Αναβίωση του παραδοσιακού ροδίτικου γάμου

Αναβίωση του παραδοσιακού ροδίτικου γάμου

Αναβίωση του παραδοσιακού ροδίτικου γάμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2040 ΦΟΡΕΣ

ΣΗΣΑΜΟΥΣ-«Μέλι» + «κουνί» είναι το ροδίτικο μελεκούνι

Το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, που προσφέρεται σαν κέρασμα στις χαρές, σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις και το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια, το μελεκούνι έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που το συνοδεύει και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του.

Με αφορμή, λοιπόν, το ροδίτικο προϊόν και σεβόμενοι την παράδοση, οι εκπαιδευτικοί του 22ου Νηπιαγωγείου Ρόδου αφιέρωσαν την καλοκαιρινή τους εκδήλωση, αναβιώνοντας τον παραδοσιακό ροδίτικο γάμο, σε συνεργασία με το χορευτικό εργαστήρι του συλλόγου Κασιωτών Ρόδου «ο Χαδιώτης», με την υποστήριξη του ΔΟΠΑΡ και έτσι επίσημα πια το σχολείο έχει ενταχθεί στο δίκτυο της UNESCO.

Ήθη και έθιμα ζωντάνεψαν στη σκηνή του Θεάτρου της Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνας Μερκούρη», με τη συνοδεία του γνωστού λαϊκού Ροδίτη λυράρη και τραγουδιστή, Γιάννη Κλαδάκη.

Παραδοσιακά τραγούδια της Ρόδου πλημμύρισαν το θέατρο και τα παιδιά ενθουσίασαν με τις ικανότητες τους στους χορούς του νησιού και καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος των παρευρισκομένων.

Άλλωστε, ο πολιτισμός είναι η μεγάλη αξία της χώρας μας, η πυξίδα μας για το μέλλον που πρέπει να καλλιεργείται από την παιδική ηλικία.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Νικήτας Κατσουράκης που μαζί με τις εκπαιδευτικούς, Σέβα Μαντικού, Δήμητρα Μουντουφάρη, Πένυ Μπαρτσώτα, Μαρία Κόττα, Ματίνα Αντωναράκη, Νικολέττα Κρίτσα, Διονυσία Χρονά και την Ρένια Σακατζίδου προσέφεραν ένα θέαμα άξιο συγχαρητηρίων

Σημαντική βοήθεια προσέφεραν και οι γονείς του 22ου Νηπιαγωγείου Ρόδου και ειδικότερα ο κ. Γ. Πρωτόπαπας, πρόεδρος της επιτροπής των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου καθώς και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, Αλέξανδρος Κολιάδης καθώς και ο Μ. και Δ. Καζούλλης.

Τα σκηνικά ήταν κατασκευασμένα από λαϊκά είδη, από την Ειρήνη Βιγλιαρη-Φώσκολου και τα οποία προσέφεραν ο Σύλλογος Ολυμπιτών «Η ΒΡΥΚΟΥΣ» και γονείς.

Ο φωτισμός και η μικροφωνική ήταν δωρεά του κ. Γιμούκη.

Τις καταπληκτικές αφίσες και προσκλήσεις της γιορτής προσέφεραν οι γραφικές τέχνες Μ. Παπαστεργίου, και φυσικά μοιράστηκαν Μελεκούνια από την «ΜΕΛΕΝΙΑ».

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας