Ο ιρανός πυρηνικός επιστήμονας έφυγε από τις ΗΠΑ

Ο ιρανός πυρηνικός επιστήμονας έφυγε από τις ΗΠΑ

Ο ιρανός πυρηνικός επιστήμονας έφυγε από τις ΗΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 277 ΦΟΡΕΣ

Ο πυρηνικός φυσικός Σαχράμ Αμιρί, ο οποίος σύμφωνα με την Τεχεράνη απήχθη από τις ΗΠΑ και χθες κατέφυγε σε γραφείο ιρανικών συμφερόντων στην Ουάσινγκτον, αναχώρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό το Ιράν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωμα

Ο πυρηνικός φυσικός Σαχράμ Αμιρί, ο οποίος σύμφωνα με την Τεχεράνη απήχθη από τις ΗΠΑ και χθες κατέφυγε σε γραφείο ιρανικών συμφερόντων στην Ουάσινγκτον, αναχώρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό το Ιράν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

"Χάρη στις προσπάθειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας και σε συνεργασία με την πρεσβεία του Πακιστάν στην Ουάσινγκτον, ο Σαχράμ Αμιρί αναχώρησε πριν λίγα λεπτά το αμερικανικό έδαφος με προορισμό το Ιράν, μέσω μιας τρίτης χώρας", τόνισε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ στο πρακτορείο Isna.

Το Ιράν, που βρίσκεται σε ανοικτή διαμάχη με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είχε κατηγορήσει επανειλημμένα τη CIA ότι είχε απαγάγει τον Σαχράμ Αμίρι, που εργαζόταν για τον "Οργανισμό Πυρηνικής Ενεργείας του Ιράν".

Ο Αμίρι, που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια προσκυνήματος στη Σαουδική Αραβία, πριν από ένα χρόνο, εμφανίστηκε χθες στον τομέα των ιρανικών συμφερόντων της πρεσβείας του Πακιστάν, το οποίο εκπροσωπεί το Ιράν επί του αμερικανικού εδάφους καθώς η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμίρι έχει δηλώσει σε διάφορα βιντεοσκοπημένα μηνύματα ότι είχε απαχθεί και βασανιστεί, ότι σπούδαζε στις ΗΠΑ , ότι διέφυγε από αμερικανούς πράκτορες και ζητούσε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στο Ιράν. Ο Αμίρι σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι "η απαγωγή μου αποτελεί μια επαίσχυντη ενέργεια για την Αμερική".

Το μυστήριο που καλύπτει την υπόθεση Αμίρι έχει πυροδοτήσει φημολογίες ότι πιθανόν να διέθετε πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που αναζητούσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Το Μάρτιο το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο Αμίρι είχε αυτομολήσει και βοηθούσε τη CIA.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χθες δεν έδωσαν καμιά εξήγηση για το πώς και γιατί έφθασε ο Αμίρι στις ΗΠΑ και πώς αποφάσισε να γυρίσει στο Ιράν με δική του θέληση.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης