Υπεγράφη η σύμβαση για τον αυτοματισμό των αντλιοστασίων

Υπεγράφη η σύμβαση για τον αυτοματισμό των αντλιοστασίων

Υπεγράφη η σύμβαση για τον αυτοματισμό των αντλιοστασίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 412 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου για τα συστήματα αυτοματισμού και τηλεμετρίας των αντλιοστασίων και των δεξαμενών της ΔΕΥΑΡ, γνωστοποίησε χθες ο αντιπρόεδρός της, αντιδήμαρχος, κ. Σπύρος Σπυρόπουλος.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του, η ΔΕΥΑΡ αυτή τη στιγμή έχει τα τρία «παιδιά» που είναι τα project που έχουν μπει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «Αντώνης Τρίτσης»: το ένα είναι η χρηματοδότηση με 7,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του Βιολογικού στο «Βόδι», το δεύτερο αφορά ποσό 4,5 εκατ. ευρώ που είναι για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Αρχαγγέλου και το τρίτο είναι έργο 5,7 εκατ. ευρώ για να προμηθευτούν και να τοποθετηθούν συστήματα αυτοματισμού, τηλεμετρίας και τηλεχειρισμού για τις δεξαμενές και τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΡ.

Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για μία νέα εποχή για τη ΔΕΥΑΡ, εφόσον τοποθετηθούν και ολοκληρωθεί η προμήθεια αυτών των υλικών, τελευταίας τεχνολογίας φυσικά, ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος.

Τόνισε ότι αυτά, θα αποτελέσουν εργαλεία απομακρυσμένου ελέγχου για τη διαχείριση των δεξαμενών και των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΡ, για να μπορέσουν να δίνουν τις ποσότητες του νερού και την απαιτούμενη ποιότητα προς τους δημότες. Σημείωσε ακόμα ότι, αυτά τα συστήματα ήδη λειτουργούν στη ΔΕΥΑΡ αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί και δεν έχουν την έκταση αυτή που θα έπρεπε το 2022, γι’ αυτό και προέβησαν σ’ αυτή την πρόταση η οποία εντάχθηκε με επιτυχία στο πρόγραμμα και ο πρόεδρος της Επιχείρησης, κ. Δημήτρης Τσίκκης, υπέγραψε τη σύμβαση με τον ανάδοχο.

Έτσι, ξεκινούν τις προμήθειες και τις εργασίες, πράγμα που σημαίνει ότι προς τα μέσα και τέλη του 2023, η ΔΕΥΑΡ θα έχει μία λεπτομερέστατη εικόνα για τις δεξαμενές και τα αντλιοστάσιά και με δυνατότητα να κάνει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου να παρέχει και τις αναγκαίες ποσότητες αλλά και τη σωστή ποιότητα του νερού.

«Κατά τ’ άλλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια και στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο που κάναμε προχθές, τονίστηκε η ανάγκη, το χειμώνα, να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του επόμενου καλοκαιριού. Η ΔΕΥΑΡ, έχουμε πει ότι δεν θα πρέπει να δουλεύει το καλοκαίρι αλλά το χειμώνα. Δηλαδή, να εργάζεται, να σχεδιάζει και να κάνει κατασκευές, τις απαραίτητες, το χειμώνα, προκειμένου να είναι έτοιμες το καλοκαίρι να λειτουργήσουν και να λειτουργούν απρόσκοπτα και αυτόματα στο βαθμό που γίνεται», τόνισε ο ίδιος.

Για την επάρκεια νερού

Σχετικά με την έλλειψη νερού στη Νότια Ρόδο, είπε ότι τα προβλήματα ύδρευσης εντοπίζονται σε δύο περιοχές: στην περιοχή της Λίνδου-Πευκών και Λοθιάρικων Λάρδου και στην περιοχή της Κρεμαστής. Το υπόλοιπο νησί υδροδοτείται κανονικά παρ’ όλο που, όπως είπε, δεν είναι αυτονόητα αυτά τα πράγματα, «Γιατί ζήσαμε και μία περίοδο πολύ αυξημένης ζήτησης, περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

Όσον αφορά στην περιοχή της Λίνδου, επέμειναν από την αρχή της σεζόν, ολοκλήρωσαν τη σύνδεση τριών γεωτρήσεων, κατασκεύασαν μέσα σε δύο μήνες δύο αντλιοστάσια, οπότε με τη στήριξη αυτή κατάφεραν και από τα μέσα Αυγούστου να έχουν επιλύσει επί της ουσίας το πρόβλημα στην περιοχή, η οποία, όπως είπε, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πλέον και προχωρούν στη σύνδεση άλλων τριών γεωτρήσεων που θα την ενισχύσουν περαιτέρω.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της π.σ. μεταξύ δήμου-περιφέρειας και αναδόχου με την οποία κατασκευάζεται και η σύνδεση της περιοχής με το φράγμα, η περιφέρεια ήδη έχει ξεκινήσει τα έργα με τον ανάδοχο. «Και όλα αυτά σε συνδυασμό, πιστεύω ότι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι ένα καλό καλοκαίρι χωρίς προβλήματα στις συγκεκριμένες περιοχές», είπε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.

Όπως και για την Κρεμαστή, το χειμώνα ετοιμάζουν την πλήρη σύνδεση του φράγματος με την Ιαλυσό. Αυτή τη στιγμή, έχει επιτευχθεί μόνο μερική σύνδεση και αυτό επειδή για να επιτευχθεί ολική σύνδεση, θα πρέπει να κλείσουν τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΡ για πέντε-έξι ημέρες, κάτι το οποίο μέσα στη σεζόν ήταν αδύνατο γιατί θα δημιουργούσε θέμα στην επάρκεια του νερού και σοβαρά προβλήματα στους επιχειρηματίες και όχι μόνο της περιοχής.

Οπότε, αποφασίστηκε, αφού δεν έχουμε προβλήματα ύδρευσης ούτως ή άλλως, να γίνει η ολοκλήρωση της σύνδεσης τον χειμώνα που θα υπάρχει δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου και όταν πλέον ολοκληρωθεί αυτό το έργο, από την Ιαλυσό θα μπορεί και η Κρεμαστή να πάρει ποσότητα νερού, οπότε θα ικανοποιηθούν και οι ανάγκες της Κρεμαστής.

«Αυτά απαιτούν δουλειά μέσα στο χειμώνα από τους προϊσταμένους, από τους διευθυντές, από τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ προκειμένου να ολοκληρωθούν και μιλάμε για οριστική λύση των προβλημάτων πλέον για το νησί μας», τόνισε ακόμη.

Επεκτείνοντας το θέμα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, έθιξε και το θέμα της σωστής διαχείρισης του νερού γιατί, όπως είπε, υπάρχουν κάποιες αντιλήψεις, κάποιες εγκαταστάσεις και κάποια έργα που έχουν ολοκληρωθεί και έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς που δεν γίνεται σωστή διαχείριση στο νερό και έκανε γνωστό πως είναι στα σχέδια της ΔΕΥΑΡ, ότι δεν μπορεί το πόσιμο νερό να χρησιμοποιείται για άρδευση.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα κακής διαχείρισης του νερού στο οποίο πρέπει να ενσκήψει η ΔΕΥΑΡ για να το επιλύσει, ένα από τα πολλά προβλήματα», κατέληξε ο κ. Σπυρόπουλος.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη