Εντυπωσίασε για μία ακόμα φορά το «Συμιακό Θέατρο»

Εντυπωσίασε για μία ακόμα φορά το «Συμιακό Θέατρο»

Εντυπωσίασε για μία ακόμα φορά το «Συμιακό Θέατρο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 918 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο δημοσιογράφος
Γιώργος Ζαχαριάδης

Είναι και πάλι φέτος το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στη Ρόδο; Ναι είναι!...

Γιατί το «Συμιακό Θέατρο» για μια ακόμη χρονιά-και ύστερα από σιγή δύο χρόνων λόγω Covid-19 κατάφερε να φέρει το γέλιο στα χείλη και τις καρδιές εκατοντάδων συμπολιτών μας που σε τρεις παραστάσεις στο μικρό (για τέτοιες εκδηλώσεις) «Ρόδον» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο «O Παθακιάρης κι ο Κορονέλλος» που είναι μια διασκευή του «κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου.


Δράστης; Ποιος άλλος; Ο μοναδικός Μανώλης Αντώνογλου που μαζί με τους θαυμάσιους συνεργάτες του, έδωσαν μια παράσταση στη συμιακή διάλεκτο που μόνο αυτοί ξέρουν να κάνουν. Και βέβαια, στην παράσταση ο Αντώνογλου έβαλε –ως συνήθως- και «τα δικά του». Από το έργο δεν έλειψαν καταστάσεις και πρόσωπα από τη σημερινή πολιτική επικαιρότητα. Το ΠΑΣΟΚ «που νεφάνει (εμφανίστηκε) και πάλι», ο Κυριάκος, ο Άδωνις, ο Ερντογάν, αλλά και ο Γλάρος, ο παπά-Λευτέρης και διάφορες φιγούρες από τη Σύμη!


Ήταν ακόμη ένα έργο στη δύσκολη συμιακή διάλεκτο που ο Μανώλης Αντώνογλου κρατά ζωντανή εδώ και 37 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε το «Συμιακό Θέατρο», το οποίο είναι το παλαιότερο στην Ελλάδα που διατηρεί την ντοπιολαλιά του νησιού, αλλά και αναβιώνει τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα του! Όλα γίνονται από την αγάπη και τον ζήλο αυτής της ομάδας. Ούτε οικονομικές ενισχύσεις, ούτε επιδοτήσεις, ούτε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ούτε... αρπαχτές!


Τελειώνω με δύο σχολιασμούς: Δεν θα έπρεπε το λεγόμενο «Φεστιβάλ της Σύμης» να ξεκινούσε με το «Συμιακό Θέατρο»; Και μήπως η Ακαδημία Αθηνών δεν θα έπρεπε να τιμήσει το «Συμιακό Θέατρο» για την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό, στη διατήρηση της παράδοσης και του γλωσσικού ιδιώματος στη Σύμη και γενικότερα στη Δωδεκάνησο;


Λίγα λόγια για την παράσταση. Άφθονο το γέλιο. Πρωταγωνιστής όπως πάντα, ο Μανώλης Αντώνογλου. ‘Ολοι άψογοι. Θα σταθώ σε τρεις (που συμβαίνει να είναι και φίλοι μου). Στον Κώστα Οθίτη, τον Βαλάντη Μακράκη και στη νέα αποκάλυψη Μαριάνθη Καρπαθάκη. Και βέβαια, ο Σωτήρης Ζουρούδης, που σε κάθε παράσταση δίνει το δικό χρώμα και ξεσηκώνει τον κόσμο. (σ.σ. Μαθαίνω ότι είναι η τελευταία του παράσταση. Σωτήρη μην το κάνεις. «Σε θέλει ο λαός σου»).


Το γράψαμε και παραπάνω. Ολοι ήταν άψογοι και πρέπει να τους αναφέρω κατά σειρά εμφανίσεως. Ευαγγελία Πατατούκου, Μανώλης Αντώνογλου, Κώστα Οθίτης, Ελένη Διασυνού. Μαριάνθη Καρπαθάκη, Σωτήρης Ι. Πατατούκος, Μάριος Μοσκιός, Μυρσίνη Πατατούκου, Βαλάντης Μακράκης, Άννα Μαλλιάκα, Σωτήρης Ζουρούδης, Γιάννης Μαλλιάκας, Ειρήνη Χαρίτου, Χριστίνα Πιλάτου, Ζωή Φαρμακίδου, Μαρία Τριανταφύλλου, Βαρβάρα Χατζηπέτρου, Πηγή Κοντού, Ράνια Σταματάκη και Μιχάλης Μοσκιός.


Η παράσταση θα επαναληφθεί στη Σύμη το Σάββατο 13 Αυγούστου και ένα βράδυ του Σεπτεμβρίου στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου στη Ρόδο.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας