Δ. Τσίκκης: Έχουν δρομολογηθεί λύσεις για την ύδρευση της Λίνδου και της Νότιας Ρόδου

Δ. Τσίκκης: Έχουν δρομολογηθεί λύσεις για την ύδρευση της Λίνδου και της Νότιας Ρόδου

Δ. Τσίκκης: Έχουν δρομολογηθεί λύσεις για την ύδρευση της Λίνδου και της Νότιας Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 17896 ΦΟΡΕΣ

Το θέμα της παραγραφής των παλαιών οφειλών αποτελεί δύσκολη εξίσωση, τόνισε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ

Το στίγμα της Διοίκησης που επιθυμεί να ασκήσει από τη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΡ, έδωσε χθες, σε δηλώσεις του, ο κ. Δημήτρης Τσίκκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μίλησε για τον στόχο εξομοίωσης των τιμολογίων στο νησί ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το θέμα της παραγραφής παλιών οφειλών.

Καταρχάς, ο κ. Τσίκκης, ο οποίος έχει... ξανακαθίσει σ’ αυτή την καρέκλα στις αρχές της προηγούμενης δημοτικής θητείας, είπε: «Είναι πραγματικά γνώριμο το μέρος, είναι σαν να μην έφυγα» και ανέφερε ότι βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ενημέρωσης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους διεθνείς διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στον διαγωνισμό του οποίου η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών ήταν η 2α Σεπτεμβρίου για την πλήρη ανακατασκευή του Βιολογικού στο Βόδι καθώς και διάφορα άλλα προγράμματα στα οποία έχουν ενταχθεί και είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα παρακάτω «καυτά» θέματα της ΔΕΥΑΡ:

Καθημερινότητα
Ο νέος πρόεδρος της Επιχείρησης, θέλησε να σταθεί, αρχικά, στην καθημερινότητα λέγοντας ότι φέτος ήταν μία δύσκολη χρονιά για τη ΔΕΥΑΡ καθώς η ζήτηση νερού ήταν υπερβολικά μεγάλη, ειδικά στη Νότια Ρόδο και την περιοχή της Λίνδου, δηλαδή εκεί που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, ωστόσο από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι και τώρα, προσπαθούν να ενεργοποιήσουν νέες γεωτρήσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν μπει στο δίκτυο και έχουν λύσει το πρόβλημα. Παράλληλα, όμως, τρέχουν τη σύνδεση του φράγματος του Γαδουρά, τουλάχιστον για τη Λίνδο και την περιοχή των Πεύκων.

Και είπε ακόμη: «Θεωρούμε ότι είναι ένα έργο που δεν είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης τουριστικής περιόδου, ωστόσο εγώ υπόσχομαι, πρώτα απ’ όλα στον ροδιακό λαό, στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες των περιοχών που ταλαιπωρήθηκαν πραγματικά φέτος, ότι του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι είτε με το νερό του φράγματος, είτε με νέες γεωτρήσεις οι οποίες θα είναι στο δίκτυο και θα έχει αδιάλειπτη παροχή ύδατος και η περιοχή της Λίνδου και η περιοχή των Πεύκων καθώς και η Νότια Ρόδος».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, έχουν γίνει παρεμβάσεις οι οποίες βοήθησαν και στη βελτίωση της ποιότητας του νερού.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα που παίρνει από το χημείο μας είναι άριστα και ειδικά στη Νότια Ρόδο που υπήρχαν κάποια προβλήματα.

Για τα έργα
Το Τεχνικό Πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί και θα έρθει για ψήφιση σίγουρα πριν από το τέλος του έτους. Τώρα βρίσκονται στη διαδικασία των προτάσεων από τους υπηρεσιακούς, ωστόσο, ήδη έχει επικοινωνήσει με ένα μέρος των κοινοτικών συμβουλίων, ενώ το ίδιο θα κάνει σύντομα και με τα υπόλοιπα και σε συνεννόηση με τον δήμαρχο, κ. Αντώνη Καμπουράκη, θα εντάξουν κάποια έργα που αφορούν ειδικά στην άρδευση σε περιοχές που χρειάζονται αυτή την υπηρεσία και στην αποχέτευση.

«Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 δίνει μεγάλη βάση και πάρα πολλά χρήματα στις ΔΕΥΑ. Αυτό που ενδιαφέρει προφανώς την Ε.Ε. είναι να μπορέσουν να ενταχθούν έργα τα οποία θα καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και βέβαια θα καλυτερεύσουν την κατανάλωση.

Η πράσινη ενέργεια πλέον θα μπει για τα καλά στο πετσί μας», είπε ακόμη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ένα άλλο σοβαρό θέμα. Όπως είπε, λοιπόν, ο κ. Τσίκκης, αυτό που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά σήμερα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, το αντιμετωπίζει και η ΔΕΥΑΡ.

Η επιχείρηση πλήρωνε περίπου 120 χιλιάδες ευρώ ρεύμα τον μήνα και αυτή τη στιγμή ο λογαριασμός ανέρχεται στα 500 χιλιάδες ευρώ περίπου μηνιαίως!

«Δηλαδή, αυξήθηκε το ενεργειακό μας κόστος κατά 300%!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίκκης και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν προτιθέμεθα βέβαια, σε καμία περίπτωση, να αυξήσουμε την τιμή του νερού.

Το αντίθετο μάλιστα θα κάνουμε: Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με γρήγορα προγράμματα, δηλαδή εγώ πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χειμώνα η ΔΕΥΑΡ να έχει καταφέρει και να έχει κατασκευάσει τέτοια έργα ΑΠΕ τα οποία θα ελαφρύνουν το κόστος το ενεργειακό, το οποίο ευελπιστούμε ότι δεν θα είναι μόνιμο».

Σ’ αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και αυτό που έγινε την τελευταία εβδομάδα, ότι δηλαδή έχουν εκπονήσει τη μελέτη και σύντομα θα προχωρήσουν στη δημοπράτηση ενός έργου που θα καλύψει εκατό τοις εκατό τις ανάγκες του κτηρίου κι έτσι, το κτήριο της ΔΕΥΑΡ, θα είναι το δεύτερο του δήμου, μετά από αυτό της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ», που θα είναι αυτόνομα ενεργειακό.

Ακόμη, στον διαγωνισμό που έκλεισε στις 2 Σεπτεμβρίου και αναμένουν τώρα τα αποτελέσματα, έχει ήδη προβλεφθεί ένα σύστημα φωτοβολταϊκών -επειδή υπάρχει και μεγάλος χώρος-300 KWh, που σημαίνει ότι εκεί θα παράγουν περίπου 1ΜW, 1200 KWh την ημέρα. «Είναι μεγάλη ελάφρυνση για το κόστος το ενεργειακό», είπε.

«Δύσκολη εξίσωση»
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο νέος πρόεδρος σχετικά με την παραγραφή παλαιών οφειλών, είπε, καταρχάς, ότι η άποψη των νομικών συμβούλων της Ένωσης των ΔΕΥΑ Ελλάδος, είναι ότι μπορεί να παραγραφεί μία οφειλή όταν δεν γίνεται καμία όχληση.

Όπως εξήγησε, όμως, ο κ. Τσίκκης, από πλευράς της επιχείρησης εκλαμβάνουν ως τέτοια και ως ενημέρωση ότι ο λογαριασμός που αποστέλλεται περιλαμβάνει και τα προηγούμενα υπόλοιπα.

Και δήλωσε: «Σίγουρα είναι μία δύσκολη εξίσωση, σίγουρα είναι κάτι που θα το δούμε με την ησυχία μας μέσα στο χειμώνα. Αν κάποια (σ.σ. χρέη) έχουν παραγραφεί, ναι θα παραγραφούν. Είναι όμως και δύσκολο για μία δημοτική επιχείρηση να προβαίνει σε δικαστικά, αν θέλετε, μέσα, προς τους πολίτες όταν υπήρχε, ειδικά τα τελευταία δύο έτη, αυτή η κατάσταση με την οικονομική δυσκολία και δυστοκία, λόγω της πανδημίας.

Θεωρούμε ότι θα συμβιβαστούμε με τους ανθρώπους οι οποίοι χρωστάνε περισσότερα χρόνια ή αρκετά χρόνια, θα έχουμε επίσης έτοιμη -ετοιμάστηκε την τελευταία εβδομάδα- μία νέα απόφαση για επιπλέον δόσεις και έναν γενναίο διακανονισμό τον οποίο θα κάνουμε, και αυτό πιστεύω ότι θα φέρει χρήματα στα ταμεία».

Ο κ. Τσίκκης, πάντως, είπε ότι η κατάσταση των εισπράξεων δεν είναι αποκαρδιωτική ωστόσο δεν είναι αυτή που θα ήθελαν. Μάλιστα, σχετικά με την παραγραφή είπε ότι είναι δύσκολο να γίνει, ωστόσο θα μπορέσουν να γίνουν εκπτώσεις στους επιπλέον τόκους με τους οποίους έχουν επιβαρυνθεί.

Μάλιστα εξετάζουν να μπορούν να καταφύγουν και στην πλήρη διαγραφή των τόκων που, σε μερικές περιπτώσεις, είναι όσο και το κεφάλαιο, και να περιοριστούν μόνο σε αυτό.

Σημείωσε, ακόμη, ότι υπάρχει νόμος πλέον, που τους απαγορεύει να κάνουν έκπτωση στο κεφάλαιο, εκτός βεβαίως και αν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, διαρροή κτλ. «Αλλά με τους τόκους σίγουρα μπορούμε να κάνουμε κάτι, νομίζω νομιμότατα και να μην επιβαρύνουμε και τα νοικοκυριά επιπλέον», είπε.

Όσο για τα παλιά χρέη και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, απέκλεισε τη χρήση ένδικων μέσων από πλευράς της επιχείρησης και είπε χαρακτηριστικά: «Μα είναι δυνατόν μία επιχείρηση δημοτική να καταφύγει σ’ αυτό; Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ. Θα προσπαθήσω με διάφορους άλλους τρόπους να προσελκύσω αυτούς τους ανθρώπους να διακανονίσουν τα υπόλοιπά τους.

Υπάρχουν κάποιοι που εκ πεποιθήσεως είναι κακοπληρωτές, εκεί ναι ενδεχομένως θα έπρεπε να εμπλακεί η Νομική μας Υπηρεσία».

Τιμολογιακή πολιτική
Ο κ. Τσίκκης, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σ’ αυτό που ενδιαφέρει όλους τους δημότες-πελάτες της ΔΕΥΑΡ και ειδικά αυτή την εποχή, και θύμισε ότι η εντολή του δημάρχου είναι να επανεξετάσουν την τιμολογιακή πολιτική ούτως ώστε να την κάνουν πιο δίκαιη, ειδικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πάντως, κατά τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι σίγουρα θα δουν το 2023 οι πολίτες μείωση στους λογαριασμούς τους.

Στο πλαίσιο αυτής της εντολής του δημάρχου για ενοποίηση του τιμολογίου ώστε να γίνει φθηνότερο στην πόλη της Ρόδου και την Ιαλυσό, είπε ότι αυτή τη στιγμή η πόλη της Ρόδου και η Ιαλυσός πληρώνουν το κυβικό 0,32Λ και το υπόλοιπο νησί 0,16Λ. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, αυτό που θα κάνουν είναι να εξομοιώσουν την τιμή και να είναι ενιαία η τιμή του κυβικού για όλο το νησί.

Από εκεί και πέρα, θα δουν αν μπορέσουν να κατέβουν και κάτω από το 0,16Λ και αν το επιτρέπουν βέβαια τα οικονομικά της επιχείρησης. Αυτό είναι η δικιά του σκέψη, όμως επεσήμανε ότι είναι και μία πολιτική απόφαση που δεν θα πάρει βέβαια μόνος του, καθώς πολιτικός προϊστάμενός του είναι ο δήμαρχος ο οποίος έχει και την πλήρη ευθύνη.

«Νομίζω ότι αυτό που θα γίνει θα είναι σίγουρα προς το καλό των πολιτών, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων», κατέληξε.

Για τον καταθλιπτικό αγωγό
Σύμφωνα με τον κ. Τσίκκη υπάρχει έτοιμη μελέτη για την αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού που... κάθε τρεις και λίγο δημιουργεί προβλήματα στο κέντρο της πόλης. Το κόστος της ανέρχεται περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ, περιμένουν εντός των ημερών ν’ ανοίξει πρόγραμμα στο υπουργείο Υποδομών και θα καταθέσουν την πρόταση.

Ωστόσο, συζητώντας το θέμα με τον δήμαρχο διεμήνυσε ότι είναι άμεση προτεραιότητα, ακόμα δηλαδή και αν δεν τους το εντάξουν, θα πρέπει να προχωρήσουν τουλάχιστον το κομμάτι που είναι στο παραλιακό μέτωπο και ο δρόμος που ανεβαίνει μέχρι την πλατεία Κύπρου, πίσω από τα Δικαστήρια, εκείνο το κομμάτι θα πρέπει να αντικατασταθεί γιατί είναι αυτό που δημιουργεί και το μεγάλο πρόβλημα.

Μάλιστα, αν δεν ενταχθεί ολόκληρος ο αγωγός, τον χειμώνα θα αντικαταστήσουν το κομμάτι αυτό των 500 μέτρων που είναι κατακερματισμένο.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος