Ποιοι καπνεργάτες της Ρόδου λαμβάνουν οικόπεδα

Ποιοι καπνεργάτες της Ρόδου λαμβάνουν οικόπεδα

Ποιοι καπνεργάτες της Ρόδου λαμβάνουν οικόπεδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 229 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Κυριακή 24 Ιουνίου 1962 Αριθ. Φύλλου 3357

ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ Η ΜΑΧΑΝΗ

Του κ. Π. ΠΑΡΑΣΟΥ
Η «ΜΑΧΑΝΗ» είναι το «Ροδίνι» των Τριαντών.
Εκεί θα βρεις, το κρύο δροσερό νερό της, θ’ απολαύσεις τη δροσιά και τη μυρωδιά του πεύκου, θα ξεκουραστής στη σκιά του, και το μάτι σου θα χορτάσει ομορφιά και φυσική μεγαλοπρέπεια.

Δεξιά σου, στο βάθος, βαθύσκιωτα βουνά, σα μιά γυρλάνδα, σχηματίζουν στη μέση μιά ολοπράσινη κοιλάδα. Αριστερά, ο κάμπος, κατάφυτος, με δένδρα και καλλιεργημένος και στη μέση, η Μαχάνη, η πηγή, που βγαίνει από την καρδιά του βουνού και το γέρικο πλατάνι με το ριζασμένο κορμό και την πυκνή φυλλοσιά.

Ένας τόπος ιδανικός, όπου η φυσική καλαισθησία δεν έχει νοθευτή απ’ την υπολογισμένη σκέψη τ’ ανθρώπου. Εδώ όλα είναι όπως βγήκαν απ’ το χέρι του Δημιουργού. Εδώ χαίρεσαι τη γαλήνη και τη ρέμβη. Κι όμως όλα είναι σα μόλις να ξανασαίνουν από μιά καταστροφή. Ο δρόμος που φέρνει σ’αυτό τον τόπο σκαμμένος απ’ τις βροχές του χειμώνα οι ανοιγμένες απ’ την κάψα του καλοκαιριού, πέτρες που έχουν κυλίσει είτε απ’ τους αέριδες, είτε απ’ την ορμή του νερού εμποδίζουν τα τροχοφόρα. Ρημαγμένη η πεζούλα και τα σκαλοπάτια κι αυτά φαγωμένα απ’ τον καιρό. Είναι σαν οι άνθρωποι να έχουν ξεχάσει τη «Μαχάνη» και να την έχουν αφήσει να ρημάξει.

Κι όμως εδώ, με λίγα έξοδα και με πολύ όμως αγάπη και φροντίδα θα μπορούσε να γινόταν μιά τοποθεσία πρωτότυπη και σαγηνευτική. Ένα τουριστικό περίπτερο μικρό και κομψό, ένας καλοφτιαγμένος δρόμος, κι αυτό θα’ταν όλο. Κι ο ξένος θα έπινε το πιο δροσερό, τοπίο εύγευστο, το πιο ελαφρό νερό της Ρόδου.

Έτσι όμως που σήμερα έχει κατακτήση μόνο ο γέρο νεροκουβαλητής πηγαίνει κάθε πρωί για να γιομίσει τις στάμνες που θα πουλήσει στις μικρασιώτες κάθε καλοκαίρι που «κιοτσέβουν» στα Τριάντα. Που και που ακόμη θα πάνε μερικοί νοσταλγοί προσκυνητές για να θυμηθούν τα παλιά τους και την παιδική τους ηλικία σαν πότε με το σχολείο, πότε με συγγενική εκδρομή, πέρναγαν λίγες ώρες με παιγνίδι και ξεγνιασιά.

Να γιατί στο χθεσινό μου σημείωμα είχα μιλήσει για τόπους τουριστικά αναξιοποίητους, γιατί πιστεύω πως αν συστηματικά αξιοποιηθούν όλες οι ομορφάδες του νησιού μας μεγάλο καλό θα προκύψει για τον τόπο αυτό.

ΚΑΘ’ ΟΛΟΝ ΤΟ 24ΩΡΟΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΡΟΔΟΥ-ΑΘΗΝΩΝ
Ως ανεκοινώθη αρμοδίως, το τηλεφωνικόν δίκτυον του ΟΤΕ από Ρόδου δι’ Αθήνας και δι’ οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, λειτουργεί καθ’όλον τον 24ωρον, ενώ μέχρι τούδε διεκόπτετο την 2αν μεταμεσονύκτιον. Εξ άλλου εντός των ημερών συνδέονται τηλεφωνικώς η Ρόδος με την Σύμην και το Καστελλόριζον.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΠΕΔΑ
Ως ανεκοινώθη εκ του Σωματείου Καπνεργατών Ρόδου κατά την κλήρωσιν οικοπέδων εις μέλη αυτού ανεδείχθησαν δικαιούχοι οι εξής:
Κολιάδου Ελένη, Δημητριάδου Μαρία, Ζερβός Μάριος, Κουλόμπρης Στέφανος, Γορανίτου Σεβαστή, Λαμπριανού Αθανασία, Χαλκιά Έλλη, Χούλλης Σταύρος, Κώτης Ιωάννης, Καρανικόλας Κων/τίνος, Χατζημάρκου Αστραδενή, Διακογιάννη Σούλα, Ψαρού Δέσποινα, Τοπούζη Μαρία, Αντωνιάδου Αικατερίνη, Λαδόπουλος Νικόλαος, Βούλη Σεβαστή, Αυγουλής Γεώργιος, Αναστασάκη Ευδοκία, Νικολαΐδου Ειρήνη, Γεωργαλίδης Αχιλλεύς, Μόσχος Γεώργιος, Δελαπόρτας Αναστάσιος, Μαντικός Παντελής, Ζαλάχα Ελένη, Τσατταλιού Άννα, Κοντή Σαδέτ, Σωκιανός Στέφανος, Μάρακα Μαργαρίτα, Κουτσούκος Ιωάννης, Φωτάρα Θεοδώρα, Πη Σταματία, Ρούφος Ιωάννης και Αντωνιάδης Νικήτας.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Τραυματισμός τριών παιδιών από χειροβομβίδα στην Κω!