Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.: Με ευχή ζητούν σεβασμό από την Τουρκία όταν εκείνη προαναγγέλλει επεκτάσεις(!) των συνόρων της

Συμπεράσματα της Συνόδου  Κορυφής Ε.Ε.: Με ευχή ζητούν  σεβασμό από την Τουρκία  όταν εκείνη προαναγγέλλει επεκτάσεις(!) των συνόρων της

Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.: Με ευχή ζητούν σεβασμό από την Τουρκία όταν εκείνη προαναγγέλλει επεκτάσεις(!) των συνόρων της

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 412 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κοσμάς Σφυρίου

Την ώρα που η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης (Ε.Ε) συνεδριάζει, η Τουρκία - δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου - δηλώνει :

• «Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, όπως και για το μέλλον μας. Διότι υπάρχει μια Τουρκία, η οποία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη χώρα από την Τουρκία μας. Αυτός είναι ο λόγος, που ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ !».

Και ποια είναι αυτή η «μεγαλύτερη Τουρκία» έξω από τα σύνορα της Τουρκίας; Φυσικά, εδάφη, θαλάσσιοι και εναέριοι χώροι, που κάποτε κατείχε - με στρατεύματα κατοχής, χωρίς να έχει ιστορικές ρίζες σ’ αυτά - η οθωμανική αυτοκρατορία.
Σε πολλά απ’ αυτά οραματίζεται η τουρκική ηγεσία «τουρκικές εδαφικές πατρίδες» ή «γαλάζιες πατρίδες» και προαναγγέλλει επέκταση των συνόρων της Τουρκίας προς τα εκεί. Αυτούς τους ‘’προς τα εκεί,, οραματισμούς της η τουρκική ηγεσία πιθανό να τους στρέφει: προς τη Μέση

Ανατολή, προς την Κεντρική Ασία, προς τη Βόρεια Αφρική και αλλού.
Επειδή όμως σήμερα τους στρέφει - με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο - στον εθνικό χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου (κρατών μελών της Ε.Ε), η Ευρώπη δε μπορεί να συνεχίζει, να στρουθοκαμηλίζει και να περιορίζεται σε «συμπεράσματα» ευχές !
Τι περιμένουν λοιπόν οι «εταίροι», για να πράξουν αυτά που οφείλουν (δηλαδή να μην πωλούν οπλικά συστήματα στην Τουρκία, να της επιβάλουν κυρώσεις, που να τις υπολογίζει σοβαρά κ.λ.π), να δημιουργηθούν πρώτα τετελεσμένα ;

• Δηλαδή, να προσαρτηθεί στην Τουρκία το κατεχόμενο - από τον τουρκικό στρατό - βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου, που είναι έδαφος ενταγμένο στην Ε.Ε ; Δεν αρκεί στους ηγέτες της Ένωσης, το ότι η Τουρκία προσπαθεί, να επιβάλει δύο κράτη στην Κύπρο, κόντρα στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

• Τι περιμένουν οι «εταίροι» μας, να επιτεθεί η Τουρκία σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου ; Δεν αρκεί, που η Τουρκία (με την ισχυρότατη αποβατική δύναμη της στρατιάς της απέναντι από τα νησιά μας) αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σ’ αυτά, επειδή η χώρα μας έπραξε το αυτονόητο ; Δηλαδή, εφάρμοσε το άρθρο 51, του Κατάστατικού Χάρτη του Ο. Η. Ε και οργάνωσε την άμυνα των νησιών που απειλούνται !

Ο πρωθυπουργός μπορεί να δήλωσε ικανοποιημένος, από το ότι η Ε.Ε «καλεί την Τουρκία, να σεβαστεί : την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο». Όμως, η Τουρκία δεν πρόκειται να τα σεβαστεί …
Και τότε τι θα γίνει ; Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, ότι τότε «η Τουρκία θα οδηγηθεί σε απομάκρυνση από τη ευρωπαϊκή οικογένεια και θα της επιβληθούν μέτρα».
Μα υπάρχει ακόμη η ψευδαίσθηση, πως η Τουρκία έχει σχέση με τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή οικογένεια»; Καρφί δεν της καίγεται για την «απομάκρυνση» απ’ αυτήν.

Ποιά σχέση έχει η σημερινή απειλητική επιθετική φρασεολογία της τουρκικής ηγεσίας με εκείνην του 1999, όταν «συμφώνησε» στο Ελσίνκι, για να πάρει την ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε χώρας ; Καμιά απολύτως. Τώρα δηλώνει, ωμά και απροκάλυπτα, ότι «έχει χρέος απέναντι στην ιστορία και στο μέλλον της, να επεκτείνει τα σύνορα της» !
Τέλος, σε ό,τι αφορά στα μέτρα, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, δεν τα είδαμε από την Ε.Ε, ακόμη κι όταν το 2020, είχε φθάσει το Ορούτς Ρέϊς 6,5 μίλια έξω από τη Ρόδο. Άραγε, θα τα δούμε, πριν αρχίσει η Τουρκία πολεμική επιχείρηση;
Μα κύριε Μητσοτάκη, αν επιχειρήσει, να αιφνιδιάσει η Τουρκία, η Ε.Ε δεν θα προλάβει να «πεί ούτε κιχ» ! Και όταν τρέχει πίσω από τα γεγονότα «φέξε μου και γλίστρησα» …

Για να πετύχει κάτι πιο ουσιαστικό, από τις ευχές των «συμπερασμάτων» της Ε.Ε, ο πρωθυπουργός να αξιώσει από τα κορυφαία όργανα της Ένωσης, να δεσμεύσουν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε (Γερμανία, Ισπανία κ.λ.π), να διακόψουν την προμήθεια οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. Ούτε αυτό, το αυτονόητο μέτρο αλληλεγγύης δεν αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε, αγνοώντας -τελείως- το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που είχε εισηγηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης).

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες