Προφυλακίστηκε ο Ουκρανός που μετέφερε μητέρα και κόρη στη Ρόδο

Προφυλακίστηκε ο Ουκρανός που μετέφερε μητέρα και κόρη στη Ρόδο

Προφυλακίστηκε ο Ουκρανός που μετέφερε μητέρα και κόρη στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1476 ΦΟΡΕΣ

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Ρόδου ο 31χρονος Ουκρανός που συνελήφθη για τη μεταφορά μίας μητέρας και της ανήλικης κόρης της, από τα τουρκικά παράλια στην παραλία του Ενυδρείου της Ρόδου.

Ο αλλοδαπός είχε συλληφθεί πριν από τρία χρόνια ανοικτά της Καρπάθου να μεταφέρει 13 παράνομους αλλοδαπούς και μάλιστα έχει καταδικαστεί για την υπόθεση αυτή!

Πιο αναλυτικά, η σύλληψη του Ουκρανού έγινε πρωινές ώρες της Κυριακής 10 Ιουλίου 2022 από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, το οποίο και κάλεσε ιδιοκτήτης θαλάσσιων σπορ στην περιοχή του Ενυδρείου.

Σε βάρος του 31χρονου Ουκρανού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και χθες το μεσημέρι συνοδευόμενος από τη συνήγορό του κ. Μαρία Σκορδίλη προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκε αρνούμενος τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 31χρονος ισχυρίστηκε ότι καθώς δεν δύνατο να προβεί στην έκδοση άδειας παραμονής στη χώρα μας και φυσικά δεν μπορεί λόγω του πολέμου να επιστρέψει στη χώρα του, πήγε στην Τουρκία με σκοπό να επανέλθει στη χώρα μας και έτσι να ζητήσει άσυλο.

Ο ίδιος είπε πως οι διακινητές στη γειτονική χώρα του είπαν πως εφόσον μετέφερε τη μητέρα και την κόρη δεν θα πλήρωνε κάποιο ποσό για τη δική του μεταφορά, ενώ σε περίπτωση που επέστρεφε στην Τουρκία θα ελάμβανε και κάποια χρήματα.

Ο 31χρονος Ουκρανός αρνήθηκε ωστόσο ότι συμπεριφέρθηκε άσχημα στις δύο γυναίκες όπως αναφέρονται σε καταθέσεις που έχουν ληφθεί εναντίον του.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και καθώς ο αλλοδαπός δεν έχει μόνιμη διαμονή στη χώρα μας, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε τον δρόμο για τις φυλακές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος όλα ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 10 Ιουλίου 2022 οπότε και ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ρόδου, για ύποπτο ταχύπλοο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή «Ενυδρείο» της Ρόδου, το οποίο εκινείτο προς τις ελληνικές ακτές.

Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., έσπευσαν στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή όπου εντόπισαν και ακινητοποίησαν το εν λόγω ταχύπλοο σκάφος.

Στη συνέχεια, συνελήφθη ο 31χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης του ταχύπλοου σκάφους, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν από περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δύο αλλοδαπές (μία γυναίκα και ένα ανήλικο κορίτσι), αμφότερες καλά στην υγεία τους, οι οποίες φέρεται να αποβιβάστηκαν από το ως άνω ταχύπλοο σκάφος.
Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ κατασχέθηκε το ανωτέρω σκάφος.

Η υπόθεση της Καρπάθου και η καταδίκη του
Ο 31χρονος Ουκρανός όμως δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις διωκτικές αρχές της περιοχής μας, καθώς είχε ξανασυλληφθεί για το ίδιο αδίκημα το 2019 μαζί με έναν συμπατριώτη του ανοικτά της Καρπάθου.

Πιο αναλυτικά, η σύλληψη των δύο αλλοδαπών είχε γίνει στις 18 Ιουλίου 2019 στις 8 το βράδυ, οπότε και εντοπίστηκε το σκάφος που επέβαιναν αυτοί και οι λοιποί αλλοδαποί, ανοικτά της Καρπάθου.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου, το ιστιοφόρο «DODU» σημαίας Τουρκίας στο οποίο επέβαιναν οι δύο Ουκρανοί και οι 13 άνδρες από το Ιράκ.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των 13 Ιρακινών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι «Πηγάδια» Καρπάθου, ενώ οι δύο Ουκρανοί ηλικίας 32 και 31 ετών αντίστοιχα σήμερα, συνελήφθησαν φερόμενοι ως διακινητές - Κυβερνήτες.

Από το Λιμεναρχείο Καρπάθου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ιστιοφόρο σκάφος και η βοηθητική βάρκα του.

Σε βάρος των δύο Ουκρανών ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκαν στην ανάκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες ισχυρίστηκαν ότι αναγκάστηκαν να οδηγήσουν το σκάφος. Όπως είπαν, Τούρκος στα γειτονικά παράλια τους απείλησε με όπλο αναγκάζοντάς τους να επιβιβαστούν στο ιστιοφόρο και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους κατά τη διάρκεια του οποίου δέχτηκαν επίσης απειλές με μαχαίρια από τους Ιρακινούς επιβαίνοντες έως ότου εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο Ουκρανοί είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και είχαν οδηγηθεί στις φυλακές.

Τον Φεβρουάριο του 2020 η υπόθεσή τους εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο επέβαλλε ποινή φυλάκισης 4 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο και ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, δηλαδή κατά συγχώνευση ποινή φυλάκισης 16 ετών και 3 μηνών (από αυτά θα εκτίσουν βάσει νομοθεσίας τα 8 έτη), καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 22.500 ευρώ για κάθε Ουκρανό.

Κατά της απόφασης αυτής οι δύο Ουκρανοί, άσκησαν εφέσεις οι οποίες προσδιορίστηκαν και εξετάστηκαν στις 5 Μαΐου 2022 από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις ως ανυποστήρικτες καθώς ουδείς από τους κατηγορούμενους ή συνήγορός τους εμφανίστηκε στη δίκη. Έτσι και οι δύο αλλοδαποί διατήρησαν τις πρωτόδικες ποινές που τους είχαν επιβληθεί.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου