Αποφασίστηκε η ίδρυση οργανισμού διαχείρισης προώθησης προορισμού

Αποφασίστηκε η ίδρυση οργανισμού διαχείρισης προώθησης προορισμού

Αποφασίστηκε η ίδρυση οργανισμού διαχείρισης προώθησης προορισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 330 ΦΟΡΕΣ

Η ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Προώθησης Προορισμού, του DMMO όπως λέγεται, για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποφασίστηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ στο αίτημα που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, θα περιλαμβάνεται και αυτό του χαρακτηρισμού της περιοχής μας ως πρότυπου τουριστικού προορισμού.

Εισηγητής επί του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό θέμα αφού ο τουρισμός προσφέρει στα νησιά μας το 97% του ΑΕΠ.

Και είπε στη συνέχεια: «Ως Περιφερειακή Αρχή νομίζω ότι όλοι, συνολικά, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για αυτά τα οποία έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα τα χρόνια της πανδημίας αλλά και τη φετινή χρονιά που είναι και αυτή ιδιαίτερα δύσκολη. Έχουμε κατορθώσει να φθάσουμε σε κορυφές.

Η Περιφέρειά μας έχει γίνει πλέον συλλέκτης βραβείων για την τουριστική της παρουσία και αυτό φυσικά δεν οφείλεται μόνο στη δική μας δράση, πρωτοβουλία και στρατηγική, οφείλεται στη συμμετοχή όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται σ’ αυτό που αποκαλούμε τουριστική βιομηχανία, τουριστικό προϊόν: του ιδιωτικού τομέα, των Δήμων, των φορέων. Όλοι μαζί νομίζω έχουμε βάλει ένα λιθαράκι και έχουμε καταφέρει το Νότιο Αιγαίο να βρίσκεται στην κορυφή».

Είπε, όμως, στη συνέχεια, ότι το παραπάνω μας δημιουργεί επιπρόσθετες υποχρεώσεις και αυτό που θέλουν είναι να πετύχουμε τον δεύτερο στόχο που είναι να παραμείνουμε στην κορυφή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε κάνοντας μία ανάγνωση των λαθών που ενδεχομένως έχουμε κάνει αλλά και των προοπτικών που υπάρχουν ώστε να τα συνδυάσουμε και να συνδιαμορφώσουμε μία πρόταση, πάνω στην οποία θα στηριχθούμε για το μέλλον.

Περιγράφοντας τι είναι ο DMMO, ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι πρόκειται για έναν Οργανισμό, ο οποίος λειτουργεί με αυστηρά τεχνοκρατικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που είναι όμως πολυσυλλεκτικός, δυναμικός, ανοικτός σε όλους και ο οποίος επιδιώκει να έχουν μία ενιαία φωνή και παρουσία ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όλα τα νησιά ώστε να μην υπάρχει αυτή η πολυφωνία στην παρουσίαση της περιοχής μας και του προϊόντος.

«Μας χωράει όλους και η πρόθεσή μας είναι αυτή, όπως το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, να συνεργαζόμαστε με όλους», είπε ο κ. Λεονταρίτης και ανέφερε ότι DMMO έχουν δικαίωμα να ιδρύσουν και οι Δήμοι και ευχήθηκε να το κάνουν και όλα αυτά μπορούν να μπουν κάτω από τον DMMO της Περιφέρειας, ομπρέλα της Περιφέρειας, και να συνδιαμορφώνουν το μέλλον.

Από πλευράς της μείζονος μειοψηφίας, της παράταξης του κ. Μανώλη Γλυνού, εισηγητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Κουνάκης, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ιστορία του DMMO ξεκινάει από πολύ παλιά, από το Επιμελητήριο και είναι σημαντικό να έχουμε μία δομή για τη διαχείριση κρίσεων, ειδικά με αυτά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Είπε, ακόμη, ότι οι άνθρωποι της τουριστικής μας βιομηχανίας, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες, είναι το πιο σημαντικό και ζωντανό κύτταρό της.

Επίσης, ως παράταξη, θέλουν να προστεθεί στον DMMO μέσω της Κ2 η δια βίου μάθηση όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, έχοντας και την εμπειρία στην εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό για την αντιμετώπιση του covid.

Προτείνουν, λοιπόν, τη δημιουργία μίας ακαδημίας τουρισμού μέσω του DMMO, ώστε να εκπαιδεύεται το ανθρώπινο δυναμικό του τουρισμού, όσον αφορά την εξυπηρέτηση και σ’ αυτό να περιλαμβάνεται και η διαχείριση παραπόνων για κάθε επιχείρηση.

Είπε, μάλιστα, ότι στόχος θα πρέπει να είναι να υπάρχει τέτοια ποιότητα εξυπηρέτησης που να γίνουμε σημείο αναφοράς.

Ζήτησε, επίσης, να εκδοθεί ψήφισμα όσον αφορά τις διακοπές ρεύματος από τους παρόχους σε εργαζομένους και επιχειρηματίες στα νησιά μας, τουλάχιστον μέχρι τα νέα μέτρα.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κα Μαρία Χατζηγιάννη, μεταξύ άλλων, είπε ότι στη Ρόδο έχει ξαναγίνει η συζήτηση για τον DMMO και την προηγούμενη θητεία και τώρα έχει κατοχυρωθεί και νομοθετικά. Το θέμα, για τους ίδιους, είναι σε τι θα συμβάλει η τοπική διοίκηση.

Όπως είπε, ο σκοπός και οι στόχοι του είναι προδιαγεγραμμένοι, συμπληρώνοντας τον ΕΟΤ που παίζει παρόμοιο ρόλο, στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό.

Με αφορμή και την παρουσία του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ρέτσου, τις προηγούμενες ημέρες στη Ρόδο, για την παρουσίαση της στρατηγικής για τον τουρισμό, θέλησε να πει ότι αυτό που έκανε σαφές είναι ότι το κράτος οφείλει να ελέγχει, να προστατεύει τον ανταγωνισμό και να προχωρά σε ουσιαστικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις στον τομέα εργασίας.

Όπως είπε, ο Οργανισμός που θα ιδρυθεί από την Περιφέρεια, ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Για το δεύτερο, ρώτησε ποιες είναι οι ρυθμιστικές αποφάσεις για την αγορά εργασίας καθώς, όπως είπε, διευρύνεται μία εργασιακή ζούγκλα.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τα έσοδα από τον τουρισμό και αν δεν έχουμε, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ως εκ τούτου-συνέχισε-πρέπει να γίνονται δράσεις που στηρίζουν τον τουρισμό και να έχουν θετικό αντίκρισμα για την κοινωνία.

Όπως είπε, λοιπόν, συζητούν να δημιουργηθεί ένας καινούργιος Οργανισμός που ναι μεν θα υπάρξουν και τροπολογίες στο καταστατικό της αναπτυξιακής εταιρίας της Περιφέρειας, Κ2, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε περίπου πώς θα λειτουργήσει ώστε να είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του και να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Έθεσε, ακόμα, αρκετά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού ενώ συμφώνησε να μπουν και τα ζητήματα διά βίου μάθησης.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού, κ. Κώστας Χρυσοχοΐδης, είπε μεταξύ άλλων ότι αν έφτιαχναν DMMO στα μεγάλα νησιά της περιφέρειας, δεν θα ήταν δίκαιο για τα μικρά αφού δεν θα μπορούσαν να μπουν στην ομπρέλα της Περιφέρειας.

Είπε, ακόμη, ότι αυτή είναι η πιο φρόνιμη λύση αφού εάν κάποια νησιά θέλουν να ιδρύσουν DMMO και να λειτουργούν ανεξάρτητα, θα μπορούν να παράλληλα να στηρίζονται από αυτόν της ΠΝΑΙ.

Σχετικά με την εκπαίδευση, θύμισε ότι είχε γίνει κίνηση παλαιότερα από το Επιμελητήριο για την ίδρυση τουριστικής σχολής, όταν Πρόεδρος ήταν ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, και Αντιπρόεδρος ο ίδιος. Μίλησε ακόμη για τις μεγάλες επιτυχίες της Περιφέρειας στον τουρισμό τα χρόνια της πανδημίας, το 2020 και το 2021, και όπως είπε όταν τα συγκεράσουμε όλα αυτά θα καταλάβουμε πόσο επιβεβλημένη είναι η ίδρυση του DMMO.

Ο περιφερειάρχης

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης, καταρχάς είπε ότι κάποιοι έχουν μείνει σε ξύλινα συνθήματα της προηγούμενης δεκαετίας. Τι θα πει μετρήσιμα αποτελέσματα σήμερα, ρώτησε, και είπε ότι δεν υπάρχει παράδειγμα στην ΠΝΑΙ που δεν υπάρχουν τέτοια, από τη στιγμή που γύρισαν το πλάνο τους σε ψηφιακό σε ένα συντριπτικό ποσοστό και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα.

Μεταξύ των οποίων, είναι ότι 381 εκατ. αποδέκτες που είχε η καμπάνια της ΠΝΑΙ, το οποίο μπορούν να περιγράψουν πολύ συγκεκριμένα.

Όσον αφορά στην ποιότητα, αναρωτήθηκε πως μετριέται και είπε ότι αυτό γίνεται από δείκτες συγκεκριμένους, που συνίστανται στο πόσα ξοδεύει ο κάθε επισκέπτης ανά ημέρα στον τόπο επίσκεψης, ανά διανυκτέρευση, είναι το εισόδημα που παράγεται σε κάθε τόπο ανά επισκέπτη και η ΤτΕ, ο πιο αξιόπιστοςς φορέας, το κάνει αυτό κάνει χρόνο και τα τελευταία χρόνια το Νότιο Αιγαίου είναι τουλάχιστον 20 μονάδες πάνω από τη δεύτερη περιφέρεια της χώρας.

Μάλιστα, είπε ότι αυτό που ειπώθηκε από τον ΣΕΤΕ για τον ποιοτικό στόχο για το 2030, στο Νότιο Αιγαίο ο στόχος πιάστηκε το 2021, εννέα χρόνια πριν, και ήταν 43% πάνω.

Είπε, ακόμη, ότι στην πράξη το είχαν υλοποιήσει τον DMMO, δουλεύοντας εδώ με τη λογική του τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας και τώρα υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο.

Όπως εξήγησε, αυτό ήταν η πρωτοβουλία των φορέων για τον τουρισμό, που ήταν μία ομάδα και αποφάσιζαν για τις κινήσεις τους. Θύμισε, ακόμα, ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από το 2016 και από τότε σπάμε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο αλλά το ρεκόρ που θα πάρει μαζί του ως παράσημο, όταν θα φύγει από την πολιτική, είναι του 2020 που, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ήταν το μεγαλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του τουρισμού παγκοσμίως και για το οποίο θα μιλάει όλος ο κόσμος για πάντα αφού κάθε 120 χρόνια υπάρχει πανδημία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ότι αυτό απέδειξε ποιοι είχαν σχέδιο και κότσια απέναντι σε μία μειοψηφία που «έγδερνε» κάθε μέρα ψάχνοντας να βρει το λάθος σε μία πρωτόγνωρη καταιγίδα.

Τόνισε, ακόμη, ο Περιφερειάρχης ότι έμειναν όρθια νησιά και είχαν εισόδημα και το 2020 και το 2021 και προφανώς και το 2022 που προέβλεψαν ότι θα έχουμε μία χρονιά εξαιρετική. Και αυτό, όπως είπε, γιατί δουλεύουν εντατικά, έχουν σχέδια και τους εμπιστεύονται.

Είπε, ακόμη, ο Περιφερειάρχης ότι με άνεση αναπληρώνουν το κενό της ρωσικής αγοράς, το οποίο δεν ήταν και μικρό.

Για την Ακαδημία τουρισμού είπε ότι είναι ένας φορέας που θα κάνει εκπαίδευση και μέσα στο Rodos co lab, περιγράφεται με σαφήνεια και η Ακαδημία τουρισμού και υπολογίζουν να λειτουργήσει τον τρίτο χρόνο αυτού του project.

Ειδική μνεία έκανε στο ΚΕΚ που πραγματοποίησε 40 χιλιάδες σεμινάρια το 2020 και θα συνεχίσει μέχρι να πάρει σάρκα και οστά η Ακαδημία, για την οποία πιθανόν να χρειαστούν και νομοθετικές παρεμβάσεις.

Για το ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είπε ότι DMMO δεν χρειάζεται μόνο για την καλύτερη οργάνωση ενός προορισμού αλλά και γιατί πρέπει να κινητοποιηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια.

Ανέφερε, ακόμη, Περιφερειάρχης ότι στην εισήγηση θα περίμεναν να περιλαμβάνεται και ο ορισμός της αναπτυξιακής εταιρίας Κ2 ως τον DMMO της περιφέρειας, κάτι που θα κάνουν σε ένα από τα επόμενα π.σ. γιατί θέλουν να έχουν όσο γίνεται καλύτερη εικόνα για τους κανόνες που θέτει το Κράτος.

Επίσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι ελεύθερος κάθε Δήμος να προχωρήσει στη δημιουργία δικού του DMMO και τόνισε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να αναδεικνύει το brand κάθε νησιού.

Έκανε γνωστό, ακόμη, ότι θα ζητήσουν από τον Υπουργό να χαρακτηριστεί ο DMMO του Νοτίου Αιγαίου ως πρότυπος τουριστικός προορισμός καθώς είναι ο πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού, αφού κάτι τέτοιο συνοδεύεται από κάποια προνόμια. Θα είναι ομπρέλα για όλα τα νησιά, επεσήμανε.

Ακολούθως, θετικά ψήφισαν οι περισσότερες παρατάξεις του π.σ., πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που το καταψήφισε ενώ αρνητικά ψήφισε και ο κ. Σαρικάς από την παράταξη του κ. Γλυνού.

Τέλος, σύσσωμο το π.σ. συνεχάρη τη Δήμαρχο Τήλου, κα Μαρία Καμμά, για την ολοκληρωμένη εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης αποβλήτων στο νησί, με διαλογή στην πηγή.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος