Παναγιώτης Εγγλέζος: Χιλιάδες παραμένουν οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό

Παναγιώτης Εγγλέζος: Χιλιάδες παραμένουν οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό

Παναγιώτης Εγγλέζος: Χιλιάδες παραμένουν οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 627 ΦΟΡΕΣ

Χιλιάδες εξακολουθούν να είναι στη Ρόδο οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τους κλάδους που περιστρέφονται γύρω από αυτόν, καθώς μεσούσης της τουριστικής περιόδου, ακόμα πολλές επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους, και ελλείψει αυτών κάποιες αναγκάζονται να κλείσουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου της Ρόδου, οι κενές θέσεις πρέπει να ξεπερνούν τις 3.000 και αφορούν κυρίως ειδικότητες ξενοδοχείων τη στιγμή που -σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις-σήμερα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας περίπου 3.500 άτομα στο νησί.

Το πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας είναι σύνθετο, καθώς οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση είναι πολλοί και αλληλένδετοι. Υπό αυτά τα δεδομένα, το εργατικό κέντρο της Ρόδου, καταγγέλλει τη στάση ορισμένων εργοδοτών οι οποίοι αδιαφορούν για τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που απασχολούν ζητώντας από την επιθεώρηση εργασίας να προχωρήσει σε ελέγχους.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε χτες ο πρόεδρός του Παναγιώτης Εγγλέζος ανέφερε ότι η τουριστική σεζόν που διανύουμε είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών, αλλά όπως είπε αυτό που βιώνουν οι συνάδελφοί του είναι τραγικό.

«Πολλές ώρες δουλειάς, χωρίς διαλείμματα, δεν τολμούν ούτε να αρρωστήσουν, δεν μπορούν να απουσιάσουν ούτε λεπτό από τη δουλειά τους και το νέο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τελευταία είναι με τους… νεοβαπτισμένους προϊσταμένους που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν και οι ίδιοι υπάλληλοι και λόγω των αναγκών, τους έχουν αναβαθμίσει, ο οποίοι για να δείξουν ότι αξίζουν την προαγωγή κάνουν τη ζωή των εργαζομένων δύσκολη με πολύ προσβλητικό τρόπο.

Δεν έχουμε επώνυμη καταγγελία για να ενεργήσουμε όπως πρέπει αλλά αυτό που ζητήσαμε από την επιθεώρηση εργασίας είναι να κάνει αιφνιδιαστικούς ελέγχους στους χώρους των ξενοδοχείων για να διαπιστώσει τις τραγικές καταστάσεις. Δικαιολογούνται οι συνάδελφοι που δεν θέλουν να κάνουν καταγγελία γιατί επειδή είναι μικρή η κοινωνία φοβούνται ότι δεν θα ξαναβρούν δουλειά.

Η ζήτηση είναι τεράστια, αν νιώσουν πίεση μπορούν να απευθυνθούν σε εμάς και θα τους βρούμε εμείς δουλειά. Καθημερινά η ζήτηση από επιχειρήσεις στο εργατικό κέντρο για προσωπικό είναι μεγάλη. Οι πληροφορίες που έχουμε σήμερα είναι ότι αρκετά καταστήματα εστίασης είτε περιορίζουν τον χρόνο λειτουργίας τους είτε κλείνουν γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό» δήλωσε ο κ. Εγγλέζος.

Όπως είπε μπορεί η σεζόν να εξελίσσεται καλά, αλλά ο παράγοντας «εργαζόμενος» είναι αυτός που καθορίζει τα πράγματα, γι’ αυτό πρέπει να προσεχτεί, πρέπει να έχει συνθήκες εργασίας τέτοιες που να είναι ικανές για να μπορεί να αποδώσει και τέλος υπάρχει και το θέμα της αμοιβής, καθώς πρέπει να αμείβονται οι εργαζόμενοι γι’ αυτό που προσφέρουν.

Στα σκαριά η νέα σύμβαση εργασίας στα ξενοδοχεία
Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη τονίζοντας ότι ξενοδόχοι και σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων βρίσκονται σε συζητήσεις ώστε το επόμενο διάστημα να υπογραφεί και νέα σύμβαση.

Ο κ. Εγγλέζος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη σύμβαση αυτή καθώς το περιεχόμενό της θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση εργατικού δυναμικού στη Ρόδο. Μιλώντας γι’ αυτό είπε:

«Το σωματείο είναι σε διαπραγματεύσεις με την ένωση ξενοδόχων και οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το πώς θα γίνει ελκυστικός ο τόπος μας για τους εργαζόμενους. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες εργασίας, την αμοιβή αλλά και τη διαμονή σε αυτούς που θέλουν να έρθουν από την υπόλοιπη Ελλάδα. Και εννοούμε για ανθρώπινες συνθήκες. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους εργαζόμενους για να ασχοληθούν με τον τουρισμό. Είναι το μόνο πράγμα που ξέρουμε να κάνουμε στην περιοχή μας και το μόνο πράγμα που εξάγουμε, άρα πρέπει όλοι μαζί να το προσέξουμε και να το αναδείξουμε».

Μάλιστα προς επίρρωση όσων δήλωσε, ανέφερε και τα εξής: «στη νότια Ρόδο ήρθαν Ουκρανοί και κάποιοι από αυτούς έχουν παραιτηθεί και έφυγαν καθώς δεν αντέχουν τις συνθήκες εργασίας και τα ωράρια. Από την υπόλοιπη Ελλάδα ενώ είχαμε στην περιοχή μας την κάθοδο 3.000 εργαζομένων, φέτος ήρθαν περίπου 1.000. Η αιτία είναι ότι λόγω της πανδημίας έψαξαν να βρουν κάτι άλλο και μάθαμε ότι πλέον απασχολούνται στη γεωργία και έχουν ένα σταθερό, 12μηνο εισόδημα».

Ανάγκη να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας
Πάντως, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου ανέφερε ότι πέρα από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πρέπει να επεκταθεί και η διάρκεια του επιδόματος ανεργίας και τουλάχιστον να επανέλθει στους πέντε μήνες ώστε να γνωρίζει ο εργαζόμενος ότι θα έχει ένα εισόδημα για όλο τον χρόνο και όχι ένα εισόδημα λίγων μηνών που δεν θα φτάνει για να επιβιώσει.

«Αυτή είναι η βασική αιτία που φεύγει ο κόσμος από τον τουρισμό. Εμείς έχουμε κάνει υπομνήματα αλλά δεν έχουμε πάρει απαντήσεις καθώς όλοι επικαλούνται την οικονομική κρίση, την αύξηση στην ενέργεια κλπ. τα χρήματα αυτά είναι ήδη κρατημένα από τις εισφορές που πληρώνουμε άρα από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η κυβέρνηση και να προσέξει τους εποχικά απασχολούμενους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση πόσα είναι τα κενά και σε ποιες ειδικότητες, απάντησε: «Τα κενά δεν μπορούμε να τα υπολογίσουμε. Οι ειδικότητες που ζητούνται αυτή τη στιγμή είναι καμαριέρες, σερβιτόροι, λάντζα. Όμως αρκετοί συνάδελφοι που δουλεύουν δεν αντέχουν τις συνθήκες εργασίας και αποχωρούν ή παίρνουν αναρρωτικές. Από τις εκτιμήσεις και τη ζήτηση που υπάρχει υπολογίζουμε ότι είναι πάνω 3.000 οι εργαζόμενοι που λείπουν από την περιοχή μας.

Η πληρότητα στη Ρόδο πρέπει να αγγίζει το 90% και από ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου υπάρχουν κρατήσεις για την περιοχή μας. Η σεζόν είναι πολύ καλή, αλλά πρέπει να βρούμε λύση με το εργατικό δυναμικό, γιατί αν φέρουμε εισαγόμενους εργαζόμενους ή ανθρώπους που πρώτη φορά θα ασχοληθούν με το αντικείμενο και θα πουλάνε το δικό μας προϊόν προς τα έξω, μόνο κακό θα κάνουν στο τουριστικό μας προϊόν. Η υπηρεσία που δίνουμε στον επισκέπτη πρέπει να είναι αυτή που του αρμόζει».

Με την ευκαιρία δήλωσε ότι η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας πρέπει να γίνει υποχρεωτική για όλους τους ξενοδόχους της περιοχής μας ακόμα και αν δεν ανήκουν στην ΕΞΡ ώστε να δεσμευτούν όλοι να την ακολουθήσουν και να μην υπάρχουν ανισότητες μεταξύ εργαζομένων και ξενοδόχων.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη