«Νιώθουμε ξεχασμένοι» δηλώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Μονολίθου

«Νιώθουμε ξεχασμένοι» δηλώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Μονολίθου

«Νιώθουμε ξεχασμένοι» δηλώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Μονολίθου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 949 ΦΟΡΕΣ

Στην πανέμορφη κοινότητα της Μονολίθου, οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί απ’ ό,τι στο υπόλοιπο νησί που «βουλιάζει» από κόσμο αυτή την περίοδο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι και εκεί οι κάτοικοι δεν διπλασιάζονται το καλοκαίρι, με τον εκπρόσωπο της κοινότητας όμως, κ. Διαμαντή Κονισσή, να λέει με παράπονο στη «Ροδιακή» ότι νιώθουν «ξεχασμένοι».

Στους περίπου ογδόντα με εκατό μόνιμους κατοίκους του οικισμού, κάθε χρόνο τέτοια εποχή προστίθενται και οι επισκέπτες, πιο «ψαγμένοι» προφανώς, που διαμένουν στα λιγοστά καταλύματα του γραφικού χωριού στο οποίο δεσπόζει το επιβλητικό κάστρο.

Το πρώτο που αναφέρει ο κ. Κονισσής είναι η αστρονομική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί εκεί καθώς η περιοχή «Άγιος Αμβρόσιος» θεωρείται ιδανικό σημείο στο νησί για τέτοιες δραστηριότητες. Μάλιστα, φιλοξενούνται και 25 προσκοπάκια αυτές τις ημέρες και θα τα μεταφέρουν στο αμφιθέατρο που υπάρχει εκεί για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Όμως, όπως φαίνεται από αυτά που λέει στη «Ροδιακή», δεν νιώθουν το ενδιαφέρον των αρχών και των αρμοδίων. Βασικό πρόβλημα για τους ίδιους τα τελευταία χρόνια, όπως και σε αρκετά χωριά στο νησί βέβαια, είναι ο υπερπληθυσμός των ελαφιών που πλέον «κατεβαίνουν» μέχρι τα σπίτια και τα καταστήματά τους!
Εκτός, βέβαια, από τις ζημιές που προκαλούν στα φυτά και τις καλλιέργειες που είναι και το μεγάλο πρόβλημα. «Χτυπάμε καμπανάκι», λέει χαρακτηριστικά και περιγράφει την κατάσταση ως «τραγική».

Ο ίδιος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους βουλευτές του νομού μας να επιληφθούν αυτού του σοβαρού θέματος και να αναδείξουν σε κεντρικό επίπεδο ότι το ελάφι προκαλεί ζημιές για να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία ακόμα και με τη δημιουργία πάρκων, έτσι ώστε να υπάρξει και κάποια ανταποδοτικότητα.

Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, είναι κάτι στο οποίο δίνει έμφαση ο εκπρόσωπος της Μονολίθου. Όπως, για παράδειγμα. σχετικά με το άλλο θέμα που τους απασχολεί και έχει να κάνει με τη συντήρηση και την ανάδειξη του κάστρου.

Όπως λέει, έχουν γίνει κάποιες μικροσυντηρήσεις πριν χρόνια, οι οποίες βέβαια δεν είναι αρκετές. Αίτημά τους είναι να συντηρηθεί όπως πρέπει και να μπει ένα συμβολικό εισιτήριο για να είναι επισκέψιμο, το οποίο θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και να το διαχειρίζεται ένας φορέας της περιοχής, π.χ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ώστε να επιστρέφει ως έσοδο στο χωριό.

Ο ίδιος, έχει απευθύνει κατά καιρούς αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συντήρηση του κάστρου, όμως, όπως λέει, δεν έτυχαν κάποιας ανταπόκρισης. Όσο για την πορεία της σεζόν, αυτή την περίοδο είναι γεμάτα όλα τα δωμάτια στη Μονόλιθο.

Ωστόσο, θεωρεί ότι η περυσινή σεζόν ήταν καλύτερη από πλευράς εσόδων, αφού από τη μια η ακρίβεια που μαστίζει σχεδόν όλη την Ευρώπη και από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν τις επιπτώσεις τους. Τον χειμώνα, όμως, όπως λέει, είναι «ερημιά» και οι κάτοικοι ασχολούνται περισσότερο με τις καλλιέργειες-όσοι έχουν.

Όσον αφορά στο νερό, έχουν τα προβλήματά τους, κυρίως χαμηλή στάθμη κατά διαστήματα, όμως, προσπαθούν και το επιλύουν με τις γεωτρήσεις. Όπως λέει, το έργο του δικτύου ύδρευσης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, τη στιγμή που έχουν είκοσι χιλιάδες ελαιόδεντρα στον οικισμό.

Από την άλλη, η κατάσταση με τα σκουπίδια έχει ομαλοποιηθεί φέτος ενώ σε ό,τι αφορά την οδοποιίας θεωρούν ότι η κατάσταση των δρόμων θα μπορούσε να είναι καλύτερη, ωστόσο είναι ανεκτή. Κλείνοντας, πάντως, ο κ. Κονισσής δεν παραλείπει να εκφράσει το παράπονό του προς τον δήμο αλλά και τον αντιδήμαρχο της περιοχής, κ. Νεκτάριο Φλοσκάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε ξεχασμένοι…»

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη