Γ. Μπακίρης: Η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία Αφάντου πρέπει να είναι απρόσκoπτη

Γ. Μπακίρης: Η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία Αφάντου πρέπει να είναι απρόσκoπτη

Γ. Μπακίρης: Η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία Αφάντου πρέπει να είναι απρόσκoπτη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3510 ΦΟΡΕΣ

Την πρότασή του για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Αφάντου ενόψει της υλοποίησης των μεγάλων επενδύσεων που αναμένονται στην περιοχή του γκολφ, ώστε να διασφαλιστεί αφενός η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτό και αφετέρου η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας, καταθέτει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιώργος Μπακίρης, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιουνίου, στη 1:00 το μεσημέρι, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη αυτό.

Το θέμα έρχεται στη συνεδρίαση ως εξής: «Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Αφάντου μέσω της επέκτασης του υφιστάμενου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου κατά μήκος της παραλίας από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του γκολφ έως τη Θεοτόκο και το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στα Κολύμπια».

Με αφορμή τις πολυαναμενόμενες στρατηγικές επενδύσεις στην περιοχή του Βορείου και Νοτίου Γκολφ Αφάντου, όπως αναφέρει, ο κ. Μπακίρης θέλησε να τονίσει τα εξής:

«Η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη της περιοχής μέσω των δύο μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων θα πρέπει, πέρα από τους όποιους επιχειρηματικούς στόχους, να στοχεύει και στην αρμονική συνύπαρξη των επενδύσεων αυτών με την τοπική κοινωνία αλλά και στην ευημερία των κατοίκων της.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο επιχειρηματικός σχεδιασμός και το master plan των επενδύσεων πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και το τοπικό κοινωνικό στοιχείο, στοχεύοντας σε μία βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αναβάθμισης της καθημερινότητας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Στην προκειμένη περίπτωση η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο παραλιακό μέτωπο θα πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητες που θα εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό…».

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο κ. Μπακίρης ήθελε να προτείνει αλλά και να προωθήσει την ιδέα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου μέσω της προέκτασης του υφιστάμενου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου κατά μήκος της παραλίας.

Όπως εξηγεί στην εισήγηση, σκοπός της πρότασής του είναι να προσφέρεται στον μόνιμο κάτοικο αλλά και στον επισκέπτη της περιοχής η δυνατότητα να έχει ελεύθερη διέλευση και πρόσβαση σε όλη την παραλία και να αισθάνεται και να βιώνει μέσα από την έννοια της κιναισθητικής το τοπίο και τον «τόπο» του μέσα από τις διαφορετικές απόψεις του.

Σύμφωνα με την πρότασή του, λοιπόν, ο παραλιακός πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος θα έχει ενιαίο σχεδιασμό που θα συνάδει με το περιβάλλον και τις στρατηγικές επενδύσεις, ακόμα θα συνδέει τους δύο οικισμούς, Αφάντου και Κολυμπίων, ενώνοντας κατά μήκος όλα τα ξενοδοχεία της τουριστικής περιοχής.

Θα καλύπτει μία διαδρομή μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, η οποία θα ξεκινάει από την παραλία μπροστά από τις υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις του Γκολφ και θα ακολουθεί μια πορεία που θα περνάει ανάμεσα από τις οργανωμένες παραλίες και τα πολυτελή ξενοδοχεία και θα καταλήγει στην περιοχή της Θεοτόκου στο λιμανάκι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Το master plan της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου με την οργάνωση του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, θα πρέπει να μελετηθεί με βάση τον άξονα «πορεία-στάση-αρμονία» με τον περιβάλλοντα χώρο, αναδεικνύοντας τη μόνη φυσική παραλία της πόλης, τονίζει ακόμη ο ίδιος.

«Ο πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος-συνεχίζει-θα είναι ιδανικός για ήπια κυκλοφορία, για χαλαρό περπάτημα αλλά και για τρέξιμο ή σωματική άσκηση.

Σε όλη τη διαδρομή του θα τοποθετηθούν παγκάκια που θα προσφέρονται για ανάπαυση, όπως και για ρεμβασμό στο απέραντο πέλαγος. Επίσης, σε όλο το μήκος του θα φυτευτούν φοίνικες και διάφορα λουλούδια που σε συνδυασμό με την απέραντη αμμουδιά και το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας θα συνθέτουν ένα υπέροχο τοπίο που θα μοιάζει εξωτικό».

Επίσης, οι θαμώνες των ξενοδοχείων, οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν καθημερινά να απολαύσουν τον περίπατό τους κατά μήκος της παραλίας και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να χάνεται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Αφάντου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπλαση της παραλίας που θα έχει γίνει στη σύγχρονη ιστορία της πόλης, αφού δημιουργείται ένα ενιαίο μέτωπο δημοσίου κοινόχρηστου χώρου μεταξύ των ξενοδοχειακών μονάδων και της παραλίας περιλαμβάνοντας περιπατητικές διαδρομές, πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, δενδροφυτεύσεις, φωτισμούς, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο, φιλικό, πράσινο, βιώσιμο παραλιακό μέτωπο.

Και κλείνοντας, αναφέρει στην εισήγησή του ο Πρόεδρος: «Με το εμβληματικό αυτό έργο όχι μόνο θα ενισχυθεί δραστικά η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία αλλά θα ενισχυθεί και η ελκυστικότητά της ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει με κάθε τρόπο να προστατεύσει τον χαρακτήρα της παραλίας και την απρόσκοπτη χρήση του από τους πολίτες».

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»