Η έλλειψη στέγης αποτελεί «βόμβα» για τα μικρά νησιά

Η έλλειψη στέγης αποτελεί «βόμβα» για τα μικρά νησιά

Η έλλειψη στέγης αποτελεί «βόμβα» για τα μικρά νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 402 ΦΟΡΕΣ

Εκτενής συζήτηση έγινε χθες στο περιφερειακό συμβούλιο

«Βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των νησιών χαρακτήρισε το πρόβλημα έλλειψης στέγης, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην οποία τέθηκε το θέμα, κάνοντας λόγο για έναρξη μίας μεγάλης συζήτησης, με πολλές παραμέτρους.

Μάλιστα, όπως τόνισε, το πρόβλημα αυτό θα χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια αν συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης των νησιών, ενώ υπογράμμισε ότι είναι πολυεπίπεδο, πολυπαραγοντικό αλλά και παγκόσμιο και οι αιτίες που το δημιουργούν είναι τελικά πολλές.

Εισηγούμενος το θέμα στο σώμα, ο περιφερειάρχης είπε ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη υπόθεση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ήδη ο δημόσιος τομέας που είναι υποστελεχωμένος, έχει να αντιμετωπίσει την άρνηση των εργαζομένων να πάνε στα νησιά λόγω της δυσκολίας να βρεθεί στέγη, πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που επιθυμούν να εργαστούν σε αυτά.

Με την ευκαιρία ανέφερε ότι στη Σαντορίνη οι πρώτοι που αναζητούν στέγη είναι οι ντόπιοι καθώς ενοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες και ψάχνουν μία μικρότερη κατοικία για να εξυπηρετηθούν. Μάλιστα έθεσε την αναγκαιότητα να γίνει διαβούλευση και με τον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης και με τους τοπικούς φορείς ώστε το Σεπτέμβριο να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο της πρωτοβουλίας που θα καταθέσει η περιφέρεια.

Πάντως ο κ. Χατζημάρκος έκανε λόγο για χωροθέτηση στην ενδοχώρα κάθε νησιού μίας οικιστικής ζώνης με σκοπό την ανέγερση στέγης που θα προορίζεται αποκλειστικά για κατοικίες καθώς και εμπορικά καταστήματα για την εξυπηρέτησή τους.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η πρόσθετη στέγη που θα δημιουργηθεί στην ενδοχώρα των νησιών υπό προϋποθέσεις όπως είναι η πρόταση της περιφέρειας, θα προορίζεται για κατοικία και όχι για τουριστικό κατάλυμα. Τέλος τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο σε συνεργασία με την ΠΕΔ και τους επιστημονικούς φορείς και στη συνέχεια να κατατεθεί πρόταση στην κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μακρυωνίτης ως εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, αναφερόμενος στο θέμα, αφού το χαρακτήρισε πολύ σοβαρό, κατέθεσε τους προβληματισμούς του ζητώντας να βρεθεί τρόπος ώστε αν η πρόταση αυτή υλοποιηθεί να μην καταστρατηγηθεί.

Η Μαρία Χατζηγιάννη από την πλευρά της υπογράμμισε ότι το πρόβλημα αφορά επίσης τους φοιτητές, τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και τα νέα ζευγάρια και επισήμανε ότι τα υψηλά ενοίκια είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα. Μάλιστα αναφερόμενη στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα στους ξενοδοχοϋπάλληλους είπε ότι πολλοί διαμένουν σε τρώγλες και υπόγεια ξενοδοχείων.

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος με τη σειρά του αναφέρθηκε και εκείνος στα ακριβά ενοίκια, ζήτησε να γίνει συζήτηση με την ΚΕΔΕ και τους τοπικούς φορείς αλλά και να πραγματοποιηθεί μία καταγραφή των αναγκών για να εντοπιστεί πού ακριβώς υπάρχει πρόβλημα.

Τέλος, ο Νίκος Αττιτής, ζήτησε μεταξύ άλλων να σταματήσουν τη λειτουργία τους τα ΚΥΤ σε όποια νησιά υπάρχουν και να μετατραπούν σε κατοικίες ώστε με κρατικά κονδύλια να διαμορφωθούν και να στεγάσουν τους δημοσίους υπαλλήλους που δε βρίσκουν στέγη.

Το θέμα που αφορούσε στην ουσία την υιοθέτηση ειδικής πολιτικής στην πολεοδομική νομοθεσία για τα νησιά με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Στη συνέχεια και όταν τον Σεπτέμβριο θα διαμορφωθεί αναλυτικά η πρόταση της περιφέρειας, θα διαβιβαστεί στους δήμους και στην ΠΕΔ, και κατόπιν στα αρμόδια υπουργεία που θα αναθέσουν τη σύνταξη μελετών σε ειδικούς επιστήμονες, ενώ στο τέλος θα πρέπει να γνωμοδοτήσει και το ΣΤΕ.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος