Η συμβολή του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η συμβολή του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η συμβολή του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 436 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Σωτήρης Ντάλης
πρόεδρος Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών

Το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα την όμορφη πόλη της Ρόδου, έχει συμπληρώσει περισσότερα από είκοσι χρόνια ζωής και αξιολογήθηκε πρόσφατα με εξαιρετικά σχόλια.

Στεγάζεται σε άριστες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο κέντρο της Πόλης της Ρόδου, μπροστά από τα τείχη της φημισμένης Μεσαιωνικής Πόλης. Ιδρύθηκε το 1997 και άρχισε τη λειτουργία του κατά το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000. Μαζί με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, συγκροτεί τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία στεγάζεται σε δύο μεγάλα παραδοσιακά κτήρια, δίπλα στη Μεσαιωνική Πόλη, με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκες και γραφεία διδασκόντων.

Το Τμήμα μας ξεχωρίζει, αφού είναι το μοναδικό Τμήμα για Μεσογειακές Σπουδές στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στον Κόσμο. Κινείται και δραστηριοποιείται σε δύο ομόκεντρους κύκλους. Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει την ιστορική σχέση Ελλαδικού και Μεσογειακού χώρου, και ο δεύτερος κύκλος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα. Επίσης, μέσα από πολλές δραστηριότητες του, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών συνδέεται τόσο με τη ροδιακή κοινωνία, όσο και την ευρύτερη περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου.

Ο ξεχωριστός και δυναμικός χαρακτήρας του Τμήματός μας είναι επιβεβαιωμένο αποτέλεσμα της μοναδικότητάς του αλλά και των ανθρώπων του, του διδακτικού προσωπικού, του αφοσιωμένου και έμπειρου διοικητικού προσωπικού, των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών μας, των εξωτερικών συνεργατών μας αλλά και των αποφοίτων μας.

Η αποστολή του ΤΜΣ, όπως γενικά περιγράφεται στο σκεπτικό του Π.Δ. 316 (ΦΕΚ, αρ. φύλλ. 223, 4/11/97) είναι «η καλλιέργεια και προαγωγή της γνώσης για τη γλώσσα, την αρχαία και νεότερη ιστορία, τον αρχαίο πολιτισμό, τις οικονομικές και πολιτικές δομές των χωρών της Μεσογείου, με έμφαση στη νότια και νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Τα δύο πρώτα έτη σπουδών του ΤΜΣ (1ο, 2ο , 3ο και 4ο εξάμηνο) περιέχουν πρόγραμμα κοινών υποχρεωτικών μαθημάτων, ενώ επίσης δίνουν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ορισμένων προσφερομένων μαθημάτων. Η μελέτη, διδασκαλία και έρευνα των ζητημάτων αυτών, αποτελεί μοναδικότητα και πρωτοπορία στα ελληνικά πανεπιστήμια. Με την έναρξη του Ε΄ εξαμήνου σπουδών οι φοιτητές/φοιτήτριες επιλέγουν μία από τις τρεις θεμελιώδεις επιστημονικές κατευθύνσεις: Αρχαιολογία, Γλωσσολογία Nοτιοανατολικής Μεσογείου, Διεθνείς Σχέσεις και Οργανισμοί.

Το ΤΜΣ αναπτύσσει πρωτογενή έρευνα σε όλους τους επιμέρους τομείς ενδιαφερόντων του, προκειμένου να προσφέρει στους/στις φοιτητές/ τριες του ένα υψηλό επίπεδο σπουδών. Και επιδιώκοντας τη μέγιστη ανταγωνιστικότητα των αποφοίτων του σε σχέση με τους χώρους με τους οποίους παραδοσιακά συνδέονται οι κατευθύνσεις του Τμήματος (αρχαιολόγοι, γλωσσολόγοι, διεθνολόγοι).

Oι φοιτητές του ΤΜΣ μυούνται στην αξία της έρευνας που καταξιώνει τον επιστήμονα με τη δημοσιοποίησή της σε υψηλού επιπέδου επιστημονικές εκδόσεις και περιοδικά, περιθωριοποιώντας τη μετριότητα και αναπτύσσοντας την κρίση τους, έτσι ώστε να στοχεύουν και να επιλέγουν το «άριστον».

Γενικά, στο ΤΜΣ καλλιεργείται πνεύμα σύγχρονων τάσεων και πρωτοποριακών μελετών, με έμφαση στην πρακτική εξάσκηση και τους ανοικτούς ορίζοντες, αμφισβητώντας την αυθεντία και αναζητώντας τεκμηριωμένες απόψεις, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένων νέων επιστημόνων, που θα αντέξουν στέρεα τόσο στο παρόν όσο και στο μελλοντικό περιβάλλον των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

Οι αυξημένες ανάγκες που διαμορφώνονται σε γεωπολιτικό και διεθνές οικονομικό επίπεδο, καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη στελεχών με διεπιστημονικότητα και διορατικότητα, που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, ιδιαίτερα στους επιστημονικούς τομείς της διεθνούς οικονομίας, πολιτικής και διπλωματίας, στις γλώσσες, τη λογοτεχνία, τη γραμματεία και τον πολιτισμό των λαών της νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης και στην επικοινωνία των πολιτισμών.

Tο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, με το σύγχρονο Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Σπουδών του, ενημερωμένο πάντα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει, φιλοδοξεί να δώσει στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του και στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές φοιτήτριές του τα απαραίτητα εφόδια για την πορεία τους σε ένα μέλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο, που με γρήγορους ρυθμούς διαμορφώνεται και με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς αναδιαμορφώνεται.

Μπροστά στις νέες προκλήσεις και προοπτικές, όλες και όλοι μαζί, θα συνεχίσουμε και θα πετύχουμε περισσότερα.
Καλή Ακαδημαϊκή Χρονιά 2022-23

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους