Εισβολή στην Ουκρανία και παρατεταμένη σιωπή

Εισβολή στην Ουκρανία  και παρατεταμένη σιωπή

Εισβολή στην Ουκρανία και παρατεταμένη σιωπή

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 257 ΦΟΡΕΣ

Μέσες άκρες μπορεί να καταλάβει σήμερα κάποιος υγιώς σκπετόμενος ποιο είναι το παιχνίδι που παίζεται στην Ευρώπη, αλλά και όλον τον κόσμο, μετά τη βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που άλλαξε τον κόσμο μέσα σε μία μέρα.

Και είναι δύσκολο για κάποιον να καταλάβει, γιατί δεν μπορεί να συνδέσει την ελεεινή επιχειρηματολογία του Κρεμλίνου με την αθρόα εξόντωση Ουκρανών πολιτών, ούτε την τακτική της στοχοποίησης των πόλεων όταν αυτό έχει να συμβεί από τον Γ ΄Παγκόσμιο πόλεμο.

Δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη του ότι εδώ μιλάμε για αναμέτρηση στα πεδία των μαχών παρά για στόχευση αθώων στο όνομα της επικράτησης. Την ίδια στιγμή, η απειλή του παγώματος της Ευρώπης μέσω του κλεισίματος της στρόφιγγας φυσικού αερίου από του Ρώσους γίνεται πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τον χειμώνα. Από όλη αυτή την κατάσταση όμως, ένα έγινε σαφές: ότι η Ευρώπη είχε άμεση εξάρτηση από τη Ρωσία και είχε δεθεί στο άρμα της.

Από την άλλη, ο πόλεμος αυτός, ανέδειξε και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται με τη στάση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Είναι πλέον αρκετοί οι πολίτες - και ειδικά στην Ελλάδα - που αδιαφορούν για τον πόλεμο αυτό που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την υφήλιο.

Εντύπωση προκαλούν οι συμψηφισμοί αλλά και η «ουδετερότητα» της αριστεράς και άλλων «προοδευτικών» δυνάμεων, λες και τα σταλινικά καθεστώτα ουσιαστικά αναπωλούνται και πως η δικτατορία βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στη Δύση. Λες και υπάρχει νοσταλγία για νέο τείχος του Βερολίνου και νέα ύπαρξη ανατολικού και δυτικού μπλοκ.

Ας ελπίσουμε, πως όλα αυτά είναι ένα ακόμη κακό όνειρο και πως οι πολίτες θα ξυπνήσουν από τον λήθαργο. Γιατί στη Δύση συνεχίζεται η καπιταλιστική παρακμή. Στη Ρωσία όμως, και πέριξ αυτής, μέχρι Κίνα και Βόρειο Κορέα εκκολάπτεται ένας νέος συνασπισμός με ολοκληρωτικά και εκμεταλλευτικά καθεστώτα που δεν αφήνουν τους πολίτες τους να μιλούν παρά μόνο να επιδοκιμάζουν τα έργα και τις ημέρες του σκληρού αυταρχισμού.

Περίπου λοιπόν μπορεί να καταλάβει κανείς και τη σιωπή των ΗΠΑ και της Ευρώπης απέναντι σε ένα παρατεταμένο έγκλημα που συνεχίζεται ακατάπαυστα. Το ακροδεξιό τόξο δε, διευρύνεται επικίνδυνα ξεκινώντας από τη Ρωσία, περνώντας από την Ουγγαρία και τη Λευκορωσία, το Καζακστάν την Κίνα και τη Βόρειο Κορέα, φτάνοντας μέχρι το Ιράν και τη Συρία.

Σκληρά ολοκληρωτικά καθεστώτα που εξαίρουν τη σημασία της φυλής, του χρώματος του δέρματος, καθεστώτα με ευθεία ρατσιστική διάθεση απειλούν να γκρεμίσουν και τα τελευταία ψήγματα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι η αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας συνοδεύεται από θεωρίες συνομωσίας όπως για τα εμβόλια, και η συνολικά αμέτοχη στάση τη στιγμή που εδώ μιλάμε για τον πιο σκληρό πόλεμο που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.

Όλα αυτά οδηγούν τον υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο στο να απορεί για την κατάντια ενός μεγάλου μέρους της Ευρώπης που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με αδιαφορία την εισβολή αυτή, και μιλάμε για πολίτες που δήθεν δεν επιθυμούν τους πολέμους και τα μίση, αλλά που κατά τα άλλα, αποδέχονται τη μέχρι τώρα ενεργειακή εξάρτηση από ένα κράτος όπως τη Ρωσία που προβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες σε βάρος ενός λαού, και σιωπούν όταν τους ρωτάς αν θα ανέχονταν και πάλι κάποια νέα τουρκική εισβολή ή τινάζονται απότομα από τη θέση τους.

Δύσκολο λοιπόν είναι να αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες αυτής της παρατεταμένης σιωπής απέναντι σε ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και ακόμη πιο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς τοι σημαίνει η επιχειρηματολογία ότι υπάρχουν γενικώς και αορίστως «ποικίλα συμφέροντα» όταν εδώ μιλάμε για ξεκάθαρη εισβολή και όχι για θεωρίες επί θεωριών περί τάχα σύγκρουσης μυστικών συμφερόντων.

Δύσκολο λοιπόν είναι και να καταλάβει κανείς αλλά περισσότερο να αντιληφθεί πως εν έτη 2022 επιβιώνουν ή γίνονται ανεκτές γκαιμπελικές προπαγάνδες, ρατσισμοί, διακρίσεις και ανοχή σε σκληρά αυταρχικά καθεστώτα.
Ίσως τελικά ο κόσμος να έχει αλλάξει πολύ σε σημείο συναίνεσης της καταστροφής του. Ίσως γιατί πια δεν υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που με τα λόγια τους συγκινούσαν τις μάζες. Και δεν εννοώ τους πολιτικάντηδες ηγέτες, αλλά τους στοχαστές.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους