Γιατί χρειάζεται το τεστ του επαγγελματικού προσανατολισμού

Γιατί χρειάζεται το τεστ του επαγγελματικού προσανατολισμού

Γιατί χρειάζεται το τεστ του επαγγελματικού προσανατολισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1223 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Γεώργιος Βασίλογλου
MSc Ψυχολόγος (ειδικός σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού)

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι μια δια βίου διαδικασία που θα σε βοηθήσει κατά τη διάρκεια της μαθητικής σου πορείας, να συνειδητοποιήσεις τις κλίσεις και να αναπτύξεις τις δεξιότητες που θα σου επιτρέψουν να διαχειρίζεσαι ορθολογικά και αποτελεσματικά τα θέματα της προσωπικής και επαγγελματικής σου ανάπτυξης.

O εξειδικευμένος σύμβουλος με ατομικές συνεντεύξεις και ειδικά τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, αναδεικνύει τα ενδιαφέροντα, τις αξίες και τις δεξιότητές σου, σου παρέχει πληροφόρηση για προγράμματα σπουδών και επαγγέλματα, βοηθώντας σε έτσι να επιλέξεις τις σπουδές που θα ακολουθήσεις.

Σε διευκολύνει στη λήψη ορθών εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων, οι οποίεςα θα σε οδηγήσουν σε επαγγελματικές επιλογές που ανταποκρίνονται στις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά σου.
Το τεστ του επαγγελματικού προσανατολισμού παρέχει μια ερμηνευτική περιγραφή των κατηγοριών των επαγγελμάτων βάσει των ενδιαφερόντων ενός ατόμου.

Η θεμελιώδης ταξινόμηση των επαγγελμάτων προκύπτει από την εξέταση του ποσοστού ενασχόλησης με τρεις παραμέτρους: Επεξεργασία δεδομένων, επαφή με ανθρώπους, χρήση αντικειμένων/μηχανημάτων.
Σύμφωνα με το ποσοστό – χαμηλά, μέτρια, υψηλά – στην καθεμιά από τις παραπάνω παραμέτρους προκύπτουν πολλές κατηγορίες ενδιαφερόντων/επαγγελματικών κατευθύνσεων, οι οποίες εμπεριέχουν μεγάλο εύρος επαγγελμάτων.

Παραδείγματος χάριν, η κατηγορία «Επικοινωνία» περιλαμβάνει επαγγέλματα όπως δημοσιογράφος, σεναριογράφος, ερευνητής ψυχολόγος, ανθρωπολόγος, διαφημιστής.
Άρα τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου ενδιαφερόντων καταδεικνύουν προτίμηση σε γενικές κατηγορίες και όχι σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Το τεστ δίνει απάντηση στο: «Θα μου αρέσει η δουλειά που θα κάνω;»

Η μέχρι στιγμής έρευνα, δείχνει ότι τα ενδιαφέροντα ενός ατόμου είναι σχετικά σταθερά στον χρόνο από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Μέσω ερευνών επίσης γνωρίζουμε ότι η γνώση επηρεάζει τη διαμόρφωση των ενδιαφερόντων του ατόμου ως προς την έκταση και την ένταση αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους.

Όμως συχνά σκεπτόμενοι το ενδεχόμενο να εργαζόμαστε για ώρες πάνω σε κάτι που μας φαίνεται κατά τ’ άλλα ενδιαφέρον, μοιάζει κουραστικό. Ποια είναι λοιπόν τα πραγματικά σου ενδιαφέροντα και πώς μπορούν να συνδεθούν με την επαγγελματική επιλογή; Ένα ερωτηματολόγιο ενδιαφερόντων μπορεί να παρέχει πολλαπλή βοήθεια με τους εξής τρόπους:

● Παρέχει γνώση γύρω από τα ενδιαφέροντά μας
● Παρουσιάζει καινούρια επαγγέλματα
● Επιβεβαιώνει τις αποφάσεις που έχει ήδη πάρει κάποιος σε σχέση με την επαγγελματική του σταδιοδρομία
Ο χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου είναι ελεύθερος και συνήθως απαιτούνται 45 λεπτά ως μία ώρα.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;