Πρόταση ένταξης της Κοιλάδας του Αίθωνα στα Μνημεία της UNESCO

Πρόταση ένταξης της Κοιλάδας του Αίθωνα στα Μνημεία της UNESCO

Πρόταση ένταξης της Κοιλάδας του Αίθωνα στα Μνημεία της UNESCO

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 869 ΦΟΡΕΣ

Πρόταση για την ένταξη της Κοιλάδας του Αίθωνα στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, κατέθεσε το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Αρχαγγέλου και ήδη έγινε αποδεκτή, σε πρώτη φάση, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά!

Καταρχάς, στην Κοιλάδα συντελείται, το τελευταίο διάστημα, ένα σημαντικό έργο, που δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη από τη θεομηνία που έπληξε το νησί τον Νοέμβριο του 2019. Πλέον, η Κοιλάδα είναι προσβάσιμη καθώς έφτιαξαν γεφύρια, δρόμους κ.λπ.

Όπως λέει, λοιπόν, στη «Ροδιακή», ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Νίκος Διμέλης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κατέθεσαν μία μελέτη με τίτλο «αειφόρος ανάπτυξη της Κοιλάδας του Αίθωνα» και ως τοπικό συμβούλιο πήραν μία απόφαση να καταθέσουν πρόταση για να ενταχθεί στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ήδη έχουν καταθέσει πρόταση στο γραφείο του κ. Αμυρά -στο σημείο αυτό, μάλιστα, υπογραμμίζει την πολύτιμη βοήθεια του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Βασίλη Υψηλάντη που, όπως είπε, τους βοηθάει πάρα πολύ σ’ αυτό.

Στη συνέχεια, ο κ. Διμέλης αναφέρει την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησαν στην πρόταση που κατέθεσαν, και η οποία συνίσταται στα εξής:
-Εκεί υπάρχει το αυτοφυές δάσος της υγράμβαρης (τζιες). Όπως εξηγεί ο πρόεδρος, τέτοιο δάσος εμφανίζεται στην Αίγυπτο, τα παράλια της Μικράς Ασίας και στον Αίθωνα. Το δέντρο αυτό απωθεί τα έντομα και βοηθά τη βλάστηση όσον αφορά τα οπωροφόρα δένδρα (σ.σ. πορτοκαλιές, μανταρινιές κ.ά.).

-Το δεύτερο στοιχείο είναι το μικρόσωμο αλογάκι της Ρόδου με ύψος 1,20 μέτρα, το οποίο συνεχίζει να κινείται μέσα στην Κοιλάδα. Σήμερα, από την προσπάθεια των εθελοντών εδώ και 18 χρόνια, με τις γέννες έχουν φθάσει να αριθμούν τα 11. Το Πανεπιστήμιο του Τέξας, μάλιστα, το είχε εντάξει παγκοσμίως τρίτο στην κατάταξη σε ύψος.

-Επίσης, στην Κοιλάδα υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε πεταλούδες οι οποίες και αυτές ζουν μέσα.

-Και το τέταρτο στοιχείο που έδωσαν ως επιχείρημα, είναι τα επιφανειακά φίδια τα οποία ζουν στο νερό, τα λεγόμενα χέλια.

«Η πρόταση είναι δομημένη καλά, έχει περάσει πια σε πρώτη φάση, συνεπικουρούμενη από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του κ. Παπαβασιλείου του καθηγητή, έχει γίνει αποδεκτή από το γραφείο του υφυπουργού, και αναμένουμε πια την απόφαση», καταλήγει ο κ. Διμέλης.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος