Στην Εισαγγελία και στο σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών προσέφυγε η αντιπολίτευση του δήμου Χάλκης

Στην Εισαγγελία και στο σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών προσέφυγε η αντιπολίτευση του δήμου Χάλκης

Στην Εισαγγελία και στο σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών προσέφυγε η αντιπολίτευση του δήμου Χάλκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 467 ΦΟΡΕΣ

Κλιμακώνεται η κόντρα ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο της Χάλκης, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθες από τη μειοψηφία του δ.σ. έγινε ήδη προσφυγή στο σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών και στην Εισαγγελία για τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τα σκουπίδια.

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση:
«Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, με επιστολές και αναρτήσεις, τόσο των δημοτικών συμβούλων της Χάλκης όσο και των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού, και μετά την πλήρη αδιαφορία, επί ενάμιση και πλέον χρόνο, της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου προσωπικά, σε σχέση με την ελεεινή και άκρως ανθυγιεινή κατάσταση των νέων χωματερών στο νησί μας, υποβάλαμε προς την κυρία Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ρόδου, καθώς και προς το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορά με την οποία ζητάμε να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενέργειες, ώστε να αντιληφθεί επιτέλους ο Δήμαρχος Χάλκης και η δημοτική του αρχή, ότι δεν μπορεί για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι να αντέξει η δύσμοιρη Χάλκη, οι κάτοικοι της και οι επισκέπτες της, την ελεεινή και εξαιρετικά ανθυγιεινή αυτή κατάσταση που μας καταδίκασαν να βλέπουμε όλοι, στις νέες χωματερές που δημιούργησαν.

Στην Αναφορά επισημαίνεται:
«Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,
Η Χάλκη είναι ένας προστατευόμενος διατηρητέος οικισμός, γνωστός διεθνώς για την ιδιαίτερη ομορφιά του.

Το νησί της Χάλκης υπάγεται ολόκληρο στις προστατευτικές διατάξεις NATURA 2000.

Επιπροσθέτως ο οικισμός της Χάλκης προστατεύεται από αρχιτεκτονικής πλευράς, από το Προεδρικό Διάταγμα του πρώην Υπουργείου Αιγαίου και νυν Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που αποτελεί έκτοτε την βάση, για τις αποφάσεις της Πολεοδομίας Ρόδου και της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής Ρόδο, σε σχέση με τα πολεοδομικά και οικιστικά θέματα της Χάλκης.

Όλες τις ανωτέρω προστατευτικές διατάξεις μερίμνησε η πολιτεία να θεσπίσει, προκειμένου να διαφυλάξει την ανυπέρβλητη ομορφιά του μικρού αυτού νησιού της Δωδεκανήσου.

Δυστυχώς ο Δήμος της Χάλκης, ενώ θα έπρεπε να προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να διατηρεί την εικόνα του νησιού στο υψηλό περιβαντολογικό επίπεδο που του αρμόζει, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, προβαίνει σε ενέργειες απολύτως καταστροφικές για το περιβάλλον του νησιού και την εικόνα του, προς τους έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Ο σημερινός Δήμαρχος δημιούργησε τον τελευταίο ενάμιση και πλέον χρόνο, τρεις καινούργιους παράνομους σκουπιδότοπους, επάνω στους πιο πολυσύχναστους, από τους επισκέπτες του νησιού, δρόμους του, ήτοι:

1. Τη μετατροπή του χώρου της δήθεν ανακύκλωσης, σε βρωμερό σκουπιδότοπο, όπως μπορείτε να δείτε και στις συνημμένες φωτογραφίες που συνυποβάλλουμε, ο οποίος βρίσκεται επί του κεντρικότερου οδικού άξονα του νησιού, που οδηγεί από τον κεντρικό οικισμό στο παλιό χωριό, λίγα μόλις μέτρα από την παραλία του Ποντάμου, τον οποίο διαπερνούν είτε με αυτοκίνητο, είτε περπατώντας, όλοι οι επισκέπτες του νησιού μας με όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα δυσφήμησης.

2. Την επαναλειτουργία της παλαιότερης παράνομης χωματερής, που έκλεισε προ ετών η προηγούμενη δημοτική αρχή, στην τοποθεσία «Αντράμασο» επί του πολυσύχναστου τουριστικά δρόμου που ενώνει το παλιό χωριό με το μοναστήρι του Άη Γιάννη, την οποία επαναχρησιμοποιεί ο σημερινός Δήμαρχος για καύσεις κάθε είδους απορριμμάτων (συνημμένες φωτογραφίες).

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη χωματερή έκλεισε και αποκαταστάθηκε προ ετών, με δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Τη δημιουργία παράνομου νεκροταφείου κάθε είδους κουφαριών αυτοκινήτων, επί του πολυσύχναστου τουριστικά δρόμου, που οδηγεί από τον κεντρικό οικισμό προς την παραλία των Κανίων (συνημμένες φωτογραφίες).

Δυστυχώς έχει παρέλθει πολύ μεγάλο διάστημα, μεγαλύτερο του ενάμιση χρόνου, από τότε που άρχισε να δημιουργείται το άθλιο αυτό φαινόμενο των νέων χωματερών, και καθ´ όλο αυτό το διάστημα αντί ο δήμαρχος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αυτό συνεχώς διογκωνόταν σε βαθμό να φτάσει σε αυτήν την ανεκδιήγητη εικόνα που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Τόσο εμείς, ως υπεύθυνοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χάλκης, όσο και κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, όλο αυτό το διατρέξαν χρονικό διάστημα του ενάμιση και πλέον έτους, έχουμε κατ´ επανάληψη στιγματίσει την απαράδεκτη και άκρως ανθυγιεινή δημιουργία των προαναφερόμενων χωματερών, καθώς και με επιστολές μας προς τον δήμαρχο, και αναρτήσεις μας στο διαδίκτυο, οι δημοτικοί σύμβουλοι, ζητήσαμε την αποκατάσταση της άθλιας κατάστασης, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος και η δημοτική του αρχή (Σχετ. 1 και 2).

Αναζητώντας μία βοήθεια στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το νησί μας, απευθυνθήκαμε με επιστολή μας προς τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου, κύριο Γ. Κούρτη, στις 14 Φεβρουαρίου 2020 (Σχετ. 1), η οποία κατέληγε ως ακολούθως:

«Έχουν παρέλθει ήδη δύο καλοκαίρια με τις απαράδεκτες αυτές καταστάσεις και εικόνες και οδηγούμεθα ολοταχώς προς το τρίτο καλοκαίρι (του 2022) και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τον Δήμαρχο και την δημοτική του αρχή, με τις επιστολές μας και τις δημοσιεύσεις μας για το θέμα αυτό, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά συν το χρόνο χειροτερεύουν οι καταστάσεις.

Η Χάλκη είναι ένα νησί του οποίου η οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την τουριστική δραστηριότητα, και όπως καταλαβαίνετε κύριε Διευθυντά, τέτοιου είδους ελεεινές εικόνες και βρωμερές καταστάσεις, επάνω στους κεντρικότερους οδικούς άξονες του νησιού μας, δημιουργούν πολύ δυσάρεστες εντυπώσεις στους επισκέπτες μας, που σε καμία περίπτωση δεν αναλογούν στην συνολική εικόνα της Χάλκης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως προβείτε το ταχύτερο σε όλες τις ανάγκες ενέργειες, που προβλέπονται από τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας σας, προκειμένου να επανέλθει ο Δήμαρχος στην νομιμότητα, απελευθερώνοντάς το νησί μας από τους τρεις νέους βρωμερούς σκουπιδότοπους, για να μη ξαναζήσουμε και το καλοκαίρι του 2022 την ίδια αθλιότητα».

Επειδή είχαν παρέλθει ήδη επτά εβδομάδες από την πρώτη, ως άνω, επιστολή μας, χωρίς κάποια ανταπόκριση, επανήλθαμε στις 6 Μαΐου 2022, με νέα μας επιστολή προς την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου (Σχετ. 2), η οποία κατέληγε ως ακολούθως:

«Κύριε διευθυντά, επειδή ο Δήμαρχος Χάλκης εννοεί να μην κάνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της άθλιας και ανθυγιεινής αυτής μάστιγας στο νησί μας, και επειδή ήδη όπως γνωρίζετε η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και οι επισκέπτες της Χάλκης δυστυχώς θα είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν τη θλιβερή αυτή εικόνα, η οποία δεν αναλογεί στο πολύ όμορφο νησί μας, ζητούμε να μην καθυστερήσετε άλλο τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται από την υπηρεσία σας, προκειμένου να συνετίσετε τον Δήμαρχο και τη δημοτική του αρχή, ώστε να μην συνεχίσουν την ίδια συμπεριφορά τους, που περιφρονεί τους δημότες και τους επισκέπτες της Χάλκης, δυσφημεί την εξαιρετική εικόνα του νησιού μας, ζημιώνει κατάφωρα την τουριστική δραστηριότητα της Χάλκης και περιφρονεί εντελώς τη νομιμότητα και τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Αναμένουμε άμεσα την ήδη πολύ καθυστερημένη επίσκεψή σας στη Χάλκη, προκειμένου να συντάξετε τη σχετική πραγματογνωμοσύνη σας για το θέμα, και να προβείτε στις νόμιμες ενέργειες που προβλέπει η νομοθεσία.
Επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, προκειμένου να εφαρμοστεί η νομιμότητα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ήδη είμαστε στις 30 Μαΐου 2022, δηλαδή ενάμιση και πλέον χρόνο από τότε που δημιουργήθηκαν οι νέες ελεεινές χωματερές της Χάλκης και δυόμισι μήνες από την πρώτη μας επιστολή προς την υπηρεσία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου, και η μεν κατάσταση στα σκουπίδια επιδεινώνεται συνεχώς, η δε προσέλευση της επιτροπής και η σχετική πραγματογνωμοσύνη, που ασφαλώς θα παρακινούσε τον δήμαρχο να προβεί σε σύννομες ενέργειες αντιμετώπισης των βουνών των σκουπιδιών, μεταφέροντας τα στον ΧΥΤΑ της Ρόδου, όπως έχει σχετική άδεια από το παρελθόν ο Δήμος Χάλκης, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.

Μεταξύ των φωτογραφιών που σας υποβάλλουμε συνημμένα, οι οποίες δείχνουν το μέγεθος της συνολικής αθλιότητας, υποβάλλουμε και δύο φωτογραφίες, που ελήφθησαν από μία από τις συχνές καύσεις κάθε είδος απορριμμάτων, που πραγματοποιεί ο Δήμαρχος Χάλκης, στον παράνομο χώρο της παλαιάς χωματερής, στην τοποθεσία «Αντράμασο», η οποία όπως προαναφέραμε, έκλεισε και αποκαταστάθηκε με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαΐκής Ένωσης, κατά την διάρκεια της θητείας του προηγούμενου Δημάρχου.

Η καύση που εμφαίνεται στις δύο αυτές φωτογραφίες πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία που σας υποβάλλουμε καθώς και τις συνημμένες φωτογραφίες από την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας, παρακαλούμε να διερευνήσετε εάν συντρέχουν παράνομες ενέργειες, στις οποίες έχουν υποπέσει τόσο ο Δήμαρχος Χάλκης, με την επί ενάμιση και πλέον χρόνο τακτική του, της απαράδεκτης συσσώρευσης του τεράστιου όγκου σκουπιδιών στις προαναφερόμενες χωματερές, καθώς και στις πιθανές ευθύνες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία ως αρμόδια επιβλέπουσα για το περιβάλλον αρχή, αφενός στο διατρέξαν χρονικό διάστημα της συσσώρευσης των σκουπιδιών στην Χάλκη, και αφετέρου μετά τις δύο προαναφερόμενες επιστολές μας, μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της.

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχημένη η αναβίωση του εθίμου " Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων " στη Χάλκη

Το Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων στη Χάλκη: Μια Παράδοση που Αναβιώνει

Χώρος περίθαλψης για τα ζώα συντροφιάς στη Χάλκη

Τιμώμενο νησί η Χάλκη στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Ιδρυτική βραδιά της Λέσχης Lions Χάλκης

Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, για το έργο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης