Διαμαρτύρονται οι αρχιτέκτονες για τη μελέτη της πλατείας Λίνδου

Διαμαρτύρονται οι αρχιτέκτονες για τη μελέτη της πλατείας Λίνδου

Διαμαρτύρονται οι αρχιτέκτονες για τη μελέτη της πλατείας Λίνδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2018 ΦΟΡΕΣ

Τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή του για την απευθείας ανάθεση μελέτης από τον δήμο Ρόδου, για την ανάπλαση της πλατείας Λίνδου, εκφράζει ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα τα εξής:

«Με έκπληξη, δυσαρέσκεια και απογοήτευση, πληροφορηθήκαμε από το σχετικό έγγραφο (ΑΔΑ: ΨΧΥ7Ω1Ρ-403), όπως αναρτήθηκε στο Διαύγεια, για την απόφαση της απευθείας ανάθεσης μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας Λίνδου, σε συνάδελφο με έδρα την Αθήνα η οποία επί πλέον είναι με έμμισθη εντολή στην αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου Ρόδου, με την επωνυμία «Κολοσσός 2047».

Σε προγραμματική σύμβαση της ανωτέρω αναπτυξιακής εταιρείας με τον δήμο Ρόδου, όπως επίσης αναρτήθηκε στο Διαύγεια (ΑΔΑ: ΡΒ6Γ46ΜΖ1Β-ΥΟΜ) η οποία αφορά στην εκπόνηση μελετών που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρόδου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων και η μελέτη αναπλαστικών παρεμβάσεων κοινοχρήστων χώρων δ.ε. Λινδίων, στους οποίους -κοινόχρηστους χώρους- προφανώς, περιλαμβάνεται και η εν λόγω πλατεία.

Ερωτήματα λοιπόν προκαλούν οι αποφάσεις αυτές, καθώς το ίδιο έργο φέρεται να περιλαμβάνεται και στην προγραμματική σύμβαση και να εκχωρείται με επιπλέον αμοιβή σε φυσικό πρόσωπο, το οποίο ήδη βρίσκεται σε καθεστώς έμμισθης ειδικού συμβούλου στην αναπτυξιακή εταιρεία!

Πέρα από το πρωτοφανές ταυτόχρονο γεγονός της έμμισθης σχέσης και της απευθείας ανάθεσης μελέτης, στο ίδιο άτομο, θα θέλαμε να ενημερωθούμε σχετικά, με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή και αν αυτά δεν εντοπίζονται σε κανένα από τα μέλη του Συλλόγου Δωδεκανησίων Αρχιτεκτόνων καθώς πολλοί από εμάς διαθέτουμε άριστο επίπεδο σπουδών, τεχνογνωσία, εμπειρία σε μελέτες και έργα αποκατάστασης μνημείων και επιπλέον, γνώση του τόπου και διάθεση προσφοράς σε αυτόν, μέσω της εργασίας μας.

Είναι γεγονός ότι θέματα στρατηγικής και σχεδιασμού δημόσιου χώρου -αμιγώς αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και αντικειμένου-διαχειρίζονται από ανθρώπους με άλλα γνωστικά αντικείμενα, χωρίς -έστω- δημόσια διαβούλευση.

Στη συνάντηση της 4ης Αυγούστου 2022 που είχαμε με τον αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κύριο Σ. Δράκο, μας ενημέρωσε σχετικά, ότι οι μελέτες του δήμου εκπονούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες. Το ίδιο εξάλλου γνωστοποιείται και στην πληθωρική παρουσία των σχετικών αναρτήσεων της δημοτικής αρχής στα κοινωνικά δίκτυα.

Γιατί δεν ακολουθήθηκε αυτή η πρακτική, ή ακόμα, γιατί δεν διενεργήθηκε ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός-πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλούς δήμους της χώρας-που είναι ο ασφαλέστερος δημοκρατικός τρόπος για την εξασφάλιση του αρχιτεκτονικού αποτελέσματος; Γιατί να μην υπάρχει η δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε Δωδεκανήσιους συναδέλφους μελετητές, που ενδεχομένως θα ήθελαν να υποβάλουν προτάσεις και να έχουν άποψη για τη συνδιαμόρφωση του τόπου τους;

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Κώστας Σχοινοχωρίτης
Ξανθή Σωτηράκη
Νικήτας Γκαβογιάννης
Κωνσταντίνος Λεριάς
Γιάννης Ματσαμάς».

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων