπτύσσεται συνεχώς.

Όλα αυτά τα μνημεία του Μικρασιατικού χώρου είναι κτισμένα σε κλίμακα μεγαλύτερη απ’ ό,τι τα ελληνικά γι’ αυτό και εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα!

Ακόμα, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην παλιά πόλη της Αττάλειας, το Καλέ Ιτσί, που βρίσκεται εντός των αρχαίων τειχών.

Από τα σωζόμενα ρωμαϊκά τείχη αξιοσημείωτη είναι η πύλη του αυτοκράτορα Αδριανού, ο οποίος επισκέφτηκε την Αττάλεια το 130 μ.Χ. και η οποία διατηρείται σε καλή κατάσταση. Αποτελεί ένα από τα τοπόσημα της πόλης.

Είδαμε επίσης οικίες οθωμανικού αρχιτεκτονικού στυλ που έχουν συντηρηθεί και αναστηλωθεί, στο χώρο της παλιάς ελληνικής συνοικίας και το λιμάνι. Επισκεφθήκαμε επίσης το Μουσείο της Αττάλειας, ένα από τα μεγαλύτερα της Τουρκίας, όπου φιλοξενούνται ευρήματα των πολιτισμών, που άνθισαν στην Αττάλεια και τις γειτονικές πόλεις.

Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση της συνάντησης οφείλουμε στους/στις συναδέλφους καθηγητές/-τριες του σχολείου που μας φιλοξένησε, στον Mehmet Ümit Duran, εκπρόσωπο επικοινωνίας του προγράμματος, τον διευθυντή του σχολείου όπως επίσης και στις υπόλοιπες και υπόλοιπους συναδέλφους/-ισσες και στους/στις μαθητές/-τριες από την Τουρκία, που μας φιλοξένησαν με τόση θέρμη και αγάπη και μας συνόδευσαν με μεγάλη προθυμία σε κάθε ομαδική δραστηριότητα. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε ακόμα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των υπόλοιπων σχολείων από την Γερμανία, τη Δανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα γίνει στη Ρόδο, στο σχολείο μας από τις 2 έως τις 7 Οκτωβρίου 2022 με θέμα: «Διαχείριση αποβλήτων – ανακύκλωση».

Ευχαριστούμε, τέλος, και δημόσια τον διευθυντή, την υποδιευθύντρια και τους υπόλοιπους συναδέλφους του σχολείου μας που διευκόλυναν με κάθε τρόπο το ταξίδι μας. Μια τελευταία λέξη για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας: Συγχαρητήρια για την άξια εκπροσώπηση του σχολείου μας».

Διαβάστε ακόμη

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο απέσπασε η Anosis Robotics Academy στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Πασχαλινά έθιμα στο 14ο Δ.Σ. Ρόδου

Επίσκεψη στο «Χαραλάμπειο» από το Γυμνάσιο Παραδεισίου

Workshop στο 2ο Πειραματικό Δ.Σ. Ρόδου