Δ. Σαλαχούρης: Αλωνίζουν ανενόχλητοι οι παράνομοι ξεναγοί στην περιοχή μας

Δ. Σαλαχούρης: Αλωνίζουν ανενόχλητοι οι παράνομοι ξεναγοί στην περιοχή μας

Δ. Σαλαχούρης: Αλωνίζουν ανενόχλητοι οι παράνομοι ξεναγοί στην περιοχή μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1653 ΦΟΡΕΣ

Παρά το ότι η σεζόν εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά τόσο στην περιοχή μας, όσο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, εντούτοις ο κλάδος των ξεναγών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από τις παράνομες ξεναγήσεις και μάλιστα παρά τα συνεχή αιτήματά του για την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.


Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου διπλωματούχων ξεναγών Δωδεκανήσου Δημήτρης Σαλαχούρης, τα προβλήματα αυτά διαιωνίζονται, με αποτέλεσμα να βρίσκουν ευκαιρία οι επιτήδειοι και να... αλωνίζουν στην κυριολεξία, αφού έλεγχοι δεν γίνονται πουθενά και από κανέναν, παρά τις καταγγελίες που υπάρχουν.


Ο πρόεδρος του σωματείου καταφέρθηκε εναντίον της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού, η οποία αν και έχει στα χέρια της έγγραφες καταγγελίες, επικαλείται έλλειψη προσωπικού για να προχωρήσει σε ελέγχους.


«Δημοσιεύσαμε μία καταγγελία δημόσια προς την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού καθώς με τη δικαιολογία της υποστελέχωσης δεν γίνονται καθόλου έλεγχοι παράνομων ξεναγήσεων. Η ΠΥΤ είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας. Είναι υπεύθυνη να προστατέψει το επάγγελμα του ξεναγού, να προστατέψει εμάς έναντι των παράνομων με τη συνδρομή της αστυνομίας.


Δεν γίνεται καμία απολύτως ενέργεια. Η υποστελέχωση είναι δικαιολογία. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία φορά τον μήνα έστω μία ομάδα με ένα άτομο από την ΠΥΤ και ένα άτομο από την αστυνομία για να κάνουν ελέγχους που εμείς θα υποδείξουμε.

Είναι τελείως αρνητικοί με τη δικαιολογία ότι το ίδιο το υπουργείο Τουρισμού δεν θέλει να κάνει ελέγχους και να βάζει πρόστιμα για να μην «θίξει» τον τουρισμό αφήνοντας τον επαγγελματία ξεναγό να κοιμάται... στο σπίτι του και να αλωνίζουν οι παράνομοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλαχούρης και πρόσθεσε:


«Οτιδήποτε φανταστείτε, μίνι βαν ΙΧ, ταξί, ιδιώτες, οι πάντες ξεναγούν. Εμείς δουλεύουμε καλά φέτος, κυρίως όταν υπάρχουν κρουαζιερόπλοια. Αν δεν έχουμε κανένα κρουαζιερόπλοιο, ή έχουμε ένα, έχουμε πάντα άνεργους συναδέλφους. Σε λίγους μήνες θα βγουν νέοι ξεναγοί, άλλα 35 παιδιά, του χρόνου άλλοι τόσοι την επόμενη χρονιά άλλοι τόσοι, δεν ξέρουμε με τι θα ασχοληθούν. Θα πρέπει να ανταγωνίζονται τους παράνομους».


Στην ουσία, ο πρόεδρος του σωματείου εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι η μόνη υπηρεσία που έχει την υποχρέωση να τους προστατέψει δεν ενδιαφέρεται και στην ουσία δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία με αποτέλεσμα να βρίσκουν διάφοροι επιτήδειοι έδαφος για να δουλεύουν σε βάρος τους.


«Εγώ απευθύνομαι προσωπικά στον κ. Καπετάνο, που είναι προϊστάμενος της ΠΥΤ. Έχω μιλήσει μαζί του άπειρες φορές έχω στείλει επιστολές και έχουμε ζητήσει να κάνει ελέγχους. Είμαστε σχεδόν στα όρια... και η επόμενη κίνηση είναι η καταγγελία στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για παράβαση καθήκοντος. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να αμυνθούμε, πρέπει οπωσδήποτε να βγει στο δρόμο να κάνει ελέγχους.


Η τουριστική αστυνομία δεν υπάρχει πια, είναι 2 ή 3 τα στελέχη της, μας λένε να απευθυνθούμε στην κανονική αστυνομία όμως ένας απλός αστυνομικός που θα κάνει έλεγχο σε παράνομο ξεναγό δεν γνωρίζει τη νομοθεσία και τον τρόπο ελέγχου.
Τόσο περίπλοκα τα έκανε η κ. Κεφαλογιάννη το 2011 επίτηδες, προκειμένου ο καθένας να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Αυτή είναι η οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης, ευρωπαίοι ξεναγοί ενός σεμιναρίου λίγων μηνών από όλη την Ευρώπη να είναι ισάξιοι με τους έλληνες ξεναγούς που έχουν βγάλει μια σχολή 2,5 χρόνια και να έρχονται εδώ να δουλεύουν παρουσιάζοντας τη χώρα μας στους ξένους» δήλωσε επίσης ο κ. Σαλαχούρης, και έκανε γνωστό ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά ξένων ξεναγών που... αλωνίζουν όπως είπε στην Ελλάδα κάνοντας ό,τι θέλουν σε έναν τόπο που εμείς οι ίδιοι πρέπει να προστατέψουμε.


Μάλιστα τόνισε ότι το ίδιο το υπουργείο θέλει να καταργήσει τον κλάδο και τόνισε ότι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται είτε συνοδεύοντας γκρουπ, είτε αναλαμβάνοντας γκρουπ στην Ελλάδα, τα τουριστικά γραφεία τους βάζουν στα λεωφορεία με ό,τι πληρωμή συμφωνήσουν χωρίς να τηρήσουν συμβάσεις και χωρίς να έχουν άδεια ξεναγού, και ξεναγούν επειδή μιλούν μία ξένη γλώσσα, και φυσικά δεν τους ελέγχει κανείς.


«Εμείς στη Ρόδο κυνηγάμε από πίσω μίνι βαν με Ρωσοπόντιους, Ουκρανούς που μιλάνε κάποια ξένη γλώσσα στην οποία δεν υπάρχει Έλληνας ξεναγός ή και να υπάρχει δεν τον ζητάνε καν, τους κυνηγάμε στη Φιλέρημο, στις Πεταλούδες λένε τα πάντα μέσα στα λεωφορεία και όχι μέσα στους ελεγχόμενους χώρους και μετά αφήνουν τον κόσμο ελεύθερο. Ακόμα και μεγάλα λεωφορεία οργανωμένα τα οποία κανείς δεν μπορεί να ελέγξει.


Κάποτε υπήρχαν μεικτά κλιμάκια που έβγαιναν στους δρόμους και είχαν υπαλλήλους από το ΙΚΑ, τον ΕΟΤ την Αστυνομία και ο καθένας έλεγχε με βάση τον τομέα ευθύνης του. Δε γίνονται πια αυτά εδώ και 30 χρόνια. Εδώ και 30 χρόνια το επάγγελμα του ξεναγού παραπαίει. Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες ως ομοσπονδία, που έχουν πέσει όλες στο κενό. Στις μεγάλες πόλεις δεν φαίνεται ο παράνομος. Είναι χαμένος. Αλλά στα μικρά νησιά όπως Σύμη, Χάλκη, Νίσυρο, αλλά και Κω και Ρόδο που οι χώροι είναι μικροί και βλέπεις τι γίνεται γύρω σου, είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει» κατέληξε.

Ακόμα περιμένουν τη μηχανογράφηση των ενσήμων τους
Ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί τον κλάδο, είναι και το γεγονός ότι παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα, η μηχανογράφηση των ενσήμων τους με αποτέλεσμα να χάσουν πέρσι την ανεργία τους και όσα επιδόματα δικαιούνταν.
«Η μηχανογράφηση των ενσήμων μας ακόμα δεν έχει γίνει, είμαστε τρία χρόνια χωρίς καταμετρημένα ένσημα, πληρωμένα και ακαταχώρητα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Έχουμε χάσει το επίδομα ανεργίας του χειμώνα 2021 προς 2022. Δεν ξέρουμε αν θα το πάρουμε αναδρομικά, επίσης επιδόματα λοχείας, επιδόματα ασθενείας... δεν παίρνουμε τίποτα. Αυτή είναι η αντιμετώπιση του κράτους στους έλληνες ξεναγούς.


Είμαστε απογοητευμένοι υπάρχει πλήρης αδιαφορία και δεν έχουμε τρόπους να αμυνθούμε. Το ίδιο το κράτος που έπρεπε να μας υποστηρίξει, καθώς είμαστε η εικόνα της χώρας μας στον επισκέπτη, θέλει να μας... καταργήσει, έτσι απλά» είπε ο κ. Σαλαχούρης.

Για τη σχολή ξεναγών
Αναφορά έκανε όμως με την ευκαιρία και στη σχολή ξεναγών της Ρόδου η οποία ναι μεν επαναλειτούργησε πρόσφατα αλλά υπάρχουν όπως φαίνεται πολλά προβλήματα και πολλές καταγγελίες. «Δεν καταλαβαίνω γιατί εκθειάζουν τόσο πολύ τις σχολές ξεναγών. Η σχολή στη Ρόδο έχει φοβερά προβλήματα λειτουργικότητας, χτες δέχτηκα απίστευτες καταγγελίες για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, παράβαση κανονισμών και πολλά τα οποία θα ανακοινώσω. Πολλοί φοιτητές της σχολής καταλήγουν σε δικηγόρους για να βρουν το δίκιο τους.


Έτσι έχει εγκαταλείψει το υπουργείο Τουρισμού τις σχολές ξεναγών. Κατά τα άλλα η κ. Ζαχαράκη βγαίνει δημόσια και μιλάει για εκπαίδευση, αναβάθμιση ποιότητα κ.λπ. εγω ξέρω ότι τα πάντα είναι εγκαταλελειμμένα. Η σχολή υπολειτουργεί. Δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος πάνω από τους τωρινούς διευθυντές των σχολών ξεναγών για να τους ελέγχει. Είναι μόνο το υπουργείο το οποίο όμως δεν κάνει τίποτα απολύτως» δήλωσε ο κ. Σαλαχούρης.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας