Ανελκυστήρας πλαγιάς πρόκειται να εγκατασταθεί στην Ακρόπολη της Λίνδου

Ανελκυστήρας πλαγιάς πρόκειται να εγκατασταθεί στην Ακρόπολη της Λίνδου

Ανελκυστήρας πλαγιάς πρόκειται να εγκατασταθεί στην Ακρόπολη της Λίνδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1682 ΦΟΡΕΣ

Θα αφορά κυρίως την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες

Ανελκυστήρας πλαγιάς πρόκειται να τοποθετηθεί στην Ακρόπολη της Λίνδου, για την εξυπηρέτηση των ΆμεΑ, αλλά και γενικότερα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Οι διαδικασίες ήδη έχουν ξεκινήσει και εκδόθηκε επί του θέματος σχετική απόφαση από το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Ειδικότερα, στην απόφαση, όπου καθορίζονται και οι προδιαγραφές, αναφέρονται τα εξής: «ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την έγκριση της πρότασης χωροθέτησης για την προμήθεια και εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη της Λίνδου στη Ρόδο, περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η έγκριση δίνεται με τους ακόλουθους γενικούς όρους και υπό την προϋπόθεση των κάτωθι μελετών:

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
1. Ο ανελκυστήρας να τοποθετηθεί στα ανατολικά του βράχου της Λίνδου, στους πρόποδες του λόφου, περιοχή όπου είχε εγκατασταθεί ο εργοταξιακός γερανός, σύμφωνα με την πρόταση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, καθώς: 1) υπάρχει ήδη διαμορφωμένο ξύλινο πάτωμα και 2) το τείχος αποτελεί ανακατασκευή των χρόνων της ιταλοκρατίας.

2. Ο τύπος του ανελκυστήρα να είναι κατάλληλης κλίσης, δηλαδή «ανελκυστήρας πλαγιάς» ή «μεταβλητής» κλίσης, ο οποίος θα ακολουθεί το ανάγλυφο της πορείας του. Ο τύπος του ανελκυστήρα πλαγιάς ή μεταβλητής κλίσης προτείνεται καθώς, α) η διαδρομή περιλαμβάνει τμήματα διάφορων κλίσεων, β) είναι αισθητικά καλύτερος έναντι του ανελκυστήρα μίας κλίσης, γ) η απόσταση προς τον τοίχο για την εγκατάσταση της τροχιάς είναι εγγύτερη, ώστε να ελαχιστοποιείται η οπτική επιβάρυνση.

3. Δεν θα είναι ανελκυστήρας εργοταξιακού χαρακτήρα.

4. Ο θάλαμος του ανελκυστήρα θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις και προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ και εν γένει ατόμων με προβλήματα που δεν επιτρέπουν την ευχερή πρόσβασή τους στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ θα πρέπει να μεταφέρεται φορτίο από τον βράχο της Λίνδου. Οι εσωτερικές του διαστάσεις να είναι τέτοιες, ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά ενός φορείου με συνοδό ή η μεταφορά δύο αμαξιδίων ΑμΕΑ με ένα συνοδό ανά αμαξίδιο.

5. Η μορφή του νέου ανελκυστήρα, καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του μηχανοστασίου και του φρέατος, θα πρέπει να πληρούν το κριτήριο της ελάχιστης παρεμβατικότητας στον βράχο της Λίνδου.

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ:
Ειδικότερα να γίνουν ειδικές μελέτες:
Α) Γεωτεχνική διερεύνηση ευστάθειας του πρανούς, βραχομηχανική μελέτη, και ειδική σεισμοτεκτονική μελέτη της περιοχής του αρχαιολογικού χώρου.

Β) Αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία να αντιμετωπίζει τον γενικότερο σχεδιασμό της εγκατάστασης του ανελκυστήρα και ειδικά θέματα του περιβάλλοντος χώρου του, στις θέσεις άφιξης και έδρασής του στα επίπεδα εισόδου και εξόδου στους πρόποδες του βράχου και εντός της ακρόπολης, του περιβλήματος του μηχανοστασίου, των διαστάσεων και της μορφής του, εις τρόπον ώστε το σύνολο των επεμβάσεων (ενίσχυσης των βραχωδών πρανών και λειτουργίας της εγκατάστασης) να ερμηνευθεί με μία ενιαία αρχιτεκτονική γλώσσα υψηλής αισθητικής.

Γ) Στατική μελέτη έδρασης του ανελκυστήρα στον βράχο και προσαρμογής και γεφύρωσης του τείχους στο σημείο απόληξης με έμφαση στην εξασφράλιση της όλης κατασκευής και της απρόσκοπτης λειτουργίας της, σε περίπτωση ισχυρών φαινομένων ανεμοπιέσεων, μέσω της μελέτης των ανεμολογικών δεδομένων στην περιοχή.

Δ) Αρχιτεκτονικές μελέτες: 1) των διαδρομών κυκλοφορίας των επισκεπτών εντός του οικισμού, 2) των διαδρομών ΑμΕΑ και διαμόρφωσης πλατώματος στα επίπεδα εισόδου και εξόδου του ανελκυστήρα στους πρόποδες του βράχου και εντός της ακρόπολης.

Ε) Μελέτη προστασίας από τους παράγοντες του περιβάλλοντος (επίδραση του ανέμου, έντονο διαβρωτικό περιβάλλον λόγω παραθαλάσσιας θέσης αρχαιολογικού χώρου).

ΣΤ) Η/Μ μελέτες για τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς και την εξασφάλιση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ζ) Μελέτη διαχείρισης ομβρίων κατά μήκος των κατασκευαζόμενων διαδρομών.

Η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Πολυξένη Αδάμ-Βελένη

Η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων
Αμαλία Ανδρουλιδάκη».

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων