Θα αποκατασταθούν η Σαντράπεια Σχολή και το Παρθεναγωγείο στο Καστελλόριζο

Θα αποκατασταθούν η Σαντράπεια Σχολή και το Παρθεναγωγείο στο Καστελλόριζο

Θα αποκατασταθούν η Σαντράπεια Σχολή και το Παρθεναγωγείο στο Καστελλόριζο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 352 ΦΟΡΕΣ

Ποσό 750.000 ευρώ θα διαθέσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση των ιστορικών κτηρίων της Σαντραπείας Σχολής και του Παρθεναγωγείου στη Μεγίστη, τα οποία έχοντας ξεπεράσει τα 100 χρόνια ύπαρξης, έχουν ανάγκη εκτεταμένων εργασιών, ώστε να μην καταρρεύσουν.

Για την υλοποίηση του έργου μάλιστα υπεγράφη διαβαθμιδική σύμβαση ανάμεσα στην περιφέρεια και τον δήμο καθώς ο δήμος Μεγίστης αδυνατεί λόγω έλλειψης στελεχιακού δυναμικού και πόρων να προβεί στη σύνταξη μελετών, σε διαδικασία δημοπράτησης επίβλεψης και χρηματοδότησης του έργου.

Έτσι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση της Τεχνικής της Υπηρεσίας και είναι σε θέση να υποστηρίξει τον δήμο, αναλαμβάνει την αποκατάσταση αυτών των δύο ιστορικών κτηρίων ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού και ειδικά τις ανάγκες για αίθουσες διδασκαλίας και εκδηλώσεων.

Τα κτήρια της Σαντραπείας Αστικής Σχολής και του Παρθεναγωγείου βρίσκονται στηνπεριοχή «Χωράφια», δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Χτίστηκαν το 1903 και λειτούργησαν ως οχτατάξιο αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο με περισσότερους από 300 μαθητές, μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά τον πόλεμο επαναλειτούργησαν ως αλληλοδιδακτικό σχολείο. Στα κτήρια καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο τους, λόγω μακροχρόνιας έλλειψης συντήρησης, κρίθηκε ότι είναι επείγουσα η υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης καθώς και των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών εντός του κτιρίου. Τα χρήματα για την αποκατάσταση των κτηρίων θα διατεθούν μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας, ενώ η σύμβαση ανάμεσα στην περιφέρεια και τον δήμο Μεγίστης θα έχει χρονική διάρκεια τριάντα επτά (37) μηνών.

Διαβάστε ακόμη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Καστελλόριζο

Με τη δέουσα λαμπρότητα και φέτος η πανήγυρις του Ι. Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Καστελλόριζο

Ελένη Παπαβασιλείου: Ένα σπίτι στο Καστελλόριζο που η φήμη του έφτασε μέχρι το Μιλάνο

Αποστολή Ιατρικού Κλιμακίου στο Καστελλόριζο από την ΠνΑι μέσω της εταιρείας «ΓΑΛΗΝΟΣ» και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου

Τουρισμός: H Eλλάδα κερδίζει πόντους στην επιμήκυνση της σεζόν

Δρομολόγια προς Καστελλόριζο από τη Dodekanisos Seaways

Μήνυμα Δένδια από το Καστελόριζο για το Πάσχα: «Βαθιά ευγνωμοσύνη για όσους υπερασπίζονται τα σύνορα της πατρίδας μας»

Ο Νίκος Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα της Κυράς της Ρω