Ξεκίνησε η β’ φάση έργων του φράγματος Γαδουρά

Ξεκίνησε η β’ φάση έργων του φράγματος Γαδουρά

Ξεκίνησε η β’ φάση έργων του φράγματος Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 385 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη χθες προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας, δήμου Ρόδου και ΔΕΥΑΡ

Μία ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που ήταν η Κυριακή 5 Ιουνίου, ξεκίνησε η λειτουργία της β’ φάσης του φράγματος Γαδουρά και σήμερα δημοπρατείται, όπως ανακοινώθηκε κατά την υπογραφή χθες της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στη ΔΕΥΑΡ την Περιφέρεια και τον Δήμο Ρόδου.

Συγκεκριμένα, στην υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας για τη λειτουργία του Υδραγωγείου και των δικτύων του Φράγματος Γαδουρά προχώρησαν χθες ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Γιάννης Καμπούρης.

Για το μεγάλο αυτό έργο και τι σημαίνει για την ύδρευση στο νησί της Ρόδου, παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, οι παραπάνω. Πρώτος τον λόγο πήρε, βέβαια, ο Δήμαρχος ο οποίος είπε αρχικά: «Έχω την εντύπωση ότι ίσως κάποιοι δεν συνειδητοποιούν το τι συμβαίνει μέσα στο δημοτικό Μέγαρο και μέσα στη σημερινή Δημοτική Αρχή.

Ο Γ. Καμπούρης (αριστερά), ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης υπογράφουν τη συμφωνία συνεργασίας
Ο Γ. Καμπούρης (αριστερά), ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης υπογράφουν τη συμφωνία συνεργασίας

Εγώ, όπως το περιγράφω, είναι ότι, το ένα μετά το άλλο, τα αναγκαία έργα για τον πολίτη μας, τα προβλήματα τα οποία δεν τα δημιούργησα, τα βρήκα, λύνονται με υπογραφές, με έργα, τα οποία προκηρύσσονται, εκτελούνται και, σιγά-σιγά, θα τα βρούμε να τα ανοίγουμε και να τα λειτουργούμε, και να απολαμβάνει ο ροδίτης τη χρησιμότητα της λειτουργίας τους.

Αυτήν ακριβώς τη χρησιμότητα την οποία στερήθηκε απ’ αυτούς που –είμαι βέβαιος-θα είναι εκείνοι που θα σπεύσουν να απαντήσουν, όπως πάντα κάνουν, και να πουν για χίλια-μύρια κουσούρια που έχει…η τελευταία σελίδα στον χαρακτήρα της γραφής των γραμμάτων!

Όμως, αυτοί οι άνθρωποι που... σκούζουν σήμερα είναι οι άνθρωποι οι οποίοι μου άφησαν αυτά τα περιβλήματα, πάρα πολλά προβλήματα.

Και τα έργα που γίνονται είναι απ’ αυτά που δεν τόλμησε κανένας στο παρελθόν, ούτε να ανοίξει ούτε ν’ αγγίξει, ούτε βέβαια να λύσει», είπε και αναφέρθηκε στον βιολογικό, το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και στο συγκεκριμένο μεγάλο έργο που ήταν «μόνο στα μυαλά αυτών που πέρασαν από τη θέση τη δική μου γιατί αν μπορούσαν ή αν σκόπευαν να το κάνουν καλύτερα, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το έκαναν», συμπλήρωσε.

Επί του συγκεκριμένου έργου, λοιπόν, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι τρεις μεγάλες περιοχές του νησιού, ελπίζουν, πολύ-πολύ σύντομα να έχουν αδιάλειπτη παροχή νερού, και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Αυτές είναι η Νότια Ρόδος, ο Αρχάγγελος και τα’ Αφάντου καθώς η χθεσινή υπογραφή της π.σ. είναι η απόδειξη ότι το νερό στο νησί δεν είναι ζητούμενο αλλά είναι αυτονόητο, όπως είπε.

Ο ίδιος, έκανε λόγο, ακόμα, για «ένα πολύ σοβαρό έργο», εκατό χλμ. περίπου και οι σωλήνες παροχής του νερού, με όλες τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που θα προμηθεύουν νερό σε δύσκολες συνθήκες διακοπής ρεύματος, τα αντίστοιχα αντλιοστάσια, «ένα έργο συνολικό το οποίο λύνει μια και καλή το πρόβλημα το οποίο το παραλάβαμε μετά από πολλά χρόνια νομίζω βίαιης ταλαιπωρίας των κατοίκων», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, γύρισε πίσω στον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ανέλαβε, και, υπήρχαν χωριά όχι... στην Ελβετία και σε σαλέ, σε χωριά στη Ρόδο, στην περιοχή που πριν 25 χρόνια προμήθευε σίγουρα όλα τα νησιά του Αιγαίου νερό, να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο για να βράσουν μακαρόνια!

Μάλιστα, θύμισε ότι στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και στον πρώην Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο χάρισε και τις παρατάσεις, καθώς έπρεπε να είχε αναλάβει και του έδωσε τους τρεις μήνες από την εκλογή του, επιτρέποντάς του να κάνει ακόμα και εκείνα που καθυστέρησε, κατά τη γνώμη του, να κάνει.

Ο Δήμαρχος, μίλησε και για την πίστη του στην αρχή της συνεργασίας και όπως είπε οι σχέσεις του με την Περιφέρεια και τον κ. Χατζημάρκο «ήταν, είναι και θα είναι πάντα τέτοιες που λύνουν προβλήματα το ένα μετά το άλλο».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εξαιρετικούς συνεργάτες, όπως είπε, της ΔΕΥΑΡ, του Δήμου και της Περιφέρειας που εργάζονται υπό την καθοδήγησή τους.

Ο περιφερειάρχης
Στην εισαγωγή της τοποθέτησής του, ο Περιφερειάρχης είπε ότι, δυστυχώς, στον δημόσιο διάλογο, συγκεκριμένες ομάδες, με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά μεταξύ άλλων, έχουν κακοποιήσει και το τι πρέπει να κάνει μία Αρχή για το περιβάλλον και εξήγησε:

«Περιβάλλον είναι τα δεκάδες έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σε πολύ λίγα χρόνια, τώρα τελευταία, έχουμε βγάλει στα πενήντα νησιά του Νοτίου Αιγαίου».

Και συνέχισε: «Περιβάλλον δεν είναι οι στημένες καταγγελίες, περιβάλλον δεν είναι ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών, από στημένους.

Περιβάλλον είναι όλα τα έργα αποχέτευσης σε νησιά που δεν είχανε ποτέ (σ.σ. Σύμη, Χάλκη, Τζια, Σίφνος κτλ.), περιβάλλον είναι τα δεκάδες έδρα ύδρευσης σε νησιά που επίσης είχαν τεράστιες ανάγκες να αποκτήσουν υποδομές ύδρευσης (σ.σ. Μύκονος, Κως, Κύθνος)».

Αναρωτήθηκε, στη συνέχεια, τι είναι περιβάλλον στη Ρόδο και έκανε λόγο για ένα έργο «στοιχειωμένο», το φράγμα Γαδουρά, που οι συνεργάτες του το τελείωσαν και το δούλεψαν και ευχαρίστησε τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, κ. Νίκο Λυμπερόπουλο, για όλους τους συνεργάτες του εκεί.

Περιβάλλον-συνέχισε-είναι η μονάδα επεξεργασίας από τον Βιολογικό Καθαρισμό που δεν υπάρχει σήμερα και πρέπει να γίνει και γίνεται γιατί είναι στη β’ φάση ο διαγωνισμός αυτός που έβγαλαν σε συνεργασία, πάλι μέσω του ΦΟΔΣΑ, που συνεργάζονται με τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης που έχει και τον μετοχικό έλεγχό του.

Όπως και η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, η β’ φάση, η πρόταση που κατέθεσαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για χρηματοδότηση από κοινού για τα βιοαπόβλητα, ούτως ώστε όλα τα νοικοκυριά να αποκτήσουν αυτό που χρειάζεται για να γίνει σωστά η επεξεργασία των οργανικών.

Όπως βέβαια και η χθεσινή υπογραφή, το να αποκτήσει νερό η Νότια Ρόδος, η Λίνδος, ο Αρχάγγελος και τ’ Αφάντου, να κλείσουν κάποιες γεωτρήσεις ώστε να προστατευθεί ο υδροφόρος ορίζοντας για να του δώσουν τη δυνατότητα να αναγεννηθεί. Περιβάλλον είναι -πάντα σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη- όλα αυτά για τα οποία δέχονται και την πιο σκληρή πολεμική από τους δήθεν ευαίσθητους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μία ομάδα πολιτών που είναι…μόνιμα συγκινημένοι, κάθε φορά που πάει να γίνει κάτι και βγαίνουν με κροκοδείλια δάκρυα γιατί να γίνονται συνεργασίες, γιατί η ΔΕΥΑΡ να δέχεται αυτή τη συμφωνία κτλ. «και είναι οι ίδιοι οι οποίοι έχουν εγκληματήσει με τον πιο σκληρό τρόπο πάνω στο περιβάλλον και το έκαναν όχημα ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών»!

Ανάμεσά σ’ αυτά είναι και η συμφωνία co-lamp που υπέγραψαν πριν τρεις ημέρες στις Βρυξέλλες μαζί με τον Δήμαρχο και τον όμιλο TUI και η οποία περιλαμβάνει δράσεις από τη βιοποικιλότητα μέχρι το ενεργειακό, μέχρι το καύσιμο που θα καίει το εργοστάσιο που παράγει ενέργεια στο νησί.

Ο Περιφερειάρχης παρατηρεί, ακόμη, και την αμηχανία «ενός τραγικά μικρού ποσοστού συμπολιτών μας που είναι μόνιμα συγκινημένοι», όπως είπε, και συμπλήρωσε «γιατί αυτό το πολιτικό προσωπικό τρεφόταν από τον καβγά και τον διχασμό για ν’ αναπτυχθούν πολιτικά, όντας ανίκανοι να παράξουν έργο και τώρα υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτό το πολιτικό προσωπικό λόγω της συνεργασίας του Δήμου με την Περιφέρεια».

«Είναι πρόβλημα-συνέχισε-μόνο για την καριέρα των ανικάνων που παρέδωσαν αυτό το χάος το οποίο παρέδωσαν και το οποίο υπερασπίζονται έχοντας και φαντασιώσεις ή ονειρώξεις, όπως λέει και η επιστήμη, ότι θα επιστρέψουν για να ξαναδιαχειριστούν ή να το ξαναχτίσουν, να κάνουν την άβυσσο που παρέδωσαν πιο βαθιά. Λοιπόν, δεν θα επιστρέψουν γιατί η ζωή πάει μπροστά και γιατί η ζωή επιτέλους έψαχνε να βρει μία διέξοδο για να κλείσει τα μέτωπα...».

Μάλιστα, είπε ότι η χθεσινή δεν ήταν απλά μία υπογραφή αλλά η κατάρριψη του μύθου ότι το αθηνοκεντρικό κράτος, η γραφειοκρατία «και διάφορες τέτοιες αρλούμπες», ήταν αυτά που μας κρατούσαν πίσω.

Και είπε: «Καταρρίπτουμε τους μύθους όλους αυτούς, του πιο ανίκανου πολιτικού συστήματος που πέρασε στην Ελλάδα, σε έναν τόπο χαρισματικό, πλούσιο, στην πιο δύσκολη ιστορικά περίοδο, με πανδημίες, με οικονομική κρίση, με το μάξιμουμ της γραφειοκρατίας, με χίλια εμπόδια», τονίζοντας ότι είχαν χιλιάδες δικαιολογίες αλλά δεν χρησιμοποίησαν καμία αλλά με δουλειά, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, δημιουργικότητα, πρωτοβουλίες, συνεννόηση, συνεργασία τα πράγματα πάνε μπροστά.

Και ο Περιφερειάχης μίλησε για ένα ένα τεράστιο έργο, αυτό της β’ φάσης του φράγματος, για το οποίο είπε ότι ξεκίνησε, αθόρυβα, ύδρευση της Λίνδου, της Νότιας Ρόδου, του Αρχαγγέλου και των Αφάντου.

Η λειτουργία του, όπως είπε, ξεκίνησε χθες το πρωί και σήμερα δημοπρατείται. Επίσης, η π.σ. πέρασε από τον εξονυχιστικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις, «μέσα σε ένα περιβάλλον τάξης και πολιτικής και νομικής, και ηθικής και περιβαλλοντικής».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ για την εμπιστοσύνη τους σ’ εκείνους λέγοντας ότι είναι αμοιβαία.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Καμπουράκης, ευχαρίστησε τον κ. Χατζημάρκο γιατί, όπως είπε, προεδρεύει στον ΦΟΔΣΑ μεταφέροντας βάρος που δεν του αναλογεί αφού η ΠΝΑΙ έχει το 40% και το 60% το έχει η ΠΕΔ.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος θέλησε, ακόμη, να πει «συγνώμη» στους πολίτες, παρ’ όλο που δεν του αναλογεί η ευθύνη σε κανένα μέτρο, όπως είπε, και ειδικά στον Αρχάγγελο που οι συμπολίτες μας έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ.

Ο Γ. Καμπούρης
«Όνειρα απατηλά ήταν αυτές οι πράξεις για κάποιους, προβλήματα που τ’ ακούγαμε από τα θρανία του σχολείου λύνονται αυτές τις ημέρες, σ’ αυτή τη θητεία του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου», είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και μίλησε για ένα έργο που θα φέρει αειφορία και ανάπτυξη ενώ τους ευχαρίστησε και ως Νοτιοροδίτης κάνοντας λόγο για απίστευτη ταλαιπωρία που τραβάνε κάποιοι συνδημότες μας.

Ως ΔΕΥΑΡ, είπε ακόμη, πρέπει να προετοιμαστούν μέχρι να τελειώσει η β’ φάση του αγωγού έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτό το τεράστιο έργο, να το αναπτύξουν και να το διοχετεύσουν στους πολίτες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ούτε δυσβάσταχτο ούτε να υπάρχουν υπονοούμενα ποιότητας.

«Αυτό το έργο φέρνει και ποσότητα και ποιότητα», τόνισε.

Τεχνική περιγραφή του έργου
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου της β’ φάσης που περιλαμβάνονται στην π.σ. ανέλυσε, στη συνέχεια, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο κ. Λυμπερόπουλος.

Πρόκειται, λοιπόν, για τα έργα του νότιου υδραγωγείου και τα έργα που θα υδροδοτήσουν τις ΔΕ Αφάντου και Αρχάγγελου. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ο κεντρικός αγωγός που τρέχει κατά μήκος, αρχικά της εθνικής οδού και στη συνέχεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο καθώς και τους δευτερεύοντες κλάδους που θα υδρεύουν τους παρόδιους οικισμούς.

Ακόμη, το αντλιοστάσιο της Καλάθου, της Λίνδου, του Ασκληπιείου, στη Λάρδο όπου κατασκευάζονται δύο δεξαμενές (σ.σ. στον Άγιο Γεώργιο που εξυπηρετεί την τουριστική ζώνη, τα Λοθιάρικα και τους Πεύκους καθώς και τον οικισμό της Λάρδου), συνεχίζοντας στον οικισμό Ασκληπειιού υδρεύεται με νέα δεξαμενή, το Κιοτάρι με τη μεγάλη ξενοδοχειακή ζώνη και ταυτόχρονα με αντλιοστάσιο οδηγείται το νερό και στον οικισμό του Ασκληπιειού.

Πιο νότια, φθάνουμε στον οικισμό της Λαχανιάς και σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης για να φθάσει το νερό μέχρι και την Καταβιά.

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕ Αρχαγγέλου και Αφάντου, υπάρχει ένας καταθλιπτικός αγωγός, που ξεκινάει από το Χαράκι, από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού δηλαδή, και υδρεύει την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, των δεξαμενών που υπάρχουν ψηλά στον οικισμό του Αρχαγγέλου και εν συνεχεία διανέμεται το νερό μέσω εσωτερικού δικτύου στον οικισμό του Αρχαγγέλου.

Αντίστοιχα, επί του κεντρικού αγωγού που φέρνει το νερό της Ρόδου, θα κατασκευαστεί ένας σημαντικός κλάδος που θα υδρεύει τον οικισμό Αφάντου, παρέχοντας νερό τόσο στην υφιστάμενη δεξαμενή όσο και με κατασκευή νέας δεξαμενής δίπλα στην υφιστάμενη, για να καλύψει πλήρως πλέον τις ανάγκες του οικισμού Αφάντου.

Ήδη, υπάρχει και δεξαμενή που υδρεύει την περιοχή των Κολυμπίων και είναι συνδεδεμένη στον κεντρικό αγωγό που φέρνει το νερό από το Χαράκι στη Ρόδο.

Για όλα τα παραπάνω έχουν και πολλά σημεία ποιοτικού ελέγχου, που είναι συνδεδεμένα με κεντρικό σύστημα, το οποίο σε 24ωρφη βάση ελέγχει όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του νερού και ταυτόχρονα υπάρχει και χημικό εργαστήριο εγκατεστημένο στο Χαράκι, όπου οι χημικοί πηγαίνουν

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, τους επόμενους δέκα μήνες θα έχουν φθάσει το νερό μέχρι τη Λίνδο και εν συνεχεία με αντίστοιχες προθεσμίες θα φθάσουν μέχρι την περιοχή της Λάρδου και μέχρι και την περιοχή της Λαχανιάς. Ο χρόνος για τη συνολική παράδοση του έργου είναι γύρω στους 34 μήνες, εκ των οποίων όμως, θα υπάρχουν οι ενδιάμεσες παραλαβές για διοικητική χρήση, όπως ονομάζεται.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη