Χρ. Μιχαλάκης: Με αύξηση 9% «έκλεισε» ο φετινός Αύγουστος

Χρ. Μιχαλάκης: Με αύξηση 9% «έκλεισε» ο φετινός Αύγουστος

Χρ. Μιχαλάκης: Με αύξηση 9% «έκλεισε» ο φετινός Αύγουστος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 472 ΦΟΡΕΣ

Με αύξηση της τάξης περίπου του 9% φαίνεται ότι «έκλεισε» ο Αύγουστος στη Ρόδο σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστου Μιχαλάκη, ο οποίος όπως δήλωσε χθες, το μήνα που πέρασε υποδεχτήκαμε στο νησί μας περί τις 515.000 τουρίστες.

Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε προς νέο ρεκόρ τη φετινή τουριστική περίοδο, στο τέλος της οποίας θα έχουμε φιλοξενήσει στη Ρόδο πάνω από 2,5 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ μέχρι στιγμής ο αριθμός τους έφτασε το 1,9 εκατ.

Μάλιστα, συγκριτικά με το 2005, δηλαδή μέσα σε 17 χρόνια, ο προορισμός μας διπλασίασε τους επισκέπτες του, ενώ για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομία όλης της Ευρώπης το ενεργειακό κόστος το οποίο θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στα εισοδήματα των πολιτών της.

Κάνοντας έναν απολογισμό, ο κ. Μιχαλάκης δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής:
«Τον Αύγουστο σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία αφίχθησαν στη Ρόδο περίπου 515.000 τουρίστες, είναι αυξημένος ο αριθμός τους, σε ποσοστό σχεδόν 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αν η σεζόν συνεχίσει να εξελίσσεται έτσι, τότε θα υπερβούμε τα 2,5 εκατομμύρια, περίπου 8% με 9% αύξηση από ό,τι ήταν το 2019. Είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εισπράξει την αύξηση του τουρισμού.

Προβλήματα υπάρχουν αλλά είμαστε τυχεροί που διαχειριζόμαστε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση έχοντας κόσμο και πελάτες. Σίγουρα αυτή η επιτυχία δεν έχει έρθει από μόνη της, έχει έρθει μετά τη συνεργασία που είχαμε όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού και τη στοχευμένη διαφήμιση που έχει γίνει από την περιφέρεια και τον δήμο, αλλά πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα».

Η φέρουσα ικανότητα του νησιού
Με την ευκαιρία έθεσε και τον προβληματισμό σε ό,τι αφορά τις υποδομές για την εξυπηρέτηση των τουριστών, αποτυπώνοντας τις ανάγκες που υπάρχουν καθώς ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε χωρίς να βελτιωθούν και οι προσφερόμενες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς.

«Τα ποσοτικά είναι ωραίο να τα λέμε, αλλά δεν είναι η μόνη παράμετρος για να πούμε αν μία σεζόν πάει ή δεν πάει καλά. Το 2005 ήρθαν στη Ρόδο περίπου 1,2 εκατ. επισκέπτες και το 2023 συζητάμε ότι θα έρθουν πάνω από 2,5 εκατ. Έχουμε διπλασιάσει τις αφίξεις μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτή την αύξηση έχει πάει στη νότια Ρόδο, ενώ σίγουρα έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες σε ρεύμα, νερό, αυξήθηκαν τα αυτοκίνητα στους δρόμους, οι ανάγκες είναι μεγάλες για βιολογικό καθαρισμό, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην προσβασιμότητα και κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ως προορισμός πού θέλουμε να πάμε.

Τα τελευταία 17 χρόνια έχουμε αποκτήσει δύο μεγάλα έργα. Το φράγμα Γαδουρά και το εργοστάσιο της ΔΕΗ, που βοήθησαν στο να φιλοξενήσουμε αυτό τον κόσμο, δεν έχουν γίνει όμως πολύ σοβαρά έργα, όπως η ολοκλήρωση της νέας εισόδου της πόλης, ο δρόμος από Κολύμπια προς νότια Ρόδο, η καλύτερη διαχείριση σκουπιδιών και γενικά η μέριμνα για την αειφόρο ανάπτυξη και τη φέρουσα ικανότητα του προορισμού» δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων της περιοχής μας.

Είμαστε προορισμός μαζικού τουρισμού
Μάλιστα με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αλλάξει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού στο νησί, καθώς ζουν από αυτό χιλιάδες συμπατριώτες μας και επιχειρήσεις.

«Το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, δεν το συζητά κανείς, αλλά πρέπει να το αναβαθμίσουμε. Γιατί οι πελάτες μας δεν είναι ίδιοι. Ενδιαφέρονται και είναι έτοιμοι να πληρώσουν ή να τιμωρήσουν έναν προορισμό αν νιώθουν ότι αφήνει αποτύπωμα στο περιβάλλον», δήλωσε.

Επίσης ανέφερε ότι χρειαζόμαστε κόσμο και εκτός σεζόν στη Ρόδο καθώς και ότι το ενεργειακό κόστος θα επηρεάσει τα ταξίδια το επόμενο διάστημα, αλλά δεν ξέρει κανείς πόσο και αν θα επηρεάσει τον προορισμό της Ρόδου.

«Ας μην είμαστε τόσο αριθμολάγνοι. Δηλαδή, αν του χρόνου πάμε στο μείον 10% και πάμε στα στοιχεία του 2019, θα σημαίνει ότι το 2023 θα είναι μία κακή χρονιά; Δεν μπορούμε να λέμε πάντα ότι μία χρονιά είναι καλή, μόνο αν έχει ποσοστό αύξησης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», κατέληξε ο κ. Μιχαλάκης ο οποίος έκανε γνωστό ότι στο τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις την επόμενη τουριστική περίοδο αν και υπάρχει αγωνία σχετικά με τις αεροπορικές εταιρείες και τις τιμές των καυσίμων.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου