Δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών των 56 απολυμένων από τη ΔΕΥΑΡ

Δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών των 56 απολυμένων από τη ΔΕΥΑΡ

Δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών των 56 απολυμένων από τη ΔΕΥΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 775 ΦΟΡΕΣ

Δεκτή έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, η κύρια αίτηση των ασφαλιστικών που είχαν καταθέσει οι 56 πρώην υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Ιαλυσού, οι οποίοι απολύθηκαν μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν να αναγνωριστεί ως νόμιμη η επαναπρόσληψη τους από τη ΔΕΥΑΡ κάτι που έγινε με την απόφαση του δικαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, καταθέτοντας τον Φεβρουάριο του 2020 δια των δικηγόρων τους, κ. Δήμου Μουτάφη και Παναγιώτη Δημητρόπουλο, ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας με προσωρινή διαταγή (προσωρινή ρύθμιση κατάστασης), το δικαστήριο να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις εργασίες τους και να πληρώνονται κανονικά για τις παροχές των υπηρεσιών τους, έως την εκδίκαση της αγωγής που επρόκειτο να καταθέσουν.

Σημειώνεται πως με την αγωγή που κατέθεσαν κατά της ΔΕΥΑΡ οι εργαζόμενοι, κατά την ειδική διαδικασία των εργατικών διαφορών, αιτήθηκαν την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας της εργασιακής τους σχέσης και η συζήτηση έγινε στις 7 Ιουνίου 2022.

Σε ότι αφορά την αίτηση προσωρινής ρύθμισης κατάστασης, είχε συζητηθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2020 το μεσημέρι και ενώπιον του αρμόδιου δικαστή είχε καταθέσει υπέρ των εργαζομένων ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Βασίλης Μανέττας μαζί με τον γενικό Διευθυντή της, κ. Γιώργο Υψηλάντη, καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι της ΔΕΥΑΡ κ.κ. Άκης Δημητριάδης και Καλλιρόη Νικολιδάκη, όπως και οι συνάδελφοι τους από τον δήμο Ρόδου, κ.κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου και Κώστας Γιαννακός.

Ο δήμαρχος Ρόδου, μεταξύ άλλων, είχε επισημάνει πως οι 56 εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης και πως η πρόσληψη τους είναι απόλυτα νόμιμη.

Το δικαστήριο, με απόφαση που εξέδωσε στη συνέχεια, έκανε δεκτό το αίτημα και έτσι οι 56 εργαζόμενοι επέστρεψαν κανονικά στις εργασίες τους, ενώ η κύρια αίτηση τους συζητήθηκε το προηγούμενο διάστημα και με την απόφαση του το δικαστήριο δικαίωσε τους υπαλλήλους.

Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων στην αίτηση τους οι εργαζόμενοι αναφέρονταν αναλυτικά στο ιστορικό της πρόσληψης τους (η πλειοψηφία αυτών πριν το 2001), τόσο από τη ΔΕΥΑ Ιαλυσού, όσο και από τη ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου, τον τρόπο με τον οποίο με τη συνένωση των δήμων «απορροφήθηκαν» από την ΔΕΥΑΡ, στην ανώνυμη καταγγελία που έγινε το 2014 αναφορικά με την αμφισβήτηση της νομιμότητας της μετατροπής των συμβάσεων τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Η καταγγελία δε αυτή είχε ως αποτέλεσμα την τότε απόλυση τους και την επαναπρόσληψη τους τρία χρόνια αργότερα, μετά την έκδοση νόμου που αφορούσε στην «Κατάταξη προσωπικού Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης που προέκυψαν από συγχωνεύσεις», για να απολυθούν και πάλι λίγο καιρό πριν από το δικαστήριο, με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στην ίδια αίτηση, οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για «παράνομη απόλυση τους και παραβίαση του σχετικού νόμου», καθώς όπως τόνιζαν συγκεκριμένες διατάξεις αυτού του νόμου «κυριολεκτικά αγνοήθηκαν από την πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ σε όποια περίπτωση ελήφθησαν υπόψη το περιεχόμενό τους διαστρεβλώθηκε πλήρως.

Έτσι, ενώ υφίσταται μία διάταξη που ξεκάθαρα αναγνωρίζει την κατάταξή των υπαλλήλων σε θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου, η προσβαλλόμενη πράξη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται τέτοια περίπτωση».

Η αγωγή
Άλλωστε, την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου του νόμου ζητούν με την αγωγή που κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου οι 56 εργαζόμενοι και η οποία εξετάστηκε στις 7 Ιουνίου 2022.

Ενώπιον του δικαστηρίου βρέθηκαν και κατέθεσαν υπέρ των εργαζομένων ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης καθώς και ο πρώην γενικός διευθυντής της επιχείρησης, κ. Γιώργος Υψηλάντης. Οι δύο άνδρες είχαν επισημάνει με στοιχεία την έλλειψη προσωπικού, αλλά και την ανάγκη οι 56 εργαζόμενοι να παραμείνουν στις θέσεις τους στη ΔΕΥΑΡ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση!

Όπως τόνισαν στις καταθέσεις τους οι κ.κ. Καμπουράκης και Υψηλάντης, οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται για την επιχείρηση είναι 360, ωστόσο σήμερα απασχολούνται 238 άτομα (μεταξύ αυτών και οι 56) εκ των οποίων τουλάχιστον τα 40 μέχρι το 2023 θα αποχωρήσουν, λόγω συνταξιοδότησης.

Αν λοιπόν, σταματήσουν να εργάζονται και οι 56 υπάλληλοι, τότε η λειτουργία της ΔΕΥΑΡ θα είναι αδύνατη και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε παύση παροχής των υπηρεσιών της.
«Δεν μιλάμε για προβληματική λειτουργία, αλλά για αδυναμία λειτουργίας» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρώην γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ, κ. Γιώργος Υψηλάντης στο δικαστήριο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Καμπουράκης είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι αναντικατάστατοι. Αν φύγουν, ακόμη και αν δεν καταρρεύσει η επιχείρηση, θα μείνει πολύς κόσμος χωρίς νερό. Ως δήμαρχος Ρόδου και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ θεωρώ ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση χωρίς αυτούς. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια και η δικαίωση τους είναι δικαίωση του δήμου»!

Κατά την ακροαματική διαδικασία είχε επισημανθεί επίσης, η ταλαιπωρία που υφίστανται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι για περίπου 18 χρόνια που υπάρχει το θέμα αυτό.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Τους εργαζόμενους στο δικαστήριο εκπροσώπησαν οι δικηγόροι, κ.κ. Δήμος Μουτάφης και Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ενώ για λογαριασμό της ΔΕΥΑΡ που συνηγορεί στη διατήρηση των θέσεων εργασίας από τους 56, οι κ.κ. Άκης Δημητριάδης και Καλλιρόη Νικολιδάκη.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»