Β. Περίδης: Θα υπάρξει νέα συνάντηση για τη στέγαση των υπηρεσιών των δικαστηρίων

Β. Περίδης: Θα υπάρξει νέα συνάντηση για τη στέγαση των υπηρεσιών των δικαστηρίων

Β. Περίδης: Θα υπάρξει νέα συνάντηση για τη στέγαση των υπηρεσιών των δικαστηρίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 338 ΦΟΡΕΣ

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για τη στέγαση των υπηρεσιών των δικαστηρίων στη Ρόδο, περιγράφει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου (ΔΣΡ), κ. Βασίλης Περίδης, στον απόηχο της πρόσφατης (ιδιωτικής) επίσκεψης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Πάνου Αλεξανδρής.

Σε δηλώσεις του χθες, ο πρόεδρος του ΔΣΡ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αλεξανδρή στη Ρόδο, είπε ότι συνεννοήθηκαν να συναντηθούν για να συζητήσουν κάποια θέματα που αφορούν στα δικαστήρια και τις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης στο νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, επισκέφθηκαν τον διευθυντή του Κτηματολογίου, τον κ. Ματσάκη, ο οποίος τους έθεσε κάποια θέματα που τον απασχολούν και τα είχε επισημάνει τα οποία είχαν επισημανθεί και από τον ΔΣΡ.
Αυτά είναι η κατάργηση του κτηματολογικού δικαστή, καθώς και η κατάργηση της ενημέρωσης των οικοδομών που υπάρχουν μόνο στο κτηματολόγιο της Ρόδου και δεν υπάρχουν στο εθνικό κτηματολόγιο, τη στιγμή που... θεωρητικά το κτηματολόγιο της Ρόδου έχει ενταχθεί πλέον στο εθνικό.

Από την πλευρά τους-συνεχίζει ο κ. Περίδης-ούτως ή άλλως, προσπάθησαν να το πετύχουν όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τροπολογίες για τις οποίες είχαν την υποστήριξη όλων των βουλευτών του νομού, και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η διαφωνία υπήρξε από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία υπάγεται πλέον το Κτηματολόγιο.

Ακόμη, κατά την παρουσία του κ. Αλεξανδρή εδώ, τέθηκε και το θέμα της στελέχωσης του κτηματολογίου επειδή αφενός υπάρχει έλλειψη προσωπικού, και αφετέρου ο μοναδικός μηχανικός που υπάρχει, ο κ. Ποσειδώνας Καλαμπόκης, πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.

Εκεί θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν σε κάποιες προγραμματικές συμβάσεις στις οποίες κάποιοι δικηγόροι και ενδεχομένως και κάποιοι μηχανικοί, σε συνεργασία και με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου ή με κάποιους άλλους φορείς, να αποσπαστούν για να τους χρησιμοποιήσουν στο Κτηματολόγιο προκειμένου να βοηθήσουν στην καταχώρηση των χιλιάδων εκκρεμών πράξεων που υπάρχουν.

Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκαν και το Ειρηνοδικείο με τον κ. Αλεξανδρή, για το θέμα της μετεγκατάστασής του στον χώρο του παλαιού Κτηματολογίου που έχει ανακαινιστεί και του επεσήμαναν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Μάλιστα, το Ειρηνοδικείο είχε στείλει ήδη κάποιο αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με το οποίο ζητούσε να μεταφερθεί διότι είχε πρόβλημα χώρου. Το ίδιο αίτημα υποβλήθηκε και από το Διοικητικό Πρωτοδικείο με κάποιους προβληματισμούς που είχαν να κάνουν με το αν μπορούν να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις.

Ο γενικός γραμματέας τους υπέδειξε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, και την επόμενη ημέρα επικοινώνησαν και με τον προϊστάμενο της ΚΥΔ κ. Παναγιώτη Τριανταφύλλα, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Περίδη, προσφέρθηκε να βοηθήσει να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να γίνει η χωροθέτηση και να εξετάσουν ποιες υπηρεσίες μπορούν να προχωρήσουν.

Την επόμενη ημέρα είχαν συνάντηση και με τον κ. Χατζηάμαλλο από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κω, με τον οποίο και συζήτησαν για τα θέματα Δικαιοσύνης στο νησί μιας και θα γίνει ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου σε οικόπεδο που τους είχε παραχωρηθεί. Την επόμενη ημέρα, ο κ. Αλεξανδρής συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος και του παρέδωσε το ανακαινισμένο κτήριο του παλαιού Κτηματολογίου προκειμένου να το χρησιμοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης όπως κρίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Περίδη, ο γενικός γραμματέας του είπε ότι υπάρχει χώρος για να γίνει ακροατήριο. Επίσης, μία παρέμβαση που ήθελε το Διοικητικό Πρωτοδικείο είναι να υπάρχει τρόπος πρόσβασης για ΑμεΑ, κάτι που δεν υπάρχει γενικά στα Δικαστικά Μέγαρα της χώρας.

Μόλις υποβληθούν τα αιτήματα, μετά τη γνωμοδότηση που θα κάνει η ΚΥΔ, θα έρθει κλιμάκιό της από την Αθήνα για τα δημόσια κτήρια, μαζί με τον γενικό γραμματέα, για να ξαναδούν τη χωροθέτηση και το ποιες υπηρεσίες θα μετακομίσουν τελικά.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΣΡ εκτιμά ότι, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα κτήριο εμβαδού 600 τ.μ., υπάρχει δυνατότητα να μετακομίσουν εκεί και το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο. Όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά θα αναβαθμιστούν, και εκείνο που μένει είναι να γίνουν παρεμβάσεις στο Δικαστικό Μέγαρο και ενδεχομένως να μπορέσουν να μεταφερθούν εκεί και κάποιες υπηρεσίες.

Ερωτηθείς, ανέφερε ακόμη ότι, αυτή τη στιγμή και παρά την προσπάθεια του διευθυντή, εκκρεμούν 40 χιλιάδες πράξεις στο Κτηματολόγιο της Ρόδου. Οι κυριότερες αιτίες γι’ αυτό είναι η υποστελέχωση, ο όγκος πράξεων που είχε συσσωρευτεί αλλά και ότι οι δικαστές διατάσσουν περιορισμένο αριθμό πράξεων και έτσι δημιουργούνται δύο ταχύτητες.

Για τον λόγο αυτό ζητούν την κατάργηση του κτηματολογικού δικαστή ώστε να μη χρειάζεται να γίνεται αυτός ο δεύτερος έλεγχος, όπως γίνεται σε όλα τα Κτηματολόγια και τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι η εμπειρία του κ. Ματσάκη είναι τεράστια σ’ αυτό τον τομέα.

Κλείνοντας, είπε ακόμη ότι θα προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να τους εξηγήσουν το πρόβλημα ώστε να επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη