Το λένε και τα βιβλία!

Το λένε και τα βιβλία!

Το λένε και τα βιβλία!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 227 ΦΟΡΕΣ


Γράφει ο
Ηλίας Καραβόλιας

Οι λέξεις φέρουν πάντα μέσα τους την ιδεολογική εμμονή και την ταξική διαφορά (αυτών που τις εκφέρουν με αυτούς που τις διαβάζουν).


Τελευταίο Eurogroup: «Η ευρεία υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν δικαιολογείται»
Μάλιστα. Να μη διαταραχθεί δηλαδή το μέγεθος «συνολική ζήτηση» ασχέτως αν αφορά την αγοραστική δύναμη και τις καταναλωτικές μας δαπάνες (τώρα που καύσιμα, ρεύμα, τρόφιμα είναι στα ύψη)

Συνεχίζουν: «Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο».
Αυτό είναι το μείζον; Να παραμείνουν βιώσιμα τα χρέη ώστε να πληρωθούν από τις κοινωνίες; Και τι εστί ακριβώς «βιώσιμος τρόπος» για το αναπτυξιακό δυναμικό; Μήπως ευελιξία στην αγορά εργασίας, δηλαδή χαμηλοί μισθοί και χαμηλή φορολογία κερδών;

Εδώ οι αλχημιστές των Βρυξελλών το εξηγούν καλύτερα: «...διευκολύνοντας έτσι και το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή κοντά στο 2%».

Μάλιστα. Έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. Δηλαδή, αν δεν δίνεις παροχές και επιδόματα, οι καταναλωτές θα μειώσουν τη ζήτηση, άρα θα μειωθούν και οι τιμές.
Άραγε, από την αυξημένη ζήτηση σηκώθηκαν στα ύψη αυτές οι ρημάδες οι τιμές ή από τα γεωπολιτικά και χρηματιστηριακά παίγνια σε ενέργεια και εμπορεύματα;

Και το καλύτερο: «Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις των πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, καθώς η ευρωζώνη είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας»

Γι αυτό φτιάξαμε την ΕΕ; Για να μην μπορούν οι κυβερνήσεις να προστατεύουν τους πολίτες τους και τα εισοδήματά τους; Και ποιος έκανε -αλήθεια- καθαρό εισαγωγέα ενέργειας, και όχι παραγωγό, την ευρωζώνη; Ποιος φρόντισε να κλείσουν ενεργειακές βιομηχανίες στην ΕΕ και να προμηθευόμαστε μόνο ρωσικό φυσικό αέριο;

Και τέλος, για να μην ξεχνάτε ότι η αγορά είναι πάνω από όλα: «Θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για τη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού και της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς, μεταξύ άλλων με την αποχή από επιζήμιες φορολογικές προσαρμογές»
Είναι απαγορευτικό δηλαδή να φορολογηθούν έκτακτα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, διότι όσο και αν κινδυνεύεις από έμφραγμα και εγκεφαλικό με τους λογαριασμούς, προέχει η «διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού».

Το λένε τα βιβλία: να μην υπάρξει στρέβλωση της προσφοράς και ζήτησης! Και όσο και αν κινδυνεύει η ζωτική και ψυχική σου ακεραιότητα, προηγείται «η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Κορόιδα Ευρωπαίοι. Δεν φθάνει που «βάζετε πλάτη» να πλουτίσουν οι εφοπλιστές σας (κουβαλάνε ρωσικό αέριο) και οι αμερικανοί (θα μας μοσχοπουλήσουν το LNG), πληρώστε τώρα- μαζί με τα δις για εξοπλισμούς- την ορθοδοξία περί αποτελεσματικότητας της αγοράς.

Έτσι, για να μην ξεχνάτε ότι παρά τις κρατικές ενισχύσεις (στα κέρδη του κεφαλαίου, όχι στις τσέπες σας) έχετε και θα έχετε μια λαμπρή νεοφιλελεύθερη οικονομία...

Y.Γ.: Η λύση υποτίθεται ότι είναι πάντα μια παρότρυνση, ένας νυγμός (nudge), αντικίνητρο: «Η επιτάχυνση της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα»(!).

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους