Θετική εξέλιξη με την κατάργηση του φόρου πολυτελείας που ίσχυε

Θετική εξέλιξη με την κατάργηση του φόρου πολυτελείας που ίσχυε

Θετική εξέλιξη με την κατάργηση του φόρου πολυτελείας που ίσχυε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1545 ΦΟΡΕΣ

Ουσιαστικό βήμα για την επιβίωση δύο κλάδων με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, της γουνοποιίας και της αργυροχρυσοχοΐας χαρακτηρίζεται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας.

Ήδη οι επαγγελματικοί κλάδοι του χώρου εκφράζουν την ικανοποίησή τους στην απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει προς ψήφιση διάταξη που προβλέπει την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας 10% στα γουνοποιητικά προϊόντα, στα αγαθά που αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή έτοιμων προϊόντων γούνας, καθώς και στα προϊόντα αργυροχοΐας.

Μάλιστα η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει ώστε αυτοί οι δύο σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας να συνεχίσουν την προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς και της αναπτυξιακής τους προοπτικής, οι οποίες, εν μέσω αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων επί πολλά χρόνια, πλήττονταν κατάφωρα από τη διατήρηση αυτής της άδικης και παράλογης φορολόγησης, που υπήρξε απομεινάρι των μνημονιακών πολιτικών.

Σημειώνεται ότι προ τριών ετών την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας στα κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, τα συναφή είδη και τις πρώτες ύλες τους είχε ζητήσει ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Αθηνών, τονίζοντας ότι η επιβολή του φόρου συρρίκνωσε έναν δυναμικό τομέα της ελληνικής οικονομίας που έχει ιστορία όσο ο ελληνικός πολιτισμός, ενώ «τροφοδοτεί» τον τζίρο των ομοειδών καταστημάτων της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Κουζούπης, η χώρα είναι η μοναδική στον κόσμο με 6.000 χρόνιας αδιάλειπτης ιστορίας στο κόσμημα ενώ παράλληλα διατηρεί παγκοσμίως υψηλότατη θέση ως προς την ποιότητα και την υψηλή αισθητική.

Παρά το γεγονός όμως ότι παρατηρείται τα τελευταία χρόνια κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος και θα ήταν ευκαιρία η προώθηση των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων υψηλής αξίας, το ελληνικό κόσμημα πλήττεται λόγω της υπερφορολόγησης.

Η αργυροχρυσοχοΐα είναι ένας επαγγελματικός κλάδος που ειδικά στη Ρόδο ήκμασε και γνώρισε μεγάλες δόξες. Τα τελευταία χρόνια όμως η κατασκευή κοσμημάτων, και μάλιστα των παραδοσιακών, γνώρισε μεγάλη κρίση και ο αριθμός των τεχνητών μειώθηκε δραματικά.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, σήμερα δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός τους όσο ήταν στο παρελθόν.

Λίγοι είναι πλέον αυτοί που εξασκούν το επάγγελμα του αργυροχρυσοχόου, αλλά όπως και αν έχει το θέμα, η βούληση της κυβέρνησης να καταργήσει τον φόρο πολυτελείας είναι μία θετική εξέλιξη, καθώς θα είναι μικρότερη η φορολόγηση στα προϊόντα που θα κατασκευάζουν.

«Παλαιότερα υπήρχε άνθηση του επαγγέλματος στην περιοχή μας. Είχαμε πάρα πολλούς αργυροχρυσοχόους και είχαμε πάρα πολλά παραδοσιακά τοπικά κοσμήματα. Και πολλοί τουρίστες έρχονταν στη Ρόδο για να τα αγοράσουν.

Η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες συνέβαλε στο να διαμορφωθεί μία διαφορετική τάση παγκοσμίως και τα παραδοσιακά χρυσά βλέπουμε ότι έδωσαν τη θέση τους σε κοσμήματα διάσημων οίκων που έχουν φέρει ένα πλήγμα στην αργυροχρυσοχοΐα της περιοχής μας και της χώρας γενικότερα» δήλωσε ο κ. Πάππου.

Όμως για αυτούς τους λίγους που έμειναν ενεργοί στον χώρο θα είναι κάτι θετικό, όπως είπε, γιατί από τη στιγμή που δεν θα επιβάλλεται αυτός ο φόρος θα γίνουν και ελκυστικότερα τα προϊόντα τους σε σχέση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα μεγάλων οίκων του εξωτερικού.

Με την ευκαιρία επανέλαβε ότι όποιο μέτρο παίρνεται και έχει να κάνει με την ελάφρυνση του ντόπιου παραγωγού να μπορέσει να προωθήσει τα δικά μας τα προϊόντα είναι θετικό και πρόσθεσε: «μέχρι πριν από 2 ή 3 χρόνια τα παραδοσιακά κοσμήματα είχαν φτάσει στο μηδέν, είχαμε εκατοντάδες χρυσοχοΐα που πωλούσαν δωδεκανησιακά κοσμήματα και κάποια στιγμή είχαν σταματήσει όλοι αλλά τώρα βλέπουμε ότι δειλά-δειλά αρχίζουν και πάλι να κινούνται.

Ένας σημαντικός λόγος που συνέβαλε σε αυτό είναι ότι ο τελικός κριτής είναι ο καταναλωτής. Όταν βγάζεις απίστευτα προϊόντα και δεν είναι ελκυστικά για διάφορους λόγους στον καταναλωτή, τότε υπάρχουν προβλήματα.

Τώρα πάλι ξεκινά ένα μεγάλο κομμάτι των επισκεπτών μας να ζητά παραδοσιακά προϊόντα και παραδοσιακές κατασκευές για να πάρει ένα ενθύμιο που δημιουργείται στον τόπο που επισκέφθηκαν. Και η κατάργηση του φόρου πολυτελείας θα τους βοηθήσει».

Όπως εξήγησε μάλιστα, ο φόρος που επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων, ήταν υψηλός, αλλά σήμερα αν ένα κόσμημα που κοστίζει 1.500 ευρώ, έχει πλέον μία μείωση κατά 150 ευρώ και μαζί με μία έκπτωση που θα κάνει ο τεχνίτης τότε γίνεται πιο ελκυστικό.

Σύμφωνα με τον κ. Πάππου, θέση και άποψη όλης της επιμελητηριακής κοινότητας είναι ότι η υπερφορολόγηση και σκοτώνει τα έσοδα του κράτους αλλά ταυτόχρονα κάνει και τα προϊόντα να είναι δυσπρόσιτα. Δεν είναι ελκυστικά λόγω της τιμής. Όταν το ένα τέταρτο της τιμής είναι φόρος προστιθέμενης αξίας δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά τη γουνοποιία έχουμε τέτοια είδη που πωλούνται στη Ρόδο, τα οποία θα είναι και αυτά φθηνότερα μετά την κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Το έσοδο θα έρθει από τους επισκέπτες, θα επενδυθεί στον τόπο και θα μείνουν τα χρήματα εδώ.

Μπορεί το όφελος από την κατάργηση του φόρου να μην είναι άμεσο αλλά έμμεσο, αλλά όταν ένα προϊόν είναι πιο προσιτό ανεβαίνει η ζήτηση και πολλαπλασιάζονται οι θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος